Novi način prikupljanja i kompostiranja otpalog lišća u Limogesu

Smanjenjem odvoza prikupljenog lišća omogućuju se uštede, a njegovim razgrađivanjem dobiva kompost za prehranu drveća

S ciljem poticanja razvoja urbane poljoprivrede, posebice povrtlarstva i voćarstva, dio javnih zelenih površina francuskog grada Limogesa prošle je godine namijenjen za sadnju povrća i voćaka. Odjel za zelene površine, okoliš i biološku raznolikost Grada Limogesa sada je počeo s provedbom novog načina prikupljanja i kompostiranja otpalog lišća.

Odjel za zelene površine, okoliš i biološku raznolikost Grada Limogesa (DEVEB) počeo je s ograđivanjem površina oko drveća u parkovima i na javnim zelenim površinama kako bi se omogućilo lakše prikupljanje otpalog lišća i pokošene trave. Oko drveća se brzo i jednostavno postavljaju niske ograde od vertikalno složenih i međusobno povezanih dasaka, koje se uz minimalno isticanje uklapaju u okoliš i k tome izgledaju prirodno.

Ovaj način prikupljanja i kompostiranja otpalog lišća predstavljen je krajem prošle godine, i planira se primjenjivati u većem dijelu parkova i zelenih površina diljem grada, kao i uz obalu rijeke Vienne. Time će se smanjiti odvoz prikupljenog lišća te omogućiti uštede i racionalizacija poslovanja komunalnih službi, dok će se razgrađivanjem lišća dobiti kompost za prehranu drveća.

Koliko stanovnika, toliko stabala

Osim velikim brojem šuma, ovaj grad u regiji Nova Akvitanija (Nouvelle-Aquitaine) u jugozapadnom dijelu Francuske raspolaže s gotovo 53.000 stabala u drvoredima i na javnim površinama, od kojih je svako uneseno u digitalni katastar stabala. Čak 219 stabala je pod posebnom zaštitom, od toga veći broj stabala magnolije (Magnolia grandiflora) i hrasta lužnjaka (Quercus robur).

U sklopu klimatskog paketa Grada Limogesa provode se mjere jačanja otpornosti i prilagodbe klimatskim promjenama, a svake godine Odjel za zelene površine, okoliš i biološku raznolikost Grada Limogesa sadi otprilike dvostruko više stabala nego što ih ukloni. U Limogesu je priroda prisutna posvuda i nadilazi svojih 680 hektara uređenih zelenih površina otvorenih za javnost, a procjenjuje se da cijeli grad raspolaže s oko 130.000 stabala, odnosno s jednim stablom po stanovniku. Poboljšanje urbanog okoliša je trajna obveza i sveobuhvatna aktivnost kojom se, osim zaštite, uljepšavanja te stvaranja ugodnog i razigranog krajobraza, kroz poticanje uređenja obiteljskih i zajedničkih vrtova nastoji podići svijest o važnosti očuvanja i poticanja urbane bioraznolikosti.

DEVEB je prošle godine uredio i prvi osjetilni vrt u kojem se pomno odabranim biljnim vrstama građanima omogućuje otkrivanje okusa, mirisa i boja. Vrt se nalazi u neposrednoj blizini staklenika i rasadnika, a kako izgleda možete pogledati u priloženom videu.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zagreb će uz ovakvu ponudu teško postati zeleniji i ugodniji grad

Temeljem brojnih upita korisnika, podružnice Zagrebačke ceste i Zrinjevac kreirale su „jedinstvenu“ ponudu uređenja okoliša za stambene zgrade, koja uključuje cjelokupno uređenje zelenih te betonskih i asfaltnih površina uz popločavanje pločnika, staza, šetnica i slično, navode u Zagrebačkom holdingu. Trebamo li očekivati daljnje rušenje stabala i uznapredovalu betonizaciju Zagreba ili pravu zaštitu urbane prirode i okoliša?

Na krovu paviljona pariškog sajma otvorena najveća urbana farma u Europi

Jagode, rajčice, krastavci, salate, aromatično bilje… sve se to od ovog proljeća uzgaja u srcu Pariza, na krovu novog paviljona 6 pariškog sajma Parc des Expositions. Udruga „Nature Urbaine“ („Urbana priroda“) odlučila je Parižanke i Parižane poticati na konzumaciju lokalno uzgojenog kvalitetnog voća i povrća, bez korištenja pesticida i štetnog utjecaja na okoliš.

Dario Juričan sa suradnicima predstavio novu zagrebačku udrugu Zeleni inkubator

Nova udruga osnovana je s ciljem poticanja održivog razvoja i novih tehnologija proizvodnje hrane, a bavit će se edukacijom građana i ekološkim uzgojem hrane u dijelu nekadašnjeg „Bandićevog vrta“ na zagrebačkoj Savici. Na prezentaciji je predstavljen i novi dugometražni filmski projekt „Pojesti“ koji se bavi suvremenim tehnologijama uzgoja hrane.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER