Potvrđeno je: U ŽCGO Kaštijun nije bilo ekološkog incidenta

Nije došlo do izlijevanja otpadnih voda na Kaštijunu

U ponedjeljak je u Puli održan sastanak predstavnika Grada Pule, Istarske županije, Skupštine Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun, Nadzornog odbora i Građanske inicijative na kojem je direktor ŽCGO Kaštijun Darko Stilinović ponovio kako nije došlo do ekološkog incidenta na Kaštijunu.

„Zbog većih padalina u ovom razdoblju došlo je do povećanja vode u samom odlagalištu. To nam, nažalost, stvara probleme, ali je sve pod kontrolom. Sustav koji zbrinjava otpadne vode, koje se stvaraju na odlagalištu, zatvoreni je sustav koji ide na uređaj za pročišćavanje otpadnih voda i on je u funkciji. Sve smo poduzeli što smo mogli da ne dođe do ekološkog incidenta“, poručio je direktor Kaštijuna Darko Stilinović.

Na današnjem sastanku direktor Stilinović predstavio je plan pokrivanja odlagališta, kao i aktivnosti oko pravovremenog zbrinjavanja otpada, izvijestili su iz Grada Pule.

„Stručne službe Grada Pule i Pula Herculanee obišle su sanirano odlagalište Kaštijun te utvrdile kako sustav odvodnje funkcionira. Oborinske vode sa saniranog odlagališta nisu ugrozile područje ŽCGO Kaštijun“, rekao je gradonačelnik Pule Filip Zoričić.

Ove godine nastavlja se s aktivnostima prekrivanja dvije trećine površine bioreaktorske plohe i potpunog prekrivanja do njenog zatvaranja, kako je i bilo zacrtano financijskim planom ŽCGO Kaštijun.

Podsjetimo, u subotu 21. siječnja gradonačelnik Pule Filip Zoričić, u svojstvu predstavnika većinskog vlasnika ŽCGO Kaštijun, i pročelnica Anja Ademi obišli su Kaštijun i održali sastanak s rukovoditeljima i članom uprave Kaštijuna Draženom Stilinovićem. Uvidom u situaciju na terenu utvrdilo se da nije došlo do izlijevanja voda s bioreaktorske plohe i da voda najvjerojatnije dolazi s pokrovnog sloja starog odlagališta. Naime, kod sanacije starog odlagališta isto se prekrilo folijom kako bi se spriječilo da se kiše/procijedne vode iz odlagališta slijevaju u okolni teren. Voda je prije upijalo odlagalište koje je sada prekriveno folijom na koju se nasula zemlja, a sada se zbog obilnih oborina u proteklim danima prelila u obodni kanal i izlila na okolni teren. Stoga je s ciljem obavještavanja javnosti naručena kemijska analiza vode i to u dva laboratorija - ZZJZIŽ i Hidrolab Rijeka, te ze ponedjeljak najavljeno održavanje sastanka Skupštine, Nadzornog odbora i Civilnog nadzora.

Grad Pula / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Grad Pula uvodi mjere dodatne racionalizacije trošenja vodnih resursa

Grad Pula s Pula Herculaneom, tvrtkom koja u sklopu svojih djelatnosti provodi i usluge održavanja javnih zelenih površina te čišćenja prometnica u Puli, od ovog će tjedna pokrenuti niz aktivnosti u cilju racionalnijeg trošenja vodnih resursa kako bi se pridonijelo prevenciji ili ublažilo efekte eventualnog proglašenja mjera redukcije vode na području Istarske županije i Grada Pule.

ŽCGO Kaštijun je u velikim problemima

Fond za zaštitu okoliša je taj koji ima ugovor s izvođačem radova, grčkim Helectorom. Prije samog preuzimanja postrojenja napravili smo listu nedostataka i tražili smo da se to riješi. Tada je bilo više od 400 nedostataka koje smo prezentirali Fondu, a među njima je bilo i dijelova postrojenja koji nisu bili napravljeni. Zbog toga zaposlenici u tom dijelu rade s maskama te svaki dan moramo čistiti velike količine prašine, rekao je za Glas Istre direktor ŽCGO-a Kaštijun Darko Višnjić.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER