Grad Pula uvodi mjere dodatne racionalizacije trošenja vodnih resursa

Građani, turisti i poslovni subjekti pozvaju se na racionalno trošenje vode kako bi zajedno pridonijeli lakšem prebrođivanju trenutne situacije kada je u pitanju stanje vodnih resursa u Puli i Istarskoj županiji

Grad Pula s Pula Herculaneom, tvrtkom koja u sklopu svojih djelatnosti provodi i usluge održavanja javnih zelenih površina te čišćenja prometnica u Puli, od ovog će tjedna pokrenuti niz aktivnosti u cilju racionalnijeg trošenja vodnih resursa kako bi se pridonijelo prevenciji ili ublažilo efekte eventualnog proglašenja mjera redukcije vode na području Istarske županije i Grada Pule.

„Grad Pula s trgovačkim društvima ovime želi maksimalno pridonijeti dodatnoj racionalizaciji potrošnje vode. Iako se nadamo da do mogućih redukcija neće doći, ovim aktivnostima i odlukama pokazujemo odgovornost u upravljanju i brigu o vitalnim resursima kao što je to voda. Pozivamo također sve sugrađanke i sugrađane, naše drage goste, te poslovne subjekte, druge gradove i mjesta u Istri i čitavu zajednicu na racionalno trošenje vode kako bismo zajedno pridonijeli lakšem prebrođivanju trenutne situacije kada je u pitanju stanje vodnih resursa u našem gradu i županiji“, istaknuo je u priopćenju Grada Pule gradonačelnik Filip Zoričić.

Tvrtka Pula Herculanea će stoga od petka 15. srpnja, kao i proteklih 14 godina, usluge zalijevanja javnih zelenih površina u centru Pule, te čišćenja prometnica provoditi korištenjem vode iz izvora Nimfej, koji ne pripada vodoopskrbnom sustavu i u kojem se nalazi tehnološki ispravna voda koja nije namijenjena za piće. Od ukupnih 70.000 m3 za koje je izdana vodopravna dozvola, ove godine je iz navedenog izvora za potrebe usluga Herculanee iskorišteno 15 posto kapaciteta, a redovitim analizama koje se provode utvrđeno je kako u ovom trenu ne postoji opasnost od presušivanja tog izvora. Zbog toga će se, dokle god za to postoje preduvjeti, aktivnosti čišćenja ulica i zalijevanja javnih zelenih površina u centru Pule provoditi bez dodatnih mjera štednje, čak i u trenutku eventualnog proglašenja mjera redukcije. U Gradu Puli također napominju kako se aktivnosti zalijevanja parkovnih površina provode tijekom noćnih sati jer tada biljke vodu mogu optimalnije iskoristiti, a utrošak iste je zbog smanjene evaporacije i utjecaja sunčeve svjetlosti znatno manji.

„U cilju preuzimanja proaktivne uloge u racionalnom trošenju vodnih resursa, započet će se s reduciranjem zalijevanja preostalih javnih zelenih površina izvan užeg centra Pule u cilju minimalne potrošnje vode, a po donošenju odluke Grada Pula-Pola provest će se mjera zatvaranja tuševa na plažama i kupalištima Valkane, Stoja, Mornar, Zelenika i Hidrobaza“, ističu u Gradu Puli.

Uz provedbu usluga zalijevanja, bilo putem automatskog sustava ili uz pomoć cisterni Herculanee, kao i čišćenja ulica za koje će se koristiti voda iz izvora Nimfej, Herculanea će u cilju pomoći lokalnim poljoprivrednicima otvoriti mogućnost preuzimanja tehnološke vode iz navedenog izvora. Svi zainteresirani poljoprivrednici stoga se mogu izravno obratiti Pula Herculanei na e-mail adresu info@herculanea.hr, te će se u skladu s raspoloživim količinama vode i za potrebe zalijevanja poljoprivrednih površina omogućiti preuzimanje u za to predviđenim cisternama.

„Valja još jednom naglasiti kako se voda iz izvora Nimfej na pulskoj Karolini racionalno koristi dugi niz godina, te da ona nema utjecaja na vodoopskrbni sustav zbog čega imamo mogućnost nesmetanog pružanja naših redovitih usluga, a što ćemo nastaviti i u narednim ljetnim mjesecima. Za zalijevanje i čišćenje do daljnjeg će se koristiti voda iz tog izvora, čime želimo dodatno rasteretiti vodoopskrbni sustav“, zaključuje Robi Fuart, direktor tvrtke Pula Herculanea.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Veća dostupnost zelenih površina godišnje bi u Zagrebu sačuvala 143 života

Institut za globalno zdravlje u Barceloni (ISGlobal) objavio je rang listu europskih gradova s najvećim rizikom od smrti uslijed nedostatka zelenih površina. Europski gradovi godišnje bi mogli spriječiti čak 43.000 smrtnih slučajeva provođenjem preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o dostupnosti zelenih površina.

Potvrđeno je: U ŽCGO Kaštijun nije bilo ekološkog incidenta

U ponedjeljak je u Puli održan sastanak predstavnika Grada Pule, Istarske županije, Skupštine Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun, Nadzornog odbora i Građanske inicijative na kojem je direktor ŽCGO Kaštijun Darko Stilinović ponovio kako nije došlo do ekološkog incidenta na Kaštijunu.

Grad Pula će sufinancirati provođenje mjera energetske učinkovitosti

Pulski gradonačelnik Filip Zoričić u srijedu je prihvatio Odluku o provođenju i sufinanciranju mjera energetske učinkovitosti na području grada Pule, nakon koje slijedi donošenje Odluke o raspisivanju Javnog poziv za dostavu prijava za sufinanciranje mjera energetske učinkovitosti na području grada.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER