U Amsterdamu otvorena prva podvodna garaža za bicikle na svijetu

Stationsplein je najveće parkiralište za bicikle u Amsterdamu i u njemu se može smjestiti gotovo 7000 bicikala

Danas je u Amsterdamu otvoreno prvo od dva nova parkirališta za bicikle, koja se poput ranije izgrađenog futurističkog parkirališta za bicikle u Utrechtu ne nalaze pod zemljom, već pod vodom!

U četvrtak 26. siječnja službeno je otvorena najveća amsterdamska garaža za bicikle koja se tijekom posljednje četiri godine gradila uz zgradu kolodvora Amsterdam Centraal.

0,003 milje pod morem

Riječ je o prvoj podvodnoj garaži za bicikle na svijetu koja nudi prostor za 7000 bicikala. Fascinantna podvodna garaža Stationsplein dio je projekta De Entree, a dizajnirao ju je nizozemski arhitektonski studio Wurck. Nalazi se više od devet metara ispod razine zemlje, iznad njega je pristanište za turističke brodove ispred Glavnog kolodvora, uz površinu koja se do srpnja 2018. koristila kao autobusni kolodvor. Kako bi se premostila razlika u visini, projektiran je monumentalni ulaz izgrađen od visokokvalitetnih materijala. Pokretne staze ispunjavaju impozantni prostor poput skulpture od prirodnog kamena te korisnike spuštaju duž zida od bazaltnog kamena koji je dizajniran kao nastavak pristaništa. Visoka staklena stijena s unutarnje strane ulaznog prostora osigurava dovoljnu količinu dnevnog svjetla.

Fietsenstalling Stationsplein © wUrck

Dok su materijali na glavnom ulazu robusni i grubi, unutrašnjost parkirališta ima glatke površine, podove od lijevanog betona i blistavo bijeli strop. Ovaj kontrast grubog oklopa i glatke unutrašnjosti podsjeća na kamenicu, dok se prostor s upraviteljevom sobom i servisom za bicikle može smatrati biserom u kamenici. „Biser“ se nalazi na središnjoj, strateškoj poziciji, uz recepciju i s pregledom na cijeli parking, ima oblik staklenog pravokutnika sa zaobljenim kutovima, a izrađen od zakrivljenog stakla.

Zaobljeni oblici i umjetnička djela

Središnjim prolazom širi se dvostruki red bijelih stupova, a s obje strane smješteni su prolazi s nosačima za bicikle. Nosače za bicikle isporučila je tvrtka VelopA, dok je za tehnologiju nadzora angažirana softverska tvrtka LumiGuide, specijalizirana za pametne sustave parkiranja i navođenja za bicikle i automobile.

Fietsenstalling Stationsplein © wUrck

Jedan od zidova garaže – Horizont, ima staklenu površinu s kartama Amsterdama od nastanka grada do 21. stoljeća. Ove se karte sastoje se od malih prikaza koje naglašavaju povezanost Amsterdama s vodom, a slična se tema također odražava u „Okulima“ – okruglim rasvjetnim tijelima u stropu glavne staze. U suradnji s Amsterdamskim muzejom u garaži su postavljene i dvije sgraffito dekoracije nizozemskog umjetnika Lexa Horna, premještene iz bivšeg instituta Swammerdam.

Garaža je podzemnim koridorima povezana sa stanicom podzemne željeznice i Glavnim kolodvorom, čime se korisnicima omogućuje brz i jednostavan pristup željezničkom i javnom prijevozu. Bit će otvorena 24 sata dnevno, a prvog dana rada parkiranje se ne naplaćuje.

Fietsenstalling Stationsplein © wUrck

Opsežna obnova u središtu Amsterdama

Izgradnja garaže za bicikle u ovom izuzetno prometnom dijelu Amsterdama predstavljala je pravi izazov, posebice zbog toga što su tijekom radova bili otvoreni svi pristupi željezničkom kolodvoru. Tijekom protekle četiri godine Grad Amsterdam je također obnovio javne površine i mostove oko Glavnog kolodvora, proširio pješačke i biciklističke staze, zamijenio tramvajske tračnice i stajališta te u potpunosti obnovio podzemnu infrastrukturu na trgu Stationplein.

Radovi su konačno završeni, a time riješeni i brojni građevinski problemi. Stoga se ove subote organizira svečanost povodom završetka radova te će se između 12 i 16 sati organizirati obilasci garaže, vožnje povijesnim tramvajem i brodski izleti, kao i bogat kulturno-zabavni program.

Garaža IJboulevard otvara se sredinom veljače

Druga podvodna garaža za bicikle, Bike Parking IJboulevard, izgrađena je za oko 4000 bicikala i bit će otvorena 14. veljače 2023. Dvije garaže će tako u samom središtu Amsterdama osigurati prostor za čak 11.000 bicikala.

IJboulevard ima ukupnu površinu od 4270 m2 i već je osvojio nagradu Schreudersprijs za 2022. godinu. Garažu je projektirala arhitektonska tvrtka VenhoevenCS, a njezin krov formira novi bulevar duž zaljeva IJ, stvarajući novu šetnicu i prostor za okupljanje za sve stanovnike i posjetitelje, s prostorima za sjedenje i pogledom na obalu.

© VenhoevenCS

„IJboulevard se oslanja na našu tradiciju pretvaranja funkcionalnih infrastrukturnih objekata u zavodljive prostore koji pridonose urbanoj kulturi.“ – kazao je arhitekt Danny Esselman iz tvrtke VenhoevenCS.

Glavna karakteristika interijera garaže IJboulevard su zaobljeni oblici koji stvaraju toplu i privlačnu estetiku. Korištenje drvenih zidova, suptilna rasvjeta i umirujuća paleta boja pomažu u jasnoći i orijentaciji. Ulazi su obloženi tamno sivim prirodnim kamenom, pružajući besprijekoran prijelaz između unutarnjeg i vanjskog prostora. Stubište s velikim staklenim površinama omogućuje prirodno dnevno svjetlo i pogled na garažu s pješačke staze. Dobro osvijetljen dizajn bez stupova, širok vidokrug i istaknuta pozicija ureda upravitelja pridonijet će osjećaju sigurnosti za korisnike. Ekološki prihvatljiv dizajn integrira nisku potrošnju energije, održive materijale i ostale značajke koje promiču biološku raznolikost, odnosno oponašaju prirodna staništa i život u vodi. Dizajn uključuje elemente kao što su prostirke od kokosovih vlakana ili porozni beton između podvodnih stupova čime se osiguravaju površine za rast vodenih biljaka.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Podvodne garaže Stationsplein i IJboulevard nude prostor za parkiranje 11.000 bicikala!

Manje od mjesec dana nakon otvaranja prve svjetske podvodne garaže za bicikle, u središtu Amsterdama otvorena je i druga – manja, ali podjednako fascinantna garaža Bike Parking IJboulevard. Ovaj zahtjevan projekt počeo se planirati 2015. godine, a izgradnja garaža je uz cjelovitu obnovu prostora oko amsterdamskog Glavnog kolodvora počela u ožujku 2021.

U Utrechtu izgrađeno najveće svjetsko spremište za bicikle

Nizozemska tvrtka Ector Hoogstad Architecten dovršila je podzemno parkiralište za bicikle koje se nalazi ispod glavnog željezničkog kolodvora u Utrechtu. Ovdje se na tri razine može pohraniti čak 12.656 bicikala!

U pariškoj Gradskoj vijećnici otvorena podzemna garaža za bicikle

„Grad koji pedalira je zdravi grad!“. Tako tvrdi francuski ekonomist i urbanist Frédéric Héran koji zagovara prijelaz na ekološki prihvatljive vrste prijevoza u gradovima i uvjeren je kako je u Parizu i drugim europskim gradovima već dovoljno razvijena svijest o nužnosti prelaska na „zelenu“ mobilnost.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER