Podvodne garaže Stationsplein i IJboulevard nude prostor za parkiranje 11.000 bicikala!

Amsterdam je 22. veljače dobio i drugu podvodnu garažu vrijednu 25 milijuna eura

Manje od mjesec dana nakon otvaranja prve svjetske podvodne garaže za bicikle, u središtu Amsterdama otvorena je i druga – manja, ali podjednako fascinantna garaža Bike Parking IJboulevard. Ovaj zahtjevan projekt počeo se planirati 2015. godine, a izgradnja garaža je uz cjelovitu obnovu prostora oko amsterdamskog Glavnog kolodvora počela u ožujku 2021.

U drugoj podvodnoj garaži IJboulevard može se parkirati oko 4.000 bicikala pa dvije garaže u samom središtu Amsterdama, uz zgradu kolodvora Amsterdam Centraal i pristanište za turističke brodove, osiguravaju prostor za čak 11.000 bicikala.

IJboulevard ima ukupnu površinu od 4270 m2 i već je osvojio nagradu Schreudersprijs za 2022. godinu. Garažu je projektirala arhitektonska tvrtka VenhoevenCS, a izgrađena je na podvodnim betonskim stupovima ispod kojih prolazi linija amsterdamske podzemne željeznice. Krov garaže formira novi bulevar duž zaljeva IJ, stvarajući novu šetnicu i javnu površinu veličine 6.000 m2 s koje se pruža lijep pogled na Amsterdam.

„IJboulevard se oslanja na našu tradiciju pretvaranja funkcionalnih infrastrukturnih objekata u zavodljive prostore koji pridonose urbanoj kulturi.“ – kazao je arhitekt Danny Esselman iz tvrtke VenhoevenCS.

© Dutch Cycling Embassy

Glavna karakteristika interijera garaže IJboulevard su zaobljeni oblici koji stvaraju toplu i privlačnu estetiku. Korištenje drvenih zidova, suptilna rasvjeta i umirujuća paleta boja pomažu u jasnoći i orijentaciji. Ulazi su obloženi tamno sivim prirodnim kamenom, pružajući besprijekoran prijelaz između unutarnjeg i vanjskog prostora. Stubište s velikim staklenim površinama omogućuje prirodno dnevno svjetlo i pogled na garažu s pješačke staze. Na zidovima s istočne i zapadne strane garaže nalaze se panoramske stijene s fragmentima poznatih umjetnina, kao i u mjesec dana starijoj garaži Stationsplein, a dobro osvijetljen dizajn bez stupova, širok vidokrug i istaknuta pozicija ureda upravitelja pridonosi osjećaju sigurnosti za korisnike.

Ekološki prihvatljiv dizajn integrira nisku potrošnju energije, održive materijale i ostale značajke koje promiču biološku raznolikost, odnosno oponašaju prirodna staništa i život u vodi. Dizajn uključuje elemente kao što su prostirke od kokosovih vlakana ili porozni beton između podvodnih stupova čime se osiguravaju površine za rast vodenih biljaka.

Stationsplein se nalazi 0,003 milje pod morem

Podsjetimo, podvodna garaža Stationsplein kapaciteta 11.000 bicikala otvorena je 26. siječnja 2023., a dizajnirao ju je nizozemski arhitektonski studio Wurck. Nalazi se više od devet metara ispod razine zemlje, odnosno ispod pristaništa za turističke brodove ispred Glavnog kolodvora.

  • Kako bi se premostila razlika u visini, projektiran je monumentalni ulaz izgrađen od visokokvalitetnih materijala. Pokretne staze ispunjavaju impozantni prostor poput skulpture od prirodnog kamena te korisnike spuštaju duž zida od bazaltnog kamena koji je dizajniran kao nastavak pristaništa. Visoka staklena stijena s unutarnje strane ulaznog prostora osigurava dovoljnu količinu dnevnog svjetla. © Dutch Cycling Embassy

Dok su materijali na glavnom ulazu garaže robusni i grubi, unutrašnjost se odlikuje glatkim površinama, podovima od lijevanog betona i blistavo bijelim stropom. Središnjim prolazom širi se dvostruki red stupova, a s obje strane smješteni su prolazi s nosačima za bicikle.

 

  • Nosače za bicikle isporučila je tvrtka VelopA, dok je za tehnologiju nadzora angažirana softverska tvrtka LumiGuide, specijalizirana za pametne sustave parkiranja i navođenja za bicikle i automobile. © Dutch Cycling Embassy

Obje garaže su povezane sa stanicom podzemne željeznice i Glavnim kolodvorom, čime se korisnicima omogućuje brz i jednostavan pristup željezničkom i javnom prijevozu.

 

  • Jedan od zidova garaže Stationsplein – Horizont, ima staklenu površinu s kartama Amsterdama od nastanka grada do 21. stoljeća. Ove se karte sastoje se od malih prikaza koje naglašavaju povezanost Amsterdama s vodom, a slična se tema također odražava u „Okulima“ – okruglim rasvjetnim tijelima u stropu glavne staze. U suradnji s Amsterdamskim muzejom u garaži su postavljene i dvije sgraffito dekoracije nizozemskog umjetnika Lexa Horna, premještene iz bivšeg instituta Swammerdam. © Dutch Cycling Embassy

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U Utrechtu izgrađeno najveće svjetsko spremište za bicikle

Nizozemska tvrtka Ector Hoogstad Architecten dovršila je podzemno parkiralište za bicikle koje se nalazi ispod glavnog željezničkog kolodvora u Utrechtu. Ovdje se na tri razine može pohraniti čak 12.656 bicikala!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER