U Poreču otvoren Sunčani ured namijenjen svim građanima zainteresiranima za solarnu energiju

Svi građani Poreča pozivaju se na Sunčani info dan koji će se održati 9. veljače 2023.

Sunčani ured Grada Poreča-Parenzo je mjesto na kojem građani mogu potpuno besplatno dobiti savjetodavnu podršku vezano uz mogućnost korištenja energije sunca kroz vlastitu sunčanu elektranu.

Otvaranjem Sunčanog ureda, Grad Poreč je svojim građanima osigurao mjesto na kojem potpuno besplatno mogu dobiti osnovne informacije i upoznati se s mogućnostima i prednostima korištenja solarne energije. Građanima se nude odgovori na pitanja što je solarna (fotonaponska) elektrana i kako radi, koji su dokumenti i koraci potrebni za instalaciju solarne elektrane i otkuda krenuti te koji preduvjeti moraju biti zadovoljeni za instalaciju vlastite solarne elektrane. Građani se u Sunčanom uredu savjetuju kako odrediti potrebnu snagu elektrane i dobivaju informacije koja nacionalna tijela i institucije objavljuju natječaje za njihovo sufinanciranje.

„To su ujedno i pitanja koja muče sve one koji žele postaviti vlastitu sunčanu elektranu, a Poreč je prvi kao jedinica lokalne samouprave odlučio otvoriti Sunčani ured.“ – kazala je Gordana Lalić, direktorica gradskog poduzeća Parentium d.o.o., koordinatora u provedbi ovog projekta.

„Tijekom razgovora s građanima, upravo na ovu temu, mnogi su mi skrenuli pozornost na činjenicu da, kada je u pitanju realizacija vlastite sunčane elektrane, ne znaju od kuda krenuti. Upravo iz tog razloga, otvaranjem Sunčanog ureda, želja nam je bila osigurati im mjesto na kojem će moći dobiti savjet i tehničku podršku za poduzimanje daljnjih koraka. Poreč je kao jedinica lokalne samouprave već duže godina aktivan po pitanju takvih projekata. Imamo osam solarnih elektrana na javnim objektima koje su od svog postavljanja realizirale više od milijun kWh, tu je i naš električni mini bus, vozila komunalnog redarstva koja su električna, punionice i brojni drugi projekti koje smo među prvima pokrenuli, pa je ovo logičan korak naprijed.“ – rekao je gradonačelnik Poreča Loris Peršurić.

Sunčani ured nalazi se na adresi Pionirska 1, a za građane je otvoren ponedjeljkom, srijedom i petkom od 08:00 do 11:00 sati te utorkom od 12:00 do 15:00 sati. Građani se trebaju prethodno najaviti i rezervirati termin dolaska, i to putem adrese elektroničke pošte suncani.ured@porec.hr.

Sunčani ured je jedna od aktivnosti u sklopu provedbe projekta Balkan Solar Roofs, koji se financira u okviru Europske klimatske inicijative (EUKI) njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomska pitanja i klimatske mjere (BMWK). Ukupna vrijednost projekta je 442.294,00 eura, dok budžet Grada Poreča-Parenzo iznosi 90.574,60 eura uz intenzitet sufinanciranja od 90 %.

Sunčani info dan

Grad Poreč-Parenzo i Sunčani ured u suradnji sa Zelenom energetskom zadrugom pozivaju sve zainteresirane građane na Sunčani info dan koji će se održati u četvrtak 9. veljače 2023. u prostorima Obrtničkog doma Poreč (Partizanska ul. 5a).

Tijekom Sunčanog info dana građani će moći dobiti odgovore na pitanja vezana uz sunčane elektrane, a istog dana održat će se dvije stručno-savjetodavne radionice na temu „Kako do vlastite sunčane elektrane?“. Prva radionica je namijenjena svim obrtnicima, poduzetnicima, tvrtkama i obiteljskim gospodarstvenicima, dok je druga radionica usmjerena na građane (privatne osobe) zainteresirane za postavljanje sunčane elektrane na vlastitoj obiteljskoj kući.

S obzirom na ograničeni broj mjesta, građani svoje mjesto na radionicama mogu osigurati prijavom putem sljedećeg online obrasca

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Otvoren je novi krug grupne nabave solarnih elektrana

Zelena energetska zadruga (ZEZ) poziva vlasnike obiteljskih kuća, tvrtki i obrta iz cijele Hrvatske da se prijave za sudjelovanje u novom krugu grupne nabave solarnih elektrana. Grupnom nabavom cilj je ostvariti barem 15 % popusta na opremu visoke kvalitete, ali i više drugih pogodnosti, čime sudionici smanjuju trošak i ubrzavaju povrat ulaganja u vlastitu solarnu elektranu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER