S devetom FN elektranom ukupni instalirani kapacitet u Poreču dosegao gotovo 160 kW

U šest mjeseci rada fotonaponske elektrane uštede za Dom za starije i nemoćne osobe Poreč iznad svih očekivanja

Nova fotonaponska elektrana snage 59,02 kW, instalirana na krovu Doma za starije i nemoćne osobe Poreč, u prvih šest mjeseci proizvela je preko 35.300 kWh zelene energije, smanjujući time emisije CO2 za više od devet tona.

Uz osam postojećih, Grad Poreč - Città di Parenzo je na Domu za starije i nemoćne osobe Poreč postavio devetu fotonaponsku elektranu na objektima javne namjene na području grada. Nova fotonaponska elektrana priključne snage 55 kW, odnosno ukupno instalirane snage 59,02 kW, u prvih šest mjeseci rada proizvela je nešto više od 35.300 kWh zelene električne energije, što je, do sada, rezultiralo smanjenjem utroška financijskih sredstava na računima za električnu energiju u iznosu od gotovo 5.500 eura te lokalnim smanjenjem emisija CO2 za nešto više od devet tona.

U ljetnom i sunčanijem periodu godine, fotonaponska elektrana svojom proizvodnjom zadovoljava gotovo 40 % potreba objekta za električnom energijom, a s obzirom da najsunčanije razdoblje godine tek dolazi, u Gradu Poreču očekuju najintenzivniju proizvodnju u mjesecima koji slijede.

Osam fotonaponskih elektrana postavljenih na zgradama javne namjene 2014. godine, u proteklih devet godina rada, proizvelo je nešto više od 1.285.000 kWh zelene električne energije, čime su izbjegnute emisije CO2 u iznosu od gotovo 340 tona. Postavljanjem devete fotonaponske elektrane ukupno instalirani kapacitet na području Poreča dosegao je gotovo 160 kW. 

Očekivana proizvodnja fotonaponske elektrane Dom Poreč na godišnjoj razini iznosi 65.000 kWh, dok financijske uštede uvelike ovise o tržišnim kretanjima. „Prema sadašnjim cijenama energenata, procjenjujemo da bi se godišnja ušteda mogla približiti iznosu od 9.000 eura“, zaključuje Gordana Lalić, direktorica gradskog poduzeća Parentium d.o.o., koordinatora u provedbi ovog projekta.

  • Nova FN elektrana snage 59,02 kW, instalirana je na krovu Doma za starije i nemoćne osobe Poreč, a u prvih šest mjeseci proizvela je preko 35.300 kWh zelene energije. © Grad Poreč | Città di Parenzo

„Ugradnjom fotonaponskih elektrana na objekte javne namjene, osim što smanjujemo emisije CO2, direktno utječemo na dugoročno smanjenje troškova po pitanju utroška energije te odgovorno i namjensko trošenje proračunskih sredstava. Tim putem planiramo nastaviti i dalje. Uz 2.100 novih rasvjetnih tijela, uklanjanje jednokratne plastike iz uporabe, kontinuiranu energetsku obnovu zgrada javne namjene, kao i kulturnih dobara, pilot-projekt električnog gradskog minibusa, „Sunčani ured“ koji nudi besplatnu podršku građanima na putu ugradnje vlastite sunčane elektrane, do ostalih 40 projekata u području energetski i klimatski održivog razvoja.“  - kazao je Loris Peršurić, gradonačelnik Poreča.

Aktivnost postavljanja fotonaponske elektrane na objektu Doma za starije i nemoćne osobe Poreč provedena je u sklopu projekta „Dobra energija – Solarna energija za energetsku tranziciju“. Projekt je financiran od strane Islanda, Lihtenštajna i Norveške putem Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.–2021. uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u iznosu od 1,1 milijun eura bespovratnih sredstava u okviru Programa „Energija i klimatske promjene”.

Provedba projekta završila je u travnju 2024. godine, ukupna vrijednost projekta je 1,4 milijuna eura, dok je budžet Grada Poreča-Parenzo u sklopu projekta iznosio 96.508,17 eura uz stopu sufinanciranja od 85% te dodatno sufinanciranje vlastite komponente Grada Poreča-Parenza, od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije u iznosu od 50 %.

 

VEZANE VIJESTI

Na novoj platformi Zapadnog kolodvora instalirat će se najveći bečki fotonaponski sustav

Suvremeniji, udobniji i ekološki prihvatljiviji bečki Zapadni kolodvor (Westbahnhof) dobit će nove perone prekrivene svijetlim i prozračnim krovom ukupne površine od oko 25 500 m², koji će se koristiti za proizvodnju zelene električne energije. Početak izgradnje planiran je za 2028. godinu, dovršetak krova očekuje se 2030., a nakon toga će se instalirati fotonaponski sustav.

Solarna elektrana Bazeni u Čakovcu stavljena u puni pogon

Solarna elektrana na čakovečkim Bazenima instalirana je u sklopu provedbe projekta „Dobra energija – solarna energija za energetsku tranziciju“, koji okuplja 11 partnera iz Hrvatske i Norveške.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER