Obnovljeni praški park Cihelná ponovno otvoren za javnost

Obnova parka stajala je oko 27,5 milijuna kruna (oko 1,17 milijuna eura)

Dana 27. veljače za javnost je ponovno otvoren obnovljeni park Cihelná u poznatoj gradskoj četvrti Malá Strana. Park je, između ostalog, dobio novu biciklističku i pješačku stazu, trinaest novih stabala, uređene travnjake i ružičnjake, kao i potpuno novi urbani namještaj.

„Unatoč nekim manjim problemima, projekt obnove je uspješno priveden kraju i vjerujem da ćemo s dolaskom proljeća još više cijeniti novi izgled parka Cihelná“, izjavila je načelnica prvog praškog okruga Terezie Radoměřská.

 

Radovi na obnovi parka Cihelná počeli su prošle godine, a završeni su u siječnju 2023. U međuvremenu je bilo potrebno ukloniti određene nedostatke, uglavnom vezane za uređenje travnjaka, a ovaj dosad neprimjereno uređen javni prostor ubuduće će rado koristiti građani svih dobnih skupina. Jedna od potrebnih izmjena bila je i ograđivanje novouređenih travnjaka, a izvršeno je i uklanjanje grafita jer se smatralo neprikladnim otvoriti novi park s išaranim zidovima.

Obnovom je obuhvaćena površina parka od 6.133 m2, od čega se 1.420,8 m2 odnosi na pješačke površine i biciklističku stazu, 3.292 m2 na zelene površine i 1.040 m2 na obalni dio. Područje parka je sa sjevera omeđeno mostom Mánes ispod kojeg prolazi nova biciklistička staza, s istoka i juga rijekom Vltavom i popločanom površinom uz rijeku, a sa zapada zgradama i vrtovima u ulici U Lužického semináře, od kojih je najistaknutija zgrada nekadašnje oružarnice, odnosno zatvora. Ovdje se također nalazi i Muzej Franza Kafke, kao i najuža praška ulica dugačka oko 10 metara i široka svega 50 centimetara.

 

S.F. / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

U Napulju svečano otvoren Park Minopoli s povrtnjacima i voćnjacima

Brežuljkasto zeleno područje napuljske četvrti Vomero, koje se s oko tisuću autohtonih stabala prostire na površini od 14 000 m², uređeno je kao edukacijski park s urbanim povrtnjacima i voćnjacima te nakon više od dvadeset godina predano na korištenje građanima i udrugama.

Totalna preobrazba najsiromašnije pariške četvrti

U pariškoj četvrti Python-Duvernois, smještenoj u zapadnom dijelu grada na rubu pariške obilaznice Périphérique, pokreće se ambiciozan projekt urbane obnove kojim će se sagraditi 450 novih stanova, sportski park površine 3 hektara te čak 60.000 m2 uredskog prostora.

Novi zeleni izgled dva trga u centru Budimpešte

Prošlog tjedna započela je obnova dva središnja budimpeštanska trga s ciljem širenja zelenih površina i suvremenog oblikovanja urbanog prostora. Trgovi Vörösmarty i Podmaniczky će nakon velike obnove u rujnu ove godine biti bogatiji za stotinjak novih stabala, sigurniji za bicikliste te svakako ugodniji za građane i brojne turiste.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER