Kreće izgradnja solarne elektrane na krovu Poliklinike Opće bolnice Zadar

Ušteđena sredstva omogućit će daljnja ulaganja u modernizaciju opreme Opće bolnice Zadar i unapređenje zdravstvenih usluga

Današnjom početnom konferencijom u Zadru je predstavljen projekt „Solarna elektrana Opća bolnica Zadar” koji će doprinijeti sigurnosti opskrbe električnom energijom i smanjenju emisija CO2 uz istodobno smanjenje potrošnje električne energije. Projekt je financiran kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora u okviru Programa „Energija i klimatske promjene“.

Ciljeve i očekivane rezultate projekta detaljnije su predstavili Željko Čulina, ravnatelj Opće bolnice Zadar, Šime Vicković, zamjenik župana Zadarske županije, Lovre Karamarko, voditelj Službe za provedbu financijskih mehanizama u području energetike i klimatskih promjena te strateških projekata i inicijativa Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Matija Vajdić, voditelj odjela za obnovljive izvore energije, klimu i zaštitu okoliša u Energetskom institutu Hrvoje Požar, te izv. prof. dr. sc. Silvio Bašić, državni tajnik u Ministarstvo zdravstva RH.

Ukupna površina elektrane iznosit će 1.111 m2, uz izlaznu snagu od 220 kW i instalirani kapacitet 0,23 MW koji će godišnje proizvoditi 279.063 kWh električne energije.

Izgradnja solarne elektrane na krovu zgrade zadarske Poliklinike doprinijet će sigurnosti opskrbe i zaštiti okoliša smanjenjem emisija CO2 za 65,3 tona godišnje, a dodatno će smanjiti potrošnju električne energije primljene iz elektroenergetske distribucijske mreže za 19,11 %.

>>> Pročitajte još >>> Zadarska županija sufinancira ugradnju solarnih elektrana

Važno je istaknuti kako će ušteđena sredstva omogućiti daljnja ulaganja u modernizaciju bolničke opreme i unapređenje zdravstvenih usluga. Koristi koje će solarna elektrana Opće bolnice Zadar donijeti ne samo bolnici nego i široj zajednici bit će primjer i poticaj lokalnim i nacionalnim ustanovama na korištenje obnovljivih izvora energije. U sklopu projekta održat će se i nekoliko javnih savjetovanja za poslovnu zajednicu i zdravstvene ustanove te za opću javnost, a sve informacije bit će dostupne na mrežnim stranicama Opće bolnice Zadar i društvenim mrežama.

Ukupna vrijednost investicije iznosi 261.352,88 eura od čega je iznos bespovratnih sredstava 222.149,95 eura. Trajanje projekta je od 15. lipnja 2022. do 15. studenog 2023. godine.

Projekt je financiran od Islanda, Lihtenštajna i Norveške kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.-2021. uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u okviru Programa „Energija i klimatske promjene“.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Neoen će u Poličniku kraj Zadra graditi još jednu sunčanu elektranu

U Općini Poličnik će od 23. siječnja do 21. veljače 2023. biti otvorena javna rasprava o ekološkoj prihvatljivosti Sunčane elektrane Poličnik, koja se planira izgraditi u tamošnjoj Poslovnoj zoni Grabi, izvijestio je portal 057info.hr.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER