Počeli radovi na instalaciji solarne elektrane na krovu Poliklinike Opće bolnice Zadar

Izgradnja solarne elektrane na krovu zadarske Poliklinike doprinijet će sigurnosti opskrbe i zaštiti okoliša smanjenjem emisija CO2 za 65,3 tona godišnje

Opća bolnica Zadar je u suradnji s tvrtkom EL TIM d.o.o. počela s izvođenjem radova na projektu „Solarna elektrana Opća bolnica Zadar“.

„Ukupna vrijednost ovih radova iznosi 191.272,00 eura, a planirani rok izvršenja projekta, uključujući isporuku, ugradnju i puštanje u rad, jest prvi kvartal 2024. godine. Ovaj projekt imat će značajan utjecaj na energetsku održivost Opće bolnice Zadar te predstavlja korak prema zelenijoj i ekološki odgovornoj budućnosti“, ističu u Općoj bolnici Zadar.

  • Početak izvođenja radova na projektu „Solarna elektrana Opća bolnica Zadar“ © Opća bolnica Zadar

Putem raspisanog poziva „Povećanje kapaciteta za proizvodnju solarne energije”, Opća bolnica Zadar dobila je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Solarna elektrana Opća bolnica Zadar”. Ugovor je potpisan 31. svibnja 2022. godine te je financiran kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora za razdoblje od 2014. do 2021. godine, u sklopu provedbe programa „Energija i klimatske promjene”.

„Ovaj projekt neće samo osigurati energetsku neovisnost bolnice, već će doprinijeti i globalnim naporima u borbi protiv klimatskih promjena“, navode u Općoj bolnici Zadar.

  • Početak izvođenja radova na projektu „Solarna elektrana Opća bolnica Zadar“ © Opća bolnica Zadar

Ukupna površina elektrane iznosit će 1.111 četvornih metara, uz izlaznu snagu od 220 kW i instalirani kapacitet 0,23 MW koji će godišnje proizvoditi 279.063 kWh električne energije. Izgradnja solarne elektrane na krovu zgrade zadarske Poliklinike doprinijet će sigurnosti opskrbe i zaštiti okoliša smanjenjem emisija CO2 za 65,3 tona godišnje, a dodatno će smanjiti potrošnju električne energije primljene iz elektroenergetske distribucijske mreže za 19,11 %.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Kreće izgradnja solarne elektrane na krovu Poliklinike Opće bolnice Zadar

Današnjom početnom konferencijom u Zadru je predstavljen projekt „Solarna elektrana Opća bolnica Zadar” koji će doprinijeti sigurnosti opskrbe električnom energijom i smanjenju emisija CO2 uz istodobno smanjenje potrošnje električne energije. Projekt je financiran kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora u okviru Programa „Energija i klimatske promjene“.

Neoen će u Poličniku kraj Zadra graditi još jednu sunčanu elektranu

U Općini Poličnik će od 23. siječnja do 21. veljače 2023. biti otvorena javna rasprava o ekološkoj prihvatljivosti Sunčane elektrane Poličnik, koja se planira izgraditi u tamošnjoj Poslovnoj zoni Grabi, izvijestio je portal 057info.hr.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER