Znate li koji zagrebački ugostitelji sudjeluju u projektu „Ponesi svoje!“?

Projektom „Ponesi svoje!“ uvodi se praksa korištenja vlastitih višekratnih spremnika i čaša za hranu i piće „za van“

Cilj projekta „Ponesi svoje!“ je poticanje upotrebe višekratnih umjesto jednokratnih plastičnih spremnika i čaša za hranu i piće „za van“. Time se smanjuje ukupna količina plastičnog otpada, posebice jednokratne plastike koja se inače učestalo koristi pri takvoj vrsti ugostiteljske usluge.

„Projektnim aktivnostima osnažili smo ugostitelje i potrošače da prigrle takvu praksu. Preporučili smo im mehanizme za svladavanje poteškoća koje se mogu pojaviti prilikom posluživanja hrane i pića u spremnicima koje donose potrošači“, ističu u Udruzi za nezavisnu medijsku kulturu (UNMK).

Ugostiteljski objekti koji svojim gostima omogućuju korištenje višekratnih spremnika i čaša iz različitih su sektora ugostiteljstva, a trenutačno malu zajednicu „eko ugostitelja“ čine restorani i kafići u različitim dijelovima Zagreba. To su restorani Zrno bio bistro (Medulićeva 20), Shambala (Iločka 34, Trešnjevka), Soul food restoran (Amruševa 8/3), Punkt  street food&drinks (Koranska ul. 1, blizina FER-a) i Fakat fino restoran. Ovu opciju svojim gostima nude i sljedeći kafići: Caffe bar Pepino (Siječanjska 1, Vrbani), Caffe bar Mali grad (Preradovićeva 36), Caffe bar Lenba (Vlaška 95) i Caffe bar Pocket (Listopadska 13, Vrbani).

U okviru projekta UNMK je preveo njemački vodič dobre higijenske prakse, izrađen za potrebe ugostiteljskog sektora, a u kojem su opisane korisne metode za održavanje higijene prilikom posluživanja hrane i pića u višekratnom posuđu koje donose potrošači, odnosno gosti objekta.

Dodatno su izrađene kratke i lako razumljive upute za potrošače, u kojima su opisani jednostavni postupci za održavanje posuđa čistim, neoštećenim te prikladnim za punjenje hranom i pićem „za ponijeti“, a koji su izloženi u ugostiteljskim objektima. Svi navedeni materijali dostupni su putem sljedeće poveznice.

Podsjetimo, Grad Pariz je krajem lipnja 2021. godine pokrenuo novi Zero waste projekt s ciljem rješavanja problema gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana u francuskoj metropoli prikupi se čak 15 tona ove vrste otpada, a zahvaljujući sve većem broju pariških restorana i trgovina koji se uključuju u projekt, sustav pologa na posude za hranu vraća se na velika vrata. Projekt je pokrenut u jednoj ulici 10. pariškog arondismana, a sada u njemu sudjeluje već više od 80 pariških restorana i desetak trgovina.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Sve više pariških restorana i trgovina koristi višekratnu staklenu ambalažu

Grad Pariz je krajem lipnja 2021. godine pokrenuo novi zero waste projekt s ciljem rješavanja problema gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana u francuskoj metropoli prikupi se čak 15 tona ove vrste otpada, a zahvaljujući sve većem broju pariških restorana i trgovina koji se uključuju u projekt, sustav pologa na posude za hranu vraća se na velika vrata.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER