Znate li koji zagrebački ugostitelji sudjeluju u projektu „Ponesi svoje!“?

Projektom „Ponesi svoje!“ uvodi se praksa korištenja vlastitih višekratnih spremnika i čaša za hranu i piće „za van“

Cilj projekta „Ponesi svoje!“ je poticanje upotrebe višekratnih umjesto jednokratnih plastičnih spremnika i čaša za hranu i piće „za van“. Time se smanjuje ukupna količina plastičnog otpada, posebice jednokratne plastike koja se inače učestalo koristi pri takvoj vrsti ugostiteljske usluge.

„Projektnim aktivnostima osnažili smo ugostitelje i potrošače da prigrle takvu praksu. Preporučili smo im mehanizme za svladavanje poteškoća koje se mogu pojaviti prilikom posluživanja hrane i pića u spremnicima koje donose potrošači“, ističu u Udruzi za nezavisnu medijsku kulturu (UNMK).

Ugostiteljski objekti koji svojim gostima omogućuju korištenje višekratnih spremnika i čaša iz različitih su sektora ugostiteljstva, a trenutačno malu zajednicu „eko ugostitelja“ čine restorani i kafići u različitim dijelovima Zagreba. To su restorani Zrno bio bistro (Medulićeva 20), Shambala (Iločka 34, Trešnjevka), Soul food restoran (Amruševa 8/3), Punkt  street food&drinks (Koranska ul. 1, blizina FER-a) i Fakat fino restoran. Ovu opciju svojim gostima nude i sljedeći kafići: Caffe bar Pepino (Siječanjska 1, Vrbani), Caffe bar Mali grad (Preradovićeva 36), Caffe bar Lenba (Vlaška 95) i Caffe bar Pocket (Listopadska 13, Vrbani).

U okviru projekta UNMK je preveo njemački vodič dobre higijenske prakse, izrađen za potrebe ugostiteljskog sektora, a u kojem su opisane korisne metode za održavanje higijene prilikom posluživanja hrane i pića u višekratnom posuđu koje donose potrošači, odnosno gosti objekta.

Dodatno su izrađene kratke i lako razumljive upute za potrošače, u kojima su opisani jednostavni postupci za održavanje posuđa čistim, neoštećenim te prikladnim za punjenje hranom i pićem „za ponijeti“, a koji su izloženi u ugostiteljskim objektima. Svi navedeni materijali dostupni su putem sljedeće poveznice.

Podsjetimo, Grad Pariz je krajem lipnja 2021. godine pokrenuo novi Zero waste projekt s ciljem rješavanja problema gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana u francuskoj metropoli prikupi se čak 15 tona ove vrste otpada, a zahvaljujući sve većem broju pariških restorana i trgovina koji se uključuju u projekt, sustav pologa na posude za hranu vraća se na velika vrata. Projekt je pokrenut u jednoj ulici 10. pariškog arondismana, a sada u njemu sudjeluje već više od 80 pariških restorana i desetak trgovina.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Sve više pariških restorana i trgovina koristi višekratnu staklenu ambalažu

Grad Pariz je krajem lipnja 2021. godine pokrenuo novi zero waste projekt s ciljem rješavanja problema gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana u francuskoj metropoli prikupi se čak 15 tona ove vrste otpada, a zahvaljujući sve većem broju pariških restorana i trgovina koji se uključuju u projekt, sustav pologa na posude za hranu vraća se na velika vrata.

Udruga za nezavisnu medijsku kulturu organizira radionicu „Ponesi svoje!“

Radionica „Ponesi svoje!“ ima za cilj osnažiti praksu donošenja vlastitog višekratnog posuđa u ugostiteljske objekte s ciljem punjenja istog hranom i pićem „za ponijeti“, a sve u cilju trajnog smanjenja nastanka plastičnog otpada, a posebice jednokratne plastike koja se učestalo koristi u te svrhe.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER