Planirate putovanje u Beč? Ovo su njegovi najbolji održivi hoteli!

Boutiquehotel Stadthalle je prvi hotel u svijetu koji se obvezao na postizanje globalnih ciljeva održivog razvoja

Beč je zeleni grad koji svojim građanima neprestano podiže kvalitetu življenja, održiv je i stremi klimatskoj neutralnosti. Stoga ne čudi da ima moderne i održive hotele.

Pojedini bečki hoteli ističu se svojom bogato ozelenjenom fasadom, drugi su zahvaljujući ekološkim tehnologijama potpuno energetski neovisni.

  • Krov hotela Boutiquehotel Stadthalle prekriven je lavandom, a njegove stalne gošće su pčele. Svoju posvećenost održivosti ovaj hotel na šarmantan način prenosi svim gostima, kako bujnim zelenilom i upcycling namještajem, tako i vlastitom proizvodnjom energije i 100 % organskom hranom. © Tina Herzl / Boutiquehotel Stadthalle

Hotel Gilbert koji se 2021. smjestio u 7. bečkom okrugu Neubau samo je godinu dana nakon otvorenja dobio europsku turističku nagradu za održivost „GrINN Awards 2022“. Ozelenjena fasada koja doprinosi smanjenju buke, pročišćava zrak te prirodno hladi zgradu samo je jedan od obilježja koji hotel čini klimatski prihvatljivim. Usto je dom mnogim pčelama i pticama.

  • Hotel Gilbert, dobitnik europske turističke nagrade za održivost © Michael Königshofer

Hotel The Wood u 15. gradskom okrugu Rudolfsheim-Fünfhaus sagrađen je od 1.500 smreka koje potječu iz održivo obrađivanih austrijskih šuma pa je zgrada hotela u svakom smislu zelena. Svaka se smreka stopostotno iskoristi, a za svako posječeno stablo zasade se jedna do dvije nove sadnice. Tako se količina drveta upotrebljena za građenje hotela u austrijskim šumama nadoknadi za osam minuta. Drvo je odličan građevinski materijal jer stabla tijekom cijelog svog životnog vijeka pohranjuju CO2.

  • Pogled na krov hotela Boutiquehotel Stadthalle prekriven lavandom © Tina Herzl / Boutiquehotel Stadthalle

Održivi hotel Boutiquehotel Stadthalle u blizini željezničkog kolodvora Westbahnhof opremljen je toplinskim pumpama i fotonaponskim panelima pa tako proizvodi točno onoliko energije koliko mu treba. Prvi je to hotel u Europi s gotovo nultom energijom.

 

  • Bujno zelenilo hotelskog dvorišta © Franzi Schädel / Boutiquehotel Stadthalle Wien

Fasada je ozelenjena, na krovu se nalaze košnice i grmovi lavande, a dvorište je prava mala zelena oaza. U sobama nema mini-barova čime se godišnje uštedi do 21.000 kg CO2, otpad se 100 posto reciklira, koriste se isključivo LED lampe i ekološki tuševi koji smanjuju potrošnju vode.

  • Pogled na zeleni lounge bečkog hotela Boutiquehotel Stadthalle © Tina Herzl / Boutiquehotel Stadthalle

Hotel s društveno odgovornim poslovanjem Magdas zapošljava ljude iz cijelog svijeta, neovisno o podrijetlu, vjeri, jeziku ili boji kože. Tako i izbjeglice u teškim životnim razdobljima mogu pronaći barem sigurnost u radnom mjestu. Hotel je opremljen starim namještajem kojem je udahnut novi život, nekadašnja parkirališna mjesta postala su zelena oaza u kojoj gosti mogu doručkovati, namirnice su sezonske i organske, a u ponudi su i vegetarijanska jela.

  • Hotel Magdas ulaže u održivost © Julia Geiter

Osim regionalnih organskih proizvoda te bogate ponude vegetarijanskih i veganskih jela hotel The Harmonie Vienna pažnju posvećuje i gostima s alergijama. Jela u ponudi su bez alergena, sobe nemaju tepihe, a kozmetički su proizvodi za njegu tijela hipoalergeni i bez dodatnih mirisa.

  • Zelen izvana i iznutra – Hotel The Harmonie Vienna © The Harmonie Vienna

Cilj je hotela Wilhelmsdorf smanjiti što je više moguće svoj ekološki otisak. Topla voda u hotelu kao i sustav za hlađenje su CO2 neutralni. Time se štedi i do 80 posto energije u odnosu na uobičajene načine grijanja i hlađenja. Hotel je 2021. odlikovan nagradom za najbolje provedene ekološke mjere austrijskog Ministarstva za okoliš.

  • Zelena oaza Hotela Wilhelmshof © Der Wilhelmshof

Beč je jedan od gradova s najvišom kvalitetom življenja na svijetu zahvaljujući izvrsnoj gradskoj infrastrukturi, pouzdanoj i funkcionalnoj mreži javnog prijevoza, dobroj zdravstvenoj skrbi, raznovrsnoj kulturnoj ponudi i renomiranim obrazovnim institucijama, a posebno se ističe u provedbi brojnih aktivnosti i mjera prilagodbe klimatskim promjenama zbog čega bečku klimatsku politiku primjenjuju drugi europski i svjetski gradovi. Prema nedavnom istraživanju Boston Consulting Group, Beč je zahvaljujući visokoj kvaliteti života proglašen drugim najpoželjnijim gradom srednje veličine na svijetu, što se, naravno, odražava i u sve većem broju održivih hotela.

EurocommPR / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Bečka tržnica Karmelitermarkt je prva energetski samodostatna tržnica u Europi!

Zahvaljujući suradnji Magistratskog odjela za tržnice Grada Beča (MA 59) i energetskog poduzeća Wien Energie, stara tržnica Karmelitermarkt postala je prva energetski samodostatna tržnica na europskom kontinentu. Na krovu tržnice instaliran je fotonaponski sustav vršne snage 20 kWp, a korištenje sustava skladištenja energije omogućuje autonoman rad tržnice i u slučaju nestanka električne struje.

Beč među najboljim svjetskim destinacijama za 2023.

Ugledni časopisi za putovanja „Condé Nast Traveler“ i „Travel + Leisure“ nedavno su proglasili austrijsku prijestolnicu jednom od najpoželjnijih turističkih destinacija za iduću godinu. Posjetitelj(ic)e u Beču 2023. očekuje nekoliko značajnih obljetnica i bogata kulturna ponuda.

Jadranka hoteli - prvi hrvatski lanac hotela s certifikatom ISO 50001:2018

Na svečanoj dodjeli u Hotelu Bellevue lošinjskim Jadranka hotelima uručen je certifikat ISO 50001:2018. Time su Jadranka hoteli postali prvi lanac hotela u Hrvatskoj sa ISO 50001:2018 certifikatom, što potvrđuje predanost lošinjske tvrtke održivom razvoju. Kako bi dobili djelotvoran alat za učinkovito upravljanje energijom, koji uključuje i zaštitu okoliša, Jadranka hoteli prošli su zahtjevan audit sustava upravljanja energijom koji je provela tvrtka SGS Adriatica iz Italije.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER