Pilot-projektom APPETITE želi se spriječiti nepotrebno bacanje hrane

Optimizacijom opskrbnog lanca i boljom usklađenosti ponude i potražnje do smanjenja otpada od hrane

U sklopu projekta APPETITE razvija se metoda predviđanja koja se temelji na umjetnoj inteligenciji kako bi se bolje uskladila ponuda i potražnja u prodaji. Cilj je smanjiti bacanje hrane za 10 posto do 2030.

Godišnje se diljem svijeta baci 1,3 milijarde tona hrane koja se još da iskoristiti. Postoje brojne inicijative za sprječavanje nepotrebnog bacanja hrane, no one su obično usmjerene na njihovo korištenje neposredno pred istekom roka trajanja. U sklopu pilot-projekta pod nazivom APPETITE razvija se metoda predviđanja koja se temelji na umjetnoj inteligenciji te obradi internih i eksternih podataka trgovačkih lanaca. Cilj jest bolje uskladiti ponudu i potražnju u prodaji na regionalnoj razini i osigurati da se velike količine namirnica ne nađu ondje gdje se neće prodati.

Optimizacija opskrbnog lanca i bolja usklađenost ponude i potražnje najbolji su način kako se može spriječiti da hrana u tom slučaju ne završi u smeću. Metode prognoziranja, simulacije i optimizacije koje se baziraju na umjetnoj inteligenciji cijeli proces mogu učiniti transparentnijim te smanjiti troškove stvaranjem viškova ili manjkova u trgovinama. Tako trgovački lanac može na vrijeme prepoznati potrebu i premjestiti namirnice u trgovine u kojima će se vjerojatno prodati.

Znanstvenik s bečkog Ekonomskog sveučilišta i voditelj Instituta za proizvodni menadžment Gerald Reiner sa svojim timom istražuje kako nastaje otpad od hrane te što trgovine mogu učiniti da ga spriječe. U svojim istraživanjima Reiner ukazuje na brojne razloge bacanja hrane. Neki od njih su prekomjerna proizvodnja zbog netočnih predviđanja o prodaji kao i netočnih pretpostavki o ponašanju kupaca koji pak pri kupnji često odabiru proizvode s najdužim rokom trajanja. Hrana se također baca zbog neučinkovitog skladištenja i transporta. Osim toga maloprodaja i kupci imaju sve viša očekivanja što se tiče proizvoda pa tako, na primjer, banane koje su djelomično potamnile često završe u smeću.

S društvenog aspekta bacanje hrane predstavlja velik etički i ekološki problem jer je broj ljudi koji umiru od gladi u porastu. Cilj projekta APPETITE jest smanjiti prekomjerno bacanje hrane za 10 posto do 2030. godine.

Projekt APPETITE provodi se do 2025., a financira ga Austrijska agencija za promicanje istraživanja (Österreichische Forschungsförderungs - FFG). U projektu sudjeluju neprofitna organizacija Frauenhof Austria Research GmbH, Tehničko sveučilište u Beču, Ekonomsko sveučilište u Beču, poduzeće za analizu podataka Invenium Data Insights GmbH i poduzeće za računalno savjetovanje IT-Power Services GmbH. Pojedini trgovački lanci testirat će algoritam na vlastitom opskrbnom lancu.

EurocommPR / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Sve više pariških restorana i trgovina koristi višekratnu staklenu ambalažu

Grad Pariz je krajem lipnja 2021. godine pokrenuo novi zero waste projekt s ciljem rješavanja problema gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana u francuskoj metropoli prikupi se čak 15 tona ove vrste otpada, a zahvaljujući sve većem broju pariških restorana i trgovina koji se uključuju u projekt, sustav pologa na posude za hranu vraća se na velika vrata.

Danas se obilježava Međunarodni dan svjesnosti gubitka i bacanja hrane

Lanci opskrbe hranom u mnogim su zemljama na putu da prestignu poljoprivredu i korištenje zemljišta kao najveće emitere stakleničkih plinova. Prerada i pakiranje hrane, zajedno s transportom i otpadom od hrane, lance opskrbe hranom guraju na sam vrh ljestvice globalnih emitera stakleničkih plinova, navodi se u priopćenju Programa Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP).

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER