Predstavljen izgled urbane šume na pariškom trgu Place du Colonel-Fabien

Projekt će se realizirati u sklopu participativnog proračuna Grada Pariza

Do kraja 2025. godine na trgu Place du Colonel-Fabien nastat će jedna od tri planirane pariške urbane šume. Posadit će se između 60 i 80 stabala, a ukupna vrijednost projekta iznosi 6,4 milijuna eura.

Urbana šuma nastat će na središnjem dijelu trga Place du Colonel-Fabien u 10. pariškom arondismanu, gdje će se značajno obogatiti postojeće zelenilo usred postojećeg kružnog toka. Nova zelena oaza prostirat će se na površini od 800 četvornih metara koja će se oplemeniti sadnjom 60 do 80 dodatnih stabala.

  • Buduća urbana šuma na pariškom trgu Place du Colonel-Fabien © Mairie du 10e arrondissement

Projektom vrijednim 6,4 milijuna eura smanjit će se prostor namijenjen prometu motornih vozila i to za čak 60 %, a po uzoru na obnovljeni Place de la Bastille, uz širenje središnje zelene površine najavljeni su i značajno širi nogostupi i biciklističke staze. Izgled nove urbane šume javnosti je predstavljen krajem siječnja 2023., a tijekom javne rasprave 16. i 18. ožujka održat će se dvije radionice na temu buduće namjene ovog trga. Projekt će se realizirati u sklopu participativnog proračuna Grada Pariza, a trebao bi se dovršiti do kraja 2025. godine.

  • Ovako bi trebala izgledati urbana šuma na Katalonskom trgu u 14. pariškom arodnismanu © Ville de Paris

Podsjetimo, prva pariška urbana šuma s 400 stabala već se uređuje na Katalonskom trgu (Place de Catalogne) u 14. pariškom arondismanu, a radovi bi se trebali završiti krajem prve polovice 2024. godine. Druga urbana šuma s čak 2000 stabala uređuje se u gradskoj četvrti Charonne u 20. arondismanu.

  • Izgled buduće urbane šume u gradskoj četvrti Charonne u 20. pariškom arondismanu © Ville de Paris

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Prva pariška urbana šuma nastaje na Katalonskom trgu

Klimatska kriza nam nameće potrebu za prilagodbom urbanog života i pronalaženjem novih rješenja kako bismo se lakše suočili s njenim posljedicama. Pariški plan za prilagodbu klimatskim promjenama sadrži čak 500 mjera, a među je i sadnja tri urbane šume.

Počeli radovi na realizaciji projekta prve pariške urbane šume

Radovi na Katalonskom trgu (Place de Catalogne) u 14. pariškom arondismanu i njegovom okruženju počeli su u ponedjeljak 4. travnja. Sadnjom prvih biljaka, laganom vožnjom bicikala i otvaranjem pješačkih staza omogućit će se testiranje budućeg razvoja i izgleda trga na kojem će do 2024. nastati prva pariška urbana šuma.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER