Građani Milana u svom domu čuvaju i njeguju sadnice koje će se posaditi ove jeseni

Custodiscimi (Čuvaj me): Sadnica u vašem domu, za vaš grad!

Inicijativa Custodiscimi ima za cilj promicanje volonterskog rada i suradnje građana s ekološkim organizacijama i udrugama, kao i podizanje svijesti o važnosti povećanja površina obraslih prirodnim šumama.

Pionirski projekt ForestaMI ima za cilj sadnju tri milijuna stabala ili po jedno za svakog građanina/građanku glavnog grada Lombardije do 2030. godine

 

Custodiscimi (Čuvaj me) je zajednička inicijativa projekta ForestaMI, Regionalnog ureda za poljoprivredu i šumarstvo ERSAF Lombardia i organizacije Legambiente Lombardia koji povodom Svjetskog dana šuma (21. ožujka) potiču građan(k)e Milana na čuvanje šumskih sadnica – njihovo presađivanje, njegu i održavanje u trajanju od oko osam mjeseci. Sadnice se vraćaju uoči talijanskog Nacionalnog dana drveća (La Giornata nazionale degli alberi), koji se obilježava 21. studenog 2023., kako bi se potom posadile u području gdje će se formirati nove urbane šume na metropolitanskom području Milana.

 

© ForestaMI

Inicijativa Custodiscimi ima za cilj promicanje volonterskog rada i suradnje građana s ekološkim organizacijama i udrugama, kao i podizanje svijesti o važnosti povećanja površina obraslih prirodnim šumama. Ova hvalevrijedna inicijativa nastavlja se nakon velikog uspjeha u 2022. godini, a u njoj će sudjelovati građani devet milanskih općina i devet općina iz metropolitanskog područja glavnog grada Lombardije.

Prošlog proljeća građanima je na čuvanje, njegu, zaštitu i ljubav povjereno 2500 sadnica. Građani Milana postali su tako važnim dijelom velikog i rasprostranjenog rasadnika te su o sadnicama pažljivo brinuli do jeseni. Sadnice su vraćene, procijenjeno je njihovo stanje i potom su posađene na planiranim lokacijama.

 

© ForestaMI

Dana 25. ožujka isti broj šumskih sadnica ponovno će biti predan na čuvanje građanima koji su se prijavili za sudjelovanje u inicijativi. Krajem listopada sadnice će se posaditi na površinama koje su planirane za pošumljavanje u sezoni 2023./2024. te će se uključiti u program održavanja tijekom sljedećih pet godina nakon sadnje.

Podsjetimo, projekt ForestaMI provodi se s ciljem zaštite klime i podizanja kvalitete zraka na milanskom metropolitanskom području. Njime se do 2030. godine planira posaditi čak tri milijuna stabala, a do sredine studenog 2022. godine posađeno je već 427.475 stabala.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zahvaljujući projektu Forestami posađeno više od 560 000 stabala

Osim sadnje na unaprijed određenim lokacijama diljem metropolitanskog područja Milana, planira se i povećanje broja stabala duž ulica, trgova i dvorišta te na krovovima i pročeljima zgrada. Projekt se provodi s ciljem zaštite klime i podizanja kvalitete zraka, a građani se potiču na zajedničko djelovanje na ublažavanju posljedica klimatskih promjena.

ForestaMI: Tri milijuna stabala do 2030.

S ciljem zaštite klime i podizanja kvalitete zraka na metropolitanskom području Milana planira se posaditi čak tri milijuna stabala do 2030. godine. Zahvaljujući projektu ForestaMI do sredine studenog ove godine posađeno je već 427.475 stabala.

Gradovi diljem svijeta provode planove urbanog ozelenjavanja

Bilo da se radi o urbanim šumama, ozelenjavanju pročelja zgrada, vertikalnim vrtovima ili zelenim krovovima, gradske uprave širom svijeta osmišljavaju sve inventivnije načine kako bi svojim stanovnicima prirodu učinili što dostupnijom. Ozelenjavanje gradova je ključno u borbi protiv klimatske krize, a s porastom urbanog stanovništva ujedno i način da ih se najjednostavnije učini ugodnijim mjestima za život.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER