„Oma“, „Opa“, „Hellga“ i „Hellmut“: Pivo koje proizvode bečki umirovljenici

Ako postoji recept za sreću u zlatnoj dobi života, ovi bečki umirovljenici su ga pronašli!

Štićenici jednog bečkog doma za umirovljenike, redom osamdesetogodišnjaci, proizvode svoje pivo. Projekt koji je započeo kako bi im se poboljšale motoričke i kognitivne vještine umirovljenicima donosi osjećaj zajedništva i zadovoljstva, ali prije svega zabavu i dobro raspoloženje.

U bečkom domu za umirovljenike Atzgersdorf još se od ljeta 2020. širi miris sladi i hmelja – u podrumu se redovito zagrijava kotao za proizvodnju piva. Štićenici doma uključeni su u čitav proces proizvodnje, od kuhanja piva do etiketiranja boca. Zajedno s kuharom doma drobe slad, pasiraju ga, prate temperaturu, kuhaju hmelj, fermentiraju pivo i pune ga u boce. Otkako su započeli s proizvodnjom, stanovnici doma napunili su 15.000 boca. Nedavnim proširenjem pivovare proizvodnja će se sada moći povećati. Godišnje će se umjesto početnih 6.000 boca moći proizvoditi 12.000 boca piva. Proširenjem pivovare dom je dobio i novi prostor za degustaciju u kojem će moći uživati stariji građani iz cijelog naselja. Pivom će se također moći opskrbljivati i ostali bečki domovi te klubovi umirovljenika.

  • U ponudi je lager i svijetlo pivo © Philipp Horak / KWP

U ponudi je lager pivo jantarne boje „Oma“ (njem. baka) i „Opa“ (njem. djed) te svijetlo pivo „Hellga“ i „Hellmut“. Četiri su prirodna sastojka koja umirovljenici koriste u proizvodnji piva: bečka planinska izvorska voda, hmelj, kvasac i slad. I naravno, svoje iskustvo. Pivovara je uređena u industrijskom stilu i prilagođena za osobe s invaliditetom i za starije osobe.

Projekt koji je započeo kako bi se štićenicima doma poboljšale motoričke i kognitivne sposobnosti, umirovljenicima pruža osjećaj zadovoljstva i zajedništva te ih naposljetku i zabavlja. Uz to je doživio uspjeh i izvan granica Austrije. O ovom zanimljivom projektu izvještavale su bavarska, francuska i američka televizija. Član bečkog gradskog poglavarstva za zdravstvo, socijalnu pitanja i sport Peter Hacker izjavio je povodom otvorenja preuređene pivovare kako odlaskom u dom ne treba odustati od svojih strasti i želje za zabavom, a pivo to i dokazuje.

  • Prostor za degustaciju otvoren je svim zainteresiranima © Derenko

Bečki domovi za umirovljenike također proizvode vlastiti med, mješavine začina, peku orahovicu te pripremaju kolače i slatkiše u vlastitoj slastičarnici, a umirovljenici su uključeni u sve procese. Svi proizvodi mogu se kupiti na prodajnim mjestima u domovima.

Bečka udruga za smještaj, skrb i njegu umirovljenika broji trideset domova za starije. Svaki dom raspolaže kuhinjom. Domovi i dodatnih 150 klubova umirovljenika tijekom godine nude preko 15.000 programa za tjelovježbu, zabavu te kreativne, plesne i mnoge druge radionice.

EurocommPR / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Šansa za biciklističku stazu Heinrichstraße u Grazu

Stanovnici Graza od pokrajinske i gradske vlasti očekuju izgradnju biciklističke staze u ulici Heinrichstraße, koja bi nakon planirane ljetne obnove trebala postati brza i suvremena biciklistička veza za tisuće studenata. Obnovom ulice istovremeno se treba poboljšati sigurnost za djecu i starije osobe.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER