Međunarodni dan šuma 2023.: Zdrave šume za zdrave ljude

Želite li da se vaša aktivnost sadnje drveća istakne na društvenim mrežama koristite ključne riječi #IntlForestDay i #ForestDay

S ciljem podizanja svijesti o dobrobiti koje šumski ekosustavi daju našem planetu, kao i cijelom čovječanstvu, dana 21. ožujka obilježava se Međunarodni dan šuma kada se diljem svijeta stavlja naglasak na edukaciju javnosti o koristima i važnostima šuma za opstanak svih živih bića na Zemlji.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda je 2012. godine 21. ožujka proglasila Međunarodnim danom šuma (International Day of Forests - IDF) kako bi se podigla svijest o važnosti svih vrsta šuma. Na Međunarodni dan šuma, zemlje svijeta se potiču da poduzmu lokalne, nacionalne i međunarodne napore za organiziranje aktivnosti koje uključuju zaštitu i očuvanje šumskih ekosustava, s posebnim naglaskom na aktivnosti sadnje drveća.

Ovogodišnja tema Međunarodnog dana šuma glasi – Zdrave šume za zdrave ljude (Healthy forests for healthy people), a njome se želi istaknuti kako šume održavaju sve aspekte našeg zdravlja, od pročišćavanja zraka i vode do osiguravanja osnovne hrane, lijekova i prihoda.

© FAO - International Day of Forests

Šume zbog svoje iznimne raznolikosti predstavljaju jedan od najsloženijih ekosustava na Zemlji te su od neprocjenjive važnosti za očuvanje bioraznolikosti našeg planeta. Predstavljaju dom za čak oko 80 % svjetske kopnene bioraznolikosti, a čitavo čovječanstvo ovisi o nizu usluga na kojima može zahvaliti upravo šumama. Šume imaju ključnu ulogu u borbi protiv sve izraženijih klimatskih promjena jer kao prirodni ponori ugljika apsorbiraju i skladište velike količine ugljikovog dioksida. Izuzetno su važne jer smanjuju rizik od poplava i djeluju kao zapreka poplavnim vodama, mogu zadržati višak kišnih voda te spriječiti ekstremne poplave i smanjiti štetu. Drveće također sprječava eroziju tla, reducira sedimente koji ulaze u vodene tokove i povećava upijanje vode u tla. Pored svega toga, šume ublažavaju posljedice suše, pomažu u opskrbi pitkom vodom i proizvode kisik koji udišemo, osiguravaju nam hranu i lijekove te ekonomsku stabilnost stanovništva diljem svijeta.

Održivo gospodarenje šumama i korištenje njihovih resursa ključni su za borbu protiv klimatskih promjena i za doprinos prosperitetu i dobrobiti sadašnjih i budućih generacija. Šume također imaju ključnu ulogu u smanjenju siromaštva i postizanju ciljeva održivog razvoja (SDG). Unatoč svim ovim neprocjenjivim ekološkim, ekonomskim, društvenim i zdravstvenim dobrobitima, šumskih je površina na Zemlji svakim danom sve manje. Šume su ugrožene požarima, štetočinama, sušama i krčenjem šuma bez presedana. Na nama je da zaštitimo te dragocjene prirodne resurse, a ovogodišnji Međunarodni dan šuma poziva na davanje, a ne samo na uzimanje. Ne zaboravimo, samo zdrave šume mogu nam donijeti mnoge dobrobiti, a jedna od najvažnijih je zdravlje.

Obilježavanje Međunarodnog dana šuma koordiniraju Forum Ujedinjenih naroda za šume i Organizacija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO), u suradnji sa svjetskim vladama, Suradničkim partnerstvom za šume (Collaborative Partnership on Forests) i drugim relevantnim organizacijama na tom području.

Povodom Međunarodnog dana šuma, Hrvatske šume će 21. ožujka organizirati sadnju 150 stabala hrasta lužnjaka i kitnjaka na Dubravkinom putu u Zagrebu te predstaviti šest novih električnih vozila kojima će u narednim godinama smanjiti emisije CO2 za 18 tona godišnje.

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana šuma i Dana kvalitete Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, dana 22. ožujka 2023. od 11 – 13 sati u Velikom amfiteatru na Fakultetu šumarstva i drvne tehnologije (Svetošimunska cesta 23, Zagreb) održat će se 1. CROFOR – Croatian Forestry Forum na temu „Inovacije i održivi razvoj“. Sve informacije o panelistima i temama, kao i prijavu na događanje možete pronaći putem sljedeće poveznice.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Svake godine izgubimo oko 10 milijuna hektara šuma!

Unatoč brojnim društvenim, zdravstvenim i gospodarskim blagodatima koje nam pružaju, globalno krčenje šuma nastavlja se alarmantnom brzinom, a nedavno izvješće IPCC-a potvrđuje da nam klimatske promjene i njihove razorne posljedice dolaze brže nego što se ranije pretpostavljalo.

Usvojena nova Strategija za zaštitu i obnovu šuma EU-a

Vodećom inicijativom Europskog zelenog plana određuju se konkretne aktivnosti za povećanje količine i kvalitete šuma u EU-u, osiguranje njihovog zdravlja, zaštite, obnove i otpornosti s ciljem ublažavanja klimatskih promjena te očuvanja vitalnih usluga ekosustava koje šume pružaju i o kojima ovisi naše društvo.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER