Gradska pčelarska služba 112 prosvjeduje zbog nerazumijevanja zagrebačke vlasti

Prosvjed će se održati ispred zagrebačke Gradske uprave na Trgu Stjepana Radića 1

Gradska pčelarska služba 112 u utorak 2. svibnja u 10 sati održava prosvjed ispred zagrebačke Gradske uprave na Trgu Stjepana Radića 1. Organizator prosvjeda je Hrvatska udruga pčelara Pčelinjak koja poziva građane da im se pridruže i tako daju svoju potporu ovoj važnoj gradskoj službi.

Gradska pčelarska služba 112 u Zagrebu djeluje već više od 15 godina, a njen rad vodi Hrvatska udruga pčelara Pčelinjak. Kako pojašnjava Dražen Jerman, predsjednik HUP-a Pčelinjak, prosvjed se organizira zbog lošeg odnosa gradskih vlasti prema pčelarskoj službi, ali i prema udruzi. 

„Prošle godine smo zbog nerazumijevanja našeg djelovanja imali prekid rada Gradske pčelarske službe 112, ali smo uspjeli riješiti problem. Počinje rojenje pčela u Zagrebu i smatramo da građani ne trebaju trpjeti zbog nerada i nesnalaženja gradskih vlasti pa organiziramo već najavljeni prosvjed“, navodi Dražen Jerman

U HUP-u Pčelinjak smatraju da s obzirom na važnost aktivnosti koje provode u Zagrebu ne zaslužuju takav odnos gradske vlasti te na prosvjed pozivaju građane da im dođu dati potporu. 

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zašto u Beču nema gladnih pčela?

Bečkoj gradskoj upravi važne su i medonosne i divlje (solitarne) pčele te stoga ulaže goleme napore u ozelenjavanje svih dijelova već prilično zelenog grada, sadnju raznolikog bilja i cvijeća te uklanjanje asfaltiranih površina kako bi se pčelama i ostalim vrijednim oprašivačima omogućio bogat izvor hrane i sigurna staništa. Male vrijedne zujalice mogu se vidjeti diljem Beča, kako u središtu grada, tako i u rubnim zaštićenim područjima, a svoje mjesto našle su i na krovu Gradskog odjela za zaštitu okoliša.

Urbano pčelarstvo je svjetski trend, a Zagreb ga ne želi slijediti

„Može li vlast zabraniti pčelama da borave u Gradu Zagrebu ili nekoj drugoj urbanoj sredini? Naravno da ne, ali legalizacijom se stvar može staviti pod kontrolu i to daleko lakše nego recimo kad su u pitanju ptice u gradskoj sredini. Ljudi u skupštini Grada Zagreba to ili ne razumiju ili im se ne obrazlaže dovoljno argumentirano“, ističe se u priopćenju najbrojnije udruge pčelara u Republici Hrvatskoj.

Hoće li Zagreb postati grad prijatelj pčela?

Inicijativu za poticanje i regulaciju urbanog pčelarstva u Zagrebu pokrenuli su Hrvatska udruga pčelara Pčelinjak i Renato Petek, zastupnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreba. Prijedlog će uputiti Gradskoj skupštini, koja će o njemu raspravljati na svojoj sljedećoj sjednici, nakon čega ćemo doznati hoće li ovi vrijedni oprašivači dobiti domove i u samom središtu Zagreba.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER