U središtu Graza gradi se nova dvokolosiječna tramvajska pruga

Prekretnica za središte glavnog grada Štajerske

Nova tramvajska pruga u skoroj budućnosti prometno će rasteretiti središte štajerske prijestolnice i unaprijediti javni gradski prijevoz. Projekt proširenja gradske tramvajske mreže podržava 70 % građana, dok 63 % njih smatra da će se njegovom provedbom središte grada značajno prometno rasteretiti.

Autobusne i tramvajske linije javnog prijevoznika „Graz Linien“ svakodnevno koristi više od 300.000 putnika, a broj korisnika javnog prijevoza povećava se iz godine u godinu. Porast stanovništva i velik broj infrastrukturnih projekata u štajerskoj prijestolnici na rijeci Muri prate i ulaganja u razvoj te unapređenje gradskog javnog prijevoza.

Sve tramvajske linije trenutačno prometuju preko glavnog gradskog trga Hauptplatz te nastavljaju dalje trgovačkom ulicom Herrengasse do trga Jakominiplatz i obrnuto. Kako je navedenim dijelom gradskog središta nemoguće uvoditi dodatne tramvaje te smanjiti intervale vožnje, kao najbolje rješenje nametnulo se proširenje tramvajske mreže. Time će se postići prometno rasterećenje uže jezgre grada, posebice u ulici Herrengasse te na trgovima Hauptplatz i Südtirolerplatz.

  • Središte Graza - Hauptplatz © Leonhard Niederwimmer / Unsplash

Predviđeno je da izgradnja traje do kraja 2025. godine

Nakon proširenja tramvajske mreže, kroz središte grada prometovat će više tramvaja nego prije pa će „Graz Linien“ osigurati kraće intervale i brže mogućnosti presjedanja, kao i bolju povezanost s glavnim željezničkim kolodvorom. Ubuduće, tijekom raznih događanja koja dovode do zatvaranja prometa u središtu grada, tramvaji će moći nesmetano prometovati ulicom Neutorgasse u kojoj se radovi na izgradnji nove tramvajske linije odvijaju od početka ožujka ove godine. Također, duž navedene ulice proširit će se nogostupi i izgraditi odvojena biciklistička staza, a novom tramvajskom linijom poboljšat će se i veza s regionalnim autobusnim kolodvorom na trgu Andreas-Hofer-Platz, čime će se osigurati bolja distribucija putnika unutar grada.

  • Faze proširenja tramvajske mreže u središtu Graza © Holding Graz 

Nova dvokolosiječna tramvajska pruga odvojit će se od postojeće tramvajske mreže zapadno od trga Jakominiplatz u blizini ulice Schmiedgasse, a planirana je duž pravca Radetzkystraße, Neutorgasse, Andreas-Hofer-Platz, Belgiergasse i Vorbeckgasse. Na postojeću trasu tramvajskih linija 1, 4, 6 i 7 spojit će na raskrižju ulica Annenstraße i Vorbeckgasse, a most Tegetthoff će se statički ojačati i proširiti za 1,50 metara.

Duž nove tramvajske linije uredit će se nove pješačke i biciklističke staze, kao i nove zelene površine za druženje i opuštanje.

  • 70 % građana Graza podržava proširenje tramvajske mreže, dok 63 % njih smatra da će se time prometno rasteretiti središte grada. © achtzigzehn / artgineering

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

S više parkova i zelenih površina ova metropola postaje pravi „vrtni grad“!

Prva žena na čelu francuske metropole već je u svom prvom mandatu pokrenula veliku zelenu preobrazbu grada sadnjom 20.000 stabala. Na tome se nije stalo jer je u Parizu od srpnja 2020. dodatno povećan broj njegovih zelenih stanovnika, a ukupno je tijekom prošle sezone sadnje (jesen-zima 2020.) posađeno 15.284 stabala. Ove sezone planira se sadnja više od 20.000 stabala.

Graz krajem 2025. godine dobiva 15 novih Flexity tramvaja

Dosad je diljem svijeta isporučeno oko dvije tisuće Flexity tramvaja, a prednost narudžbe iz Graza je Alstomova proizvodna lokacija u Beču. Flexity tramvaji već uspješno prometuju Bečom, Linzom, Innsbruckom, kao i Zürichom, Bruxellesom i Melbourneom, a u Grazu se očekuju u studenom 2025. godine.

Graz ima novi plan urbane mobilnosti

„Ljudi žele više slobodnog prostora za pješačenje i vožnju bicikala, više mjesta za sebe, a manje za automobile“, kaže dugogodišnji gradonačelnik Graza Siegfried Nagl koji smatra da je glavnom gradu Štajerske potreban veliki zaokret u prometnoj politici i zaštiti klime.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER