Graz krajem 2025. godine dobiva 15 novih Flexity tramvaja

Graz Linien i AlstomTransport Austria GmbH potpisali ugovor o kupnji i održavanju novih tramvaja

Dosad je diljem svijeta isporučeno oko dvije tisuće Flexity tramvaja, a prednost narudžbe iz Graza je Alstomova proizvodna lokacija u Beču. Flexity tramvaji već uspješno prometuju Bečom, Linzom, Innsbruckom, kao i Zürichom, Bruxellesom i Melbourneom, a u Grazu se očekuju u studenom 2025. godine.

U nazočnosti predstavnika gradske uprave, danas je u Grazu potpisan ugovor o kupnji i održavanju 15 novih Flexity tramvaja za štajersku prijestolnicu. Prvi od naručenih tramvaja trebao bi početi prometovati najkasnije u studenom 2025. godine, odnosno do završetka projekta izgradnje nove dvokolosiječne tramvajske pruge u središtu Graza. Proizvodnja 15 novih Flexity tramvaja počet će ove godine, a s njima će Graz Linien svoj kapacitet vozila povećati za 30 posto.

„Tramvaji su temelj pouzdanog javnog prijevoza u Grazu. Putnicima moraju osigurati udobnost putovanja bez prepreka, a vozačima i osoblju za održavanje dobre radne uvjete. Ova nova generacija tramvaja to ispunjava.” – kazala je gradonačelnica Graza Elke Kahr.

„Kupnja novih tramvajskih vozila predstavlja još jednu važnu prekretnicu za javni prijevoz u Grazu“, istaknula je zamjenica gradonačelnice Judith Schwentner istaknuvši kako će korisnici javnog prijevoza u skoroj budućnosti osjetiti prednost optimalnijeg rasporeda vožnji. „Novi tramvaji su suvremeni i bez prepreka, što će tramvajski prijevoz učiniti još privlačnijim, kako u postojećoj mreži, tako i na planiranim proširenjima mreže, kao što su nova linija u središtu grada i proširenje linije 5 do Puntigama u 2025. godini“, dodala je Schwentner.

Na današnjem potpisivanju ugovora između tvrtki Graz Linien i AlstomTransport Austria GmbH istaknuto je kako je nabava novih tramvaja jedan od najvećih projekata Grada Graza u posljednjih nekoliko desetljeća. Tramvaji su vrijedni oko 68 milijuna eura, dok će uz izgradnju prateće infrastrukture investicija doseći ukupni iznos od oko 100 milijuna eura.

  • Novi Flexity tramvaj tvrtke Alstom © ALSTOM

Tvrtka Graz Linien je tijekom 2019. i 2020. godine organizirala probne vožnje više tipova tramvaja kako bi se provjerilo ispunjavaju li specificirane zahtjeve te izvršilo ispitivanje i mjerenje buke i vibracija. U 2021. godini objavljen je pregovarački postupak s prethodnom objavom poziva na nadmetanje koji je završio u veljači 2023. izborom najboljeg ponuđača i to tvrtke AlstomTransport Austria GmbH.

„Kao dugogodišnji svjetski lider na tržištu tramvaja i lakih željezničkih vozila, jako smo zadovoljni što ćemo naše tramvaje isporučiti ​​i u Graz. Naši niskopodni i ekološki prihvatljivi tramvaji Flexity upravo su pravi proizvod za štajersku prijestolnicu te će unaprijediti uslugu javnog prijevoza. S izuzetno niskom visinom ulaza od 215 mm, ulazak u tramvaj je posebno jednostavan i lak, što značajno poboljšava pristup svim putnicima u Grazu.” – kazala je Lilian Meyer, glavna direktorica u austrijskom Alstomu.

Novi niskopodni tramvaj ima kapacitet do 200 putnika sa 140 stajaćih i 60 sjedećih mjesta. Suvremeni petodijelni Flexity tramvaj dug je 33,81 metara, ima šest dvokrilnih vrata, a uz dva mjesta za invalidska kolica i prostranu unutrašnjost bez ikakvih prepreka u potpunosti je prilagođen osobama s invaliditetom i smanjenje pokretljivosti. Ovo tiho, lagano vozilo s malom potrošnjom energije optimizirano je za velik transportni kapacitet te brz ukrcaj i iskrcaj putnika, a niska ulazna visina od 215 mm idealna je za 110 mm visoke platforme u Grazu.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U Parizu otvorena nova dionica tramvajske linije T3b

Radovi na izgradnji nove dionice tramvajske linije T3b, između stanica Marguerite Long (ranije Porte d'Asnières) i Porte Dauphine, trajali su pet godina. Zelena i 3,2 kilometra duga dionica sa sedam novih tramvajskih stajališta puštena je u promet u petak 5. travnja 2024. godine.

U središtu Graza gradi se nova dvokolosiječna tramvajska pruga

Nova tramvajska pruga u skoroj budućnosti prometno će rasteretiti središte štajerske prijestolnice i unaprijediti javni gradski prijevoz. Projekt proširenja gradske tramvajske mreže podržava 70 % građana, dok 63 % njih smatra da će se njegovom provedbom središte grada značajno prometno rasteretiti.

Umjetnost u pijesku na glavnom trgu u Grazu

Umjetnici Marielle Heessels, Charlotte Koster, David Enguerrand i Leonardo Ugolini izrađivali su skulpture u pijesku tijekom pet dana, a njihov rad na glavnom trgu u Grazu mogli su pratiti brojni posjetitelji.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER