Slijedi li konačna zabrana uništavanja neprodane odjeće?

Kraj brze mode? Europski parlament ovog četvrtka treba definirati svoje stajalište o održivom i kružnom tekstilu

Nešto više od godinu dana nakon što je Europska komisija predstavila svoj prijedlog nove Uredbe o ekološkom dizajnu za održive proizvode, ministri EU-a su podržali plan za suzbijanje brze mode i to zabranom uništavanja neprodane odjeće. Zastupnici Europskog parlamenta ovog bi četvrtka trebali usvojiti svoje preporuke za strože mjere EU-a za zaustavljanje prekomjerne proizvodnje i potrošnje tekstila.

Europska potrošnja tekstila ima četvrti najveći utjecaj na okoliš i klimatske promjene nakon hrane, stanovanja i prijevoza. Svake se godine u EU-u baci oko 5,8 milijuna tona tekstila ili oko 11 kg po osobi, od čega se velik dio odlaže ili spaljuje, a ovaj problem EU želi riješiti upravo Uredbom o ekološkom dizajnu.

Ministri EU-a su u svibnju odobrili plan koji je prošle godine predložila Europska komisija, a kojim bi se trebalo zabraniti uništavanje odjeće, obuće i drugih neprodanih proizvoda. Cilj je smanjiti utjecaj neprodane odjeće i modnih dodataka na okoliš kojih je sve više, posebno nakon širenja internetske trgovine. Prema izvornom prijedlogu Europske komisije iz 2022. godine, odluka o zabrani uništavanja uvela bi se naknadno – moguće i u roku do tri godine, no prevladao je stav da se zabrana uništavanja neprodane odjeće treba primijeniti odmah.

Zabrana uništavanja i putovnica za digitalni proizvod

Prema Uredbi, srednja poduzeća koja zapošljavaju manje od 250 radnika imala bi prijelazno razdoblje od četiri godine, dok bi mala poduzeća s manje od 50 zaposlenih bila izuzeta.

Očekuje se da će Španjolska, koja u srpnju preuzima šestomjesečno predsjedanje EU-om, o zakonu pregovarati s predstavnicima Europskog parlamenta koji ovog četvrtka treba definirati svoje stajalište o održivom i kružnom tekstilu.

Održivi proizvodi trebali bi postati standard u EU-u, dok bi u budućnosti na tržištu EU-a trebali biti dopušteni samo proizvodi koji se mogu popraviti, ponovno upotrijebiti i reciklirati. To posebno vrijedi za proizvodnju odjeće jer se novi i neupotrjebljeni proizvodi trenutačno uništavaju u masovnim razmjerima.

Prema novim pravilima, za svu robu uvodi se digitalna putovnica proizvoda, što bi mogao biti QR kod koji bi potrošačima trebao pomoći u kvalitetnijem informiranju o ekološkoj održivosti proizvoda. Također, s digitalnom putovnicom proizvoda jačaju se prava potrošača diljem EU-a, koji će biti u potpunosti informirani o ekološkom otisku svakog proizvoda te im se omogućuje da naprave svjestan izbor za kupovinu najodrživijih proizvoda.

  • Pixabay

Ekološki dizajn za sve proizvode

Za razliku od trenutačne Direktive 2009/125/EZ o ekološkom dizajnu, nova će se uredba primjenjivati na gotovo sve proizvode, a ne samo one koji se odnose na energiju. U budućnosti će Uredba o ekološkom dizajnu pružiti pravni okvir za nametanje zahtjeva za zaštitu okoliša i resursa na proizvode, dok će novi propisi o proizvodima uključivati zahtjeve kao što su trajnost, zamjenjivost dijelova, mogućnost popravka i ponovne upotrebe, učinkovitost resursa ili ugljični otisak. Uredba o ekološkom dizajnu uzima u obzir cijeli životni ciklus proizvoda te potiče korištenje recikliranih materijala, a nakon pregovora o njenom konačnom nacrtu, usvojit će je Europski parlament i Vijeće ministara EU-a.

Zabrana uništavanja neprodane odjeće svakako predstavlja važan korak prema održivijem i odgovornijem pristupu modnoj industriji u EU-u. Uvođenjem strožih pravila o održivosti u proizvodnji i upotrebi odjeće osigurat će se pozitivan utjecaj na okoliš, a modna industrija natjerati da konačno preuzme odgovornost za svoj negativan utjecaj.

U srijedu poslijepodne, predsjednica EP-a Roberta Metsola, trebala bi dati izjavu o 10. godišnjici urušavanja zgrade Rana Plaza u Bangladešu. Riječ je o ilegalno izgrađenoj išekatnici u kojoj se nalazilo više tvornica odjevnih predmeta, a u nesreći je poginulo više od 1 100 ljudi.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Novo LIFE programsko razdoblje (LIFE 2021.-2027.)

Program LIFE jedini je financijski instrument Europske unije namijenjen isključivo financiranju aktivnosti na području zaštite okoliša, prirode i klime s ciljem provedbe, poboljšanja i razvoja EU politika i zakonodavstva iz područja okoliša, prirode i klime kroz sufinanciranje projekata s europskom dodanom vrijednošću.

Europski parlament tekstilnu i odjevnu industriju EU-a želi učiniti zelenijom

Zastupnici Europskog parlamenta pozivaju Komisiju i zemlje EU-a da ukinu „brzu modu“ te potrošačima pomognu pri donošenju etički odgovornijih i održivijih odluka. Parlament je na svojoj plenarnoj sjednici u četvrtak usvojio preporuke za strategiju EU-a za održive i kružne tekstilne proizvode sa 600 glasova za, 17 protiv i 16 suzdržanih.

Biljana Borzan najavila kraj spaljivanja neprodane robe

Europski parlament je na ovotjednoj plenarnoj sjednici velikom većinom glasova usvojio nova pravila o ekološkom dizajnu proizvoda kojima je zabranjeno uništavanje neprodane odjeće, obuće i elektroničkih uređaja. Na zabrani je radila i hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan.

Biljana Borzan zadužena za EU strategiju o proizvodnji i prodaji odjeće i tekstila

Europska unija želi stati na kraj praksama poput uništavanja neprodane odjeće i zavaravanja potrošača o načinima i mjestu njene proizvodnje. Hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan je u sklopu tog procesa imenovana izvjestiteljicom Socijalista za mišljenje o strategiji održive i kružne tekstilne proizvode u odboru za zaštitu potrošača i zajedničko tržište Europskog parlamenta.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER