Graz nabavlja nove Alstomove Flexity tramvaje

Novi tramvaji trebali bi početi prometovati najkasnije u studenom 2025.

Nadzorni odbor Holdinga Graz dao je zeleno svjetlo za kupovinu 15 novih Flexity tramvaja tvrtke Alstom Österreich

Uoči objave natječaja za kupovinu novih tramvaja, tvrtka Graz Linien je tijekom 2019. i 2020. godine organizirala probne vožnje više tipova tramvaja kako bi se provjerilo ispunjavaju li precizno specificirane zahtjeve te izvršilo ispitivanje i mjerenje buke i vibracija. U 2021. godini objavljen je pregovarački postupak s prethodnom objavom poziva na nadmetanje koji je završio u veljači 2023. izborom najboljeg ponuđača i to tvrtke Alstom Österreich.

U Grazu se broj korisnika javnog prijevoza već godinama konstantno povećava, čemu posebno pogoduju atraktivne ponude poput klimatske karte (Klimaticket), kao i promjena navika u svakodnevnom kretanju gradom. U skladu s tim, stalno se unapređuje ponuda i kvaliteta javnog prijevoza koji svakodnevno koristi više od 300 000 putnika. Graz Linien trenutačno raspolaže s 85 tramvaja, od kojih se njih 66 koristi u vrijeme najintenzivnijih prometnih gužvi.

Novi Flexity tramvaji tvrtke Alstom Österreich trebali bi početi prometovati najkasnije u studenom 2025. godine, odnosno nakon završetka projekta izgradnje nove dvokolosiječne tramvajske pruge u središtu Graza. S 15 novih tramvaja Graz Linien će povećati kapacitet vozila za 30 %.

„Vrlo smo ponosni što ćemo tvrtki Graz Linien isporučiti naše Flexity niskopodne tramvaje. Flexity je pravi proizvod koji će unaprijediti uslugu javnog prijevoza i u potpunosti je u skladu s planom razvoja održive urbane mobilnosti glavnog grada Štajerske.” – kazao je Jörg Nikutta, direktor tvrtke Alstom Österreich.

  • © ALSTOM

Novi niskopodni tramvaji proizvest će se u bečkoj tvornici tvrtke Alstom Österreich, a kapacitet im je 200 putnika sa 140 stajaćih i 60 sjedećih mjesta. Flexity tramvaj dug je 33,81 metara, ima šest dvokrilnih vrata, a uz dva mjesta za invalidska kolica i prostranu unutrašnjost bez barijera prilagođen je osobama s invaliditetom i smanjenje pokretljivosti. Ovo tiho, lagano vozilo s malom potrošnjom energije optimizirano je za velik transportni kapacitet te brz ukrcaj i iskrcaj putnika.

Alstom je do danas prodao više od 1 900 niskopodnih Flexity tramvaja koji se, primjerice, mogu vidjeti na ulicama Beča, Berlina, Bruxellesa, Melbournea, Linza, Innsbrucka i Züricha. S novim Flexity tramvajem Graz ne dobiva samo globalno uspješan proizvod, već i vozilo koje u potpunosti ispunjava sve specificirane zahtjeve prijevoznika Graz Linien.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U središtu Graza gradi se nova dvokolosiječna tramvajska pruga

Nova tramvajska pruga u skoroj budućnosti prometno će rasteretiti središte štajerske prijestolnice i unaprijediti javni gradski prijevoz. Projekt proširenja gradske tramvajske mreže podržava 70 % građana, dok 63 % njih smatra da će se njegovom provedbom središte grada značajno prometno rasteretiti.

Umjetnost u pijesku na glavnom trgu u Grazu

Umjetnici Marielle Heessels, Charlotte Koster, David Enguerrand i Leonardo Ugolini izrađivali su skulpture u pijesku tijekom pet dana, a njihov rad na glavnom trgu u Grazu mogli su pratiti brojni posjetitelji.

Tko odvaja otpad, donosi pravu odluku!

Učinite gradski krajolik Graza još čistijim i urednijim jednostavnim korištenjem mobilne aplikacije „Schau auf Graz“, poručuju građanima glavnog štajerskog grada iz Holdinga Graz.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER