U Rijeci se održava panel na temu zelene energetske tranzicije

ODGOĐENO! „Plan za konkurentnost - kako poduzetnici mogu iskoristiti prednosti zelene energetske tranzicije“

U sklopu riječkog „Zelenog tjedna“, u srijedu 7. lipnja 2023. godine s početkom u 11.00 sati u RiHubu (Ivana Grohovca 1a) će se održati panel rasprava pod nazivom „Plan za konkurentnost - kako poduzetnici mogu iskoristiti prednosti zelene energetske tranzicije“.

Cilj panela je pružiti potporu poduzetnicima u razumijevanju zelene energetske tranzicije koju Grad Rijeka potiče kao supotpisnik Sporazuma gradonačelnika za klimu i energiju.

Podsjetimo, u tom su okviru prošle godine po prvi puta u Javni poziv za podnošenje prijava za dodjelu nepovratnih subvencija iz Općeg programa mjera poticanja razvoja poduzetništva na području grada Rijeke uključene i financijske potpore za nabavu opreme i uređaja koji su vezani za ulaganja u tranziciju korištenja energenata u poslovnim procesima i infrastrukturi na štedljivije i obnovljive izvore energije.

Panelisti su Hrvoje Matas iz tvrtke Suncozor d.o.o., Luciano Brajković iz tvrtke 2B AUTOMATION d.o.o., Goran Grdinić iz tvrtke Absolute d.o.o., Damir Medved u ime EU projekta EDIH Adria Sveučilišta u Rijeci i Adrijano Rogić u ime Elektroprimorja HEP ODS d.o.o.

Moderator panela je prof. dr. sc. Vedran Kirinčić s Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Riječki „Zeleni tjedan“ dio je inicijative Europske komisije EU Green Week tijekom koje se istražuju načini na koje EU može pomoći gradovima da postanu bolja mjesta za život i rad. Svake godine Europski zeleni tjedan usredotočuje se na neki od aktualnih problema odabirom teme tjedna, a ovogodišnja tema je Europski zeleni dogovor (European Green Deal).

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Bečka tržnica Karmelitermarkt je prva energetski samodostatna tržnica u Europi!

Zahvaljujući suradnji Magistratskog odjela za tržnice Grada Beča (MA 59) i energetskog poduzeća Wien Energie, stara tržnica Karmelitermarkt postala je prva energetski samodostatna tržnica na europskom kontinentu. Na krovu tržnice instaliran je fotonaponski sustav vršne snage 20 kWp, a korištenje sustava skladištenja energije omogućuje autonoman rad tržnice i u slučaju nestanka električne struje.

„Dobra energija“ gostuje na Energetskom danu Grada Rijeke

U sklopu riječkog „Zelenog tjedna“, u ponedjeljak 12. lipnja 2023. u Rijeci će se održati Energetski dan Grada Rijeke, koji će ugostiti Zelenu energetsku zadrugu (ZEZ) i njihovu turneju „Dobra energija“ koja potiče solarnu energiju u vlasništvu građana.

Riječki zeleni tjedan 2019.

U Rijeci je u srijedu najavljen program „Riječkog zelenog tjedna“ koji će od 13. do 19. svibnja donijeti mnoštvo edukativnih, kreativnih i ekoloških aktivnosti na različitim lokacijama u gradu.

Webinar: Potencijal bioplina u energetskoj tranziciji gradova i regija

Sporazum gradonačelnika (Covenant of Mayors), jedna od najvažnijih inicijativa Europske unije usmjerena na aktivno uključenje lokalne i regionalne uprave u borbu protiv klimatskih promjena, poziva sve zainteresirane da se prijave na webinar kojem je cilj približiti načine korištenja bioplina u gradovima i pojasniti prednosti korištenja energije iz obnovljivih izvora.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER