U sklopu projekta „Modernizacija javne rasvjete Grada Dubrovnika“ postavljeno 3058 svjetiljki

Noćne vizure Dubrovnika dobivaju posve novi izgled

Na dan 31. svibnja ukupno je na gradskom području postavljeno 3058 novih energetski učinkovitih i ekološki prihvatljivih LED svjetiljki ili preko 80 posto od ukupno predviđenog broja, izvijestili su iz Grada Dubrovnika.

Radovi na cjelovitoj modernizaciji i rekonstrukciji sustava javne rasvjete na cijelom području grada Dubrovnika počeli su montažom prvih energetski učinkovitih i ekološki prihvatljivih LED svjetiljki u Ulici Iva Dulčića sredinom veljače 2023. Postavljanje nove rasvjete do 26. ožujka u cijelosti je provedeno u preko 50 ulica na užem gradskom području, od kojih se veliki dio odnosi na manje i poprečne ulice te one van glavnih prometnih pravaca. 

„Rasvjetna tijela osiguravaju ravnomjernu osvijetljenost javnih površina, a njihovim korištenjem ne dolazi do neželjenog rasipanja svjetlosti čime se efikasno sprečavaju efekti svjetlosnog onečišćenja“, ističu u Gradu Dubrovniku.

Izvođač radova je tvrtka Veritas Esco iz Splita, a vrijednost ugovora potpisanog sredinom prosinca 2022. godine iznosi 829.185,75 eura, odnosno 6.247.500,00 kuna s PDV-om.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Planirate putovanje u Beč? Ovo su njegovi najbolji održivi hoteli!

Beč je zeleni grad koji svojim građanima neprestano podiže kvalitetu življenja, održiv je i stremi klimatskoj neutralnosti. Stoga ne čudi da ima moderne i održive hotele. Pojedini upadaju u uči svojom bogato ozelenjenom fasadom, drugi su zahvaljujući ekološkim tehnologijama potpuno energetski neovisni.

U tijeku je modernizacija sustava javne gradske rasvjete u Rijeci

U sklopu projekta modernizacije sustava javne rasvjete na području Rijeke, u tijeku je zamjena više od 13 500 svjetiljki novim i učinkovitijim LED svjetiljkama. Riječ je o zamjeni čak 85 % svjetiljki u sustavu javne rasvjete grada Rijeke koji čini ukupno njih 16 000, a projekt je započeo sredinom ove godine.

Grad Beč predstavio plan uštede energije

Novi plan uštede uključuje zamjenu energetski neučinkovite javne rasvjete LED tehnologijom i energetsku obnovu građevina, a klimatsku neutralnost i sigurnu opskrbu Beč namjerava postići znatnim investicijama u obnovljive izvore energije.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER