U tijeku je modernizacija sustava javne gradske rasvjete u Rijeci

Dekorativna rasvjeta na Korzu i Trsatu nije obuhvaćena ovim projektom te će se naknadno posebno razmatrati

U sklopu projekta modernizacije sustava javne rasvjete na području Rijeke, u tijeku je zamjena više od 13 500 svjetiljki novim i učinkovitijim LED svjetiljkama. Riječ je o zamjeni čak 85 % svjetiljki u sustavu javne rasvjete grada Rijeke koji čini ukupno njih 16 000, a projekt je započeo sredinom ove godine.

Radi se o projektu Grada Rijeke pa su tako sredstva za njegovu realizaciju osigurana u gradskom proračunu, a samu zamjenu svjetiljki, temeljem javnoga natječaja, provodi Trgovačko društvo Energo.

Za osvjetljenje prometnica odabrane su visoko efikasne LED svjetiljke koje zadovoljavaju svjetlotehničke proračune sukladno zakonskim normama, doprinose zaštiti okoliša kao i povećavanju energetske učinkovitosti sustava.

Projekt će se provoditi u sljedećih nekoliko godina, a u tijeku je njegova prva faza kojom je obuhvaćena zamjena oko 1 200 rasvjetnih tijela na području grada. Do sada su izvedeni radovi na zamjeni oko 850 rasvjetnih tijela na području 22 mjesna odbora, a do kraja ove godine izvest će se zamjene i preostalih 350 svjetiljki. Za realizaciju prve faze osigurano je u gradskom proračunu 663 620 eura.

  • Opatijska ulica © Grad Rijeka

Prvom fazom modernizacije obuhvaćena je zamjena dijela rasvjetnih tijela u sljedećim mjesnim odborima: Belveder, Brajda-Dolac, Brašćine-Pulac, Centar-Sušak, Draga, Drenova, Gornji Zamet, Grad Trsat, Kantrida, Kozala, Luka, Mlaka, Orehovica, Pašac, Pehlin, Podvežica, Potok, Srdoči, Sveti Kuzam, Sveti Nikola, Vojak i Zamet. Projekt će se nastaviti i u idućoj godini.

Projekt se provodi se sukladno zakonskoj regulativi iz područja svjetlosnog onečišćenja, a preostalih 15 % svjetiljki koje nisu obuhvaćene ovim projektom predstavlja specifičnu, dekorativnu rasvjetu, primjerice na Korzu ili na Trsatu, za čiju zamjenu nije dobivena suglasnost konzervatora, te tunelska rasvjeta koja je u sustavu javne rasvjete, a nije obuhvaćena ovim projektom te će se naknadno posebno razmatrati, navode u Gradu Rijeci.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Obnova riječkih toplana omogućit će značajne uštede energije

Cilj projekta „Obnova toplinarstva grada Rijeke“ povećanje je energetske učinkovitosti toplinskog sustava i pouzdanosti opskrbe toplinskom energijom na području grada Rijeke koji opskrbljuje gotovo 10 000 korisnika. Prva faza projekta obuhvatila je obnovu postojeće toplovodne mreže u duljini od 7,9 km te izgradnju 2,5 km novih spojnih toplovoda, kao i modernizaciju i povezivanje tri toplane u sustav Istok, tri toplane u sustav Zapad te rekonstrukciju toplane Srdoči.

Grad Beč predstavio plan uštede energije

Novi plan uštede uključuje zamjenu energetski neučinkovite javne rasvjete LED tehnologijom i energetsku obnovu građevina, a klimatsku neutralnost i sigurnu opskrbu Beč namjerava postići znatnim investicijama u obnovljive izvore energije.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER