Područja s ograničenim ribolovom tema posjeta izaslanstva EP-a Hrvatskoj

Izaslanstvo Europskog parlamenta u Hrvatskoj na razgovorima o područjima s ograničenim ribolovom

Izaslanstvo parlamentarnog Odbora za ribarstvo će od 19. do 21. lipnja u Splitu i na Hvaru razmatrati izazove vezane uz područja s ograničenim ribolovom, izvijestili su iz Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

Članovi izaslanstva Pierre Karleskind (Renew, Francuska), Isabel Carvalhais (S&D, Portugal), Ska Keller (Greens/EFA, Njemačka) i Ladislav Ilčić (ECR, Hrvatska) susrest će se s političkim dužnosnicima, predstavncima industrije i ribarstva, nevladnih organizacija i istraživačima kako bi produbili znanje o područjima s ograničenim ribolovom.

Glavnina sastanaka održat će se u Splitu gdje će zastupnici imati priliku upoznati se s pravnim okvirom i provedbom odredbi o područjima ograničenog ribolova. Prvog dana posjeta, zastupnici će se također sastati s predstavnicima Instituta za oceanografiju i ribarstvo kako bi prikupili informacije o stanju stokova i oporavku ribljeg fonda u Jabučkoj kotlini.

Drugog dana europarlamentarci će se susresti i s predsjednikom Ceha za ribarstvo, akvakulturu i poljodjelstvo Splitsko-dalmatinske županije, Antoniom Šunjićem, te razgovarati o ulozi i načinu rada ribara u uvjetima ograničenog ribolova. Potom će otputovati na Hvar u pratnji predstavnika nevladinih organizacija i Javne ustanove “More i krš”. Zastupnici će također posjetiti Paklene otoke, zaštićeni krajolik koji je dio europske ekološke mrže Natura 2000.

Trećeg te ujedno posljednjeg dana posjeta, izaslanstvo će obići Odjel za studije mora Sveučilišta u Splitu.

„U razdoblju kada EU radi na zakonima o zaštiti i obnovi ekosustava i biološke raznolikosti, ovaj posjet Hrvatskoj odlična je prilika da vidimo što se radi na terenu. Područja s ograničenim ribolovom, poput Jabučke kotline, primjeri se koji se potencijalno mogu preslikati i drugdje u EU-u. Stoga se radujem razmjeni mišljenja s lokalnim dionicima.“ - izjavio je uoči posjeta Hrvatskoj Pierre Karleskind, predsjednik Odbora za ribarstvo i voditelj izaslanstva.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Interreg Italy-Croatia: Počela provedba projekta „FishNoWaste“

U sklopu programa Interreg Italy-Croatia počela je provedba projekta „Fish No Waste“ koji će doprinijeti stvaranju zelenijeg i otpornijeg ekosustava, poboljšati zaštitu i očuvanje prirode, bioraznolikosti i zelene infrastrukture te smanjiti onečišćenje Jadranskog mora.

Počela provedba Interreg projekta 3EFISHING

Započeo je novi Interreg projekt 3EFISHING kojim će se na brodovima talijanske i hrvatske flote Jadranskog mora uvesti hibridni pogon te time implementirati strategija Europskog zelenog plana s ciljem postizanja klimatske neutralnosti do 2050. godine, izvijestio je Institut za oceanografiju i ribarstvo.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER