Interreg Italy-Croatia: Počela provedba projekta „FishNoWaste“

Kako smanjiti količinu i gospodariti otpadom povezanim s ribolovnim aktivnostima u Jadranskom moru?

U sklopu programa Interreg Italy-Croatia počela je provedba projekta „Fish No Waste“ koji će doprinijeti stvaranju zelenijeg i otpornijeg ekosustava, poboljšati zaštitu i očuvanje prirode, bioraznolikosti i zelene infrastrukture te smanjiti onečišćenje Jadranskog mora.

Talijanski ribarski gradić Chioggia (Veneto) 9. i 10. svibnja bio je domaćin Kick-off konferencije projekta „FishNoWaste“. Cilj projekta je razviti sinergijsku strategiju za sveobuhvatno prikupljanje otpada koji nastaje tijekom koćarskog ribolova, a odlaže se u ribarskim lukama. Konferencija je okupila partnere na projektu, predstavnike lokalnih vlasti, sveučilišta, ribarskih udruga te stručnjake za okoliš iz Italije i Hrvatske.

„Ribolovne aktivnosti generiraju različite oblike i vrste otpada koji mogu završiti u moru. Međutim, ribarstvo može biti ključno u smanjenju otpada, kako kroz svoje redovne aktivnosti tako i kroz posebne inicijative poput programa „Fishing for Litter“ (hrv. Koćarski Ribolov i Morski otpAd – #KRMA)“, ističu u Institutu za oceanografiju i ribarstvo u Splitu.

Ribarske luke mjesta su gdje se odlažu značajne količine raznog otpada, uključujući morski otpad, glomazni otpad, otpadna ulja, filtere, akumulatore, zauljene krpe i ostalo. U ovaj projekt s hrvatske strane uključene su ribarske luke Brižine iz Kaštel Sućurca i Tribunj u suradnji s ribarskom zadrugom Friška riba i ribarskom zadrugom RZ Adria Tribunj.

Očekivani rezultati projekta su osmišljavanje, predlaganje i testiranje novih rješenja za gospodarenje otpadom povezanim s ribolovom te poboljšanje postojećih praksi te osmišljavanje, testiranje i predlaganje zajedničkih međuregionalnih strategija i akcijskih planova za smanjenje otpada iz mora povezanog s ribolovom u sjevernom i središnjem dijelu Jadranskog mora te njihovo usavršavanje na temelju rezultata primjene tih rješenja. Nadalje, projekt bi trebao rezultirati osmišljavanjem i provođenjem zajedničkog programa edukacije u četiri ribarske luke kako bi se ribari informirali o pitanjima i praksama zaštite okoliša u ribolovu te provođenjem zajedničkog programa edukacije u hrvatskim i talijanskim srednjim školama i na fakultetima.

Vodeći partner projekta „FishNoWaste“ je Sveučilište u Padovi (Dipartimento di Biologia dell’Università di Padova), a pridruženi partner talijanski Institut za istraživanje i zaštitu okoliša ISPRA, dok su ostali partneri s talijanske strane MARE Società Cooperativa a r.l. s Gradom Riminijem kao pridruženim partnerom, te Company for Public Services iz Chioggie i Workers of the Sea Cooperative. S hrvatske strane partneri su Institut za oceanografiju i ribarstvo u Splitu, JU RERA S.D. za koordinaciju i razvoj, Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce i Lučka uprava Split.

Projekt će se provoditi do 31. srpnja 2027. godine, za što su osigurana sredstva u visini od 2,4 milijuna eura.

VEZANE VIJESTI

Počela provedba Interreg projekta 3EFISHING

Započeo je novi Interreg projekt 3EFISHING kojim će se na brodovima talijanske i hrvatske flote Jadranskog mora uvesti hibridni pogon te time implementirati strategija Europskog zelenog plana s ciljem postizanja klimatske neutralnosti do 2050. godine, izvijestio je Institut za oceanografiju i ribarstvo.

Prekogranična inicijativa za Jadransko more bez otpada

Projekt ML-FREE, sufinanciran od Europske unije, predstavlja značajan korak prema rješavanju problema morskog otpada u Jadranskom moru, s posebnim fokusom na plastiku. Održani Kick-Off Meeting u Veneciji početkom studenog godine okupio je partnere na projektu posvećene razvoju održivog društva kroz aktivno sudjelovanje mladih i prekograničnu suradnju.

„CREATE the future we need“: Prošlo je vrijeme za upozorenja, vrijeme je za akciju!

Na Mediteranskom institutu za istraživanje života (MedILS) u Splitu je 20. listopada održana početna konferencija Interreg klaster projekta „CREATE - Climate REsponses for the AdriaTic rEgion“ Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR), koji je rezultat suradnje vodećih hrvatskih i talijanskih institucija te organizacija koji djeluju na području klimatskog istraživanja i prilagodbe duž jadranske obale.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER