Ljubljana ove godine bira drvored godine

U glavnom gradu Slovenije svjesni su iznimne važnosti gradskog drveća

U Ljubljani se posljednje četiri godine biralo stablo godine, a ove godine donijeta je odluka o pokretanju izbora drvoreda godine. Grad Ljubljana pozvao je građane da do kraja kolovoza 2023. dostavljaju prijedloge za ovaj laskavi naslov.

Ljubljana je već četvrtu godinu zaredom nagrađena međunarodnim priznanjem „Grad drveća“, a gradska uprava ulaže značajne napore kako bi dodatno ozelenila grad i podigla svijest građana o iznimnoj važnosti drveća. Ovogodišnjom kampanjom želi se pak potaknuti ljubav prema drveću i podići svijest građana o njihovoj važnosti za kvalitetu života u gradu. Drvored koji dobije najviše glasova simbolički će predstavljati sva ostala stabla u gradu cijele godine.

 

  • Novi drvoredi posađeni su i u nedavno otvorenom stambenom naselje Rakova jelša II, a prošle je godine izdvojeno čak 60 % više sredstava za sadnju i održavanje stabala u odnosu na prethodnu godinu. © Nik Rovan / Mestna občina Ljubljana

Do sada su odabrana četiri stabla godine

Prvo stablo godine u Ljubljani postala je moćna platana na uglu Streliške i Strossmayerjeve ulice, koja je jedno od najdebljih stabala te vrste u Sloveniji, a ujedno je i jedno od najstarijih stabala u gradu.

„U Ljubljani raste mnogo stabala koja za građane imaju posebno značenje, sa sobom nose mnoge uspomene te priče o životu i odrastanju u gradu. Ljeti nas hlade i daju nam hlad, zimi promatramo njihove siluete. Ona nas prate kroz sva životna razdoblja.“ – ističu u Gradu Ljubljani.

Stoga se građani pozivaju da ove godine predlože kandidate za drvored godine. Mogu predložiti drvored koji je javno dostupan, bez obzira na vlasništvo, važno je da je poseban, bilo po veličini, starosti, cvatnji ili da ima neko drugo posebno značenje za predlagatelja.

Prijedlozi se prikupljaju do 31. kolovoza 2023., a mogu se poslati putem sljedeće poveznice. Stručno povjerenstvo potom će od svih pristiglih prijedloga odabrati finaliste, a konačna odluka bit će ponovno predana građanima koji će među finalistima izabrati drvored 2023. godine.

Redoslijed drvoreda godine objavit će se 10. listopada, čime će se obilježiti dan svih onih koji se brinu o drveću u gradovima i koji vole drveće.

  • Slovenska cesta © Ekovjesnik

Ljubljana je međunarodno priznat „Grad drveća“

Ljubljana je već četiri godine zaredom prepoznata kao „Grad drveća“ u sklopu programa Tree Cities of the World koji provode Zaklada Arbor Day i Organizacija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO) te na ovaj način potiču gradove na brigu o stablima.

Grad Ljubljana je 2022. godine u odnosu na prethodnu godinu izdvojio čak 60 % više sredstava za sadnju i održavanje stabala, što znači gotovo 380.000 eura više. Do povećanja je prvenstveno došlo zbog sadnje i zalijevanja drveća te povećanog opsega rezidbe, kako na javnim površinama, tako i na drugim površinama.

  • Kongresni trg u Ljubljani © Ekovjesnik

Važnost urbanog drveća za kvalitetu života

„Svjesni smo iznimne važnosti gradskog drveća, stoga se trudimo očuvati svako stablo u gradu, a stalno sadimo i nova. U sklopu redovnog održavanja javnih zelenih površina svake godine posadimo od 300 do 600 drvoreda. Mnoga stabla dodatno se sade u sklopu obnove ulica, cesta, parkirališta i prilikom uređenja novih površina. Također brinemo o voćkama u gradskim voćnjacima i njegujemo gradske šume.“ – ističu u Gradu Ljubljani.

Ove godine u Ljubljani je posađeno 240 mladih stabala, a istovremeno je uklonjeno oko 60, koja su većinom bila suha ili se arborističkim pregledom pokazalo da su potencijalno opasna za okolicu.

Primjerice, na Petkovškovom nasipu, gdje je ovog proljeća obnovljen dio između Resljeve i Rozmanove ulice, iz sigurnosnih su razloga uklonjena tri stara stabla lipe. Na tom prostoru uz rijeku Ljubljanicu posađeno je 20 novih stabala iste vrste s već razvijenom krošnjom, čime je obnovljen i produžen postojeći drvored.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Ljubljana širi pješačku zonu te postaje još zelenija i suvremenija

Na Petkovškovom nasipu, gdje je u tijeku obnova između Resljeve i Rozmanove ulice, u srijedu su iz sigurnosnih razloga uklonjena tri stara stabla lipe. Na tom prostoru uz rijeku Ljubljanicu posađeno je šest od previđenih 20 novih stabala iste vrste s već razvijenom krošnjom, čime će se obnoviti i produžiti postojeći drvored.

Nova stabla u središtu Ljubljane za još zeleniji okoliš

U Čufarjevoj ulici u središtu Ljubljane, gdje su u tijeku sanacijski radovi u dijelu između Miklošičeve i Resljeve ulice, posađena su nova stabla. Nakon završetka obnove ulica će biti zatvorena za promet motornih vozila.

Novo ruho obnovljene ljubljanske Čufarjeve ulice

Ljubljana posebnu pozornost posvećuje uređenju sigurnijih, ali i ugodnijih površina za pješake, bicikliste i korisnike javnog prijevoza. Osim toga, u glavnom gradu Slovenije svjesni su iznimne važnosti zelenih površina i podizanja estetskog doživljaja prostora pa se javne površine nastoje što više oplemeniti i rashladiti drvećem, ukrasnim grmljem i vodenim elementima.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER