Povijesni bečki trg Michaelerplatz prilagođava se klimatskim promjenama

Zeleno umjesto sivog - Drveće umjesto asfalta

Krajem prošlog tjedna najavljen je projekt obnove jednog od najpoznatijih trgova u zaštićenoj povijesnoj jezgri Beča. Riječ je o trgu Michaelerplatz na kojem će Bečanke i Bečani, kao i brojni posjetitelji iz cijelog svijeta, sljedeće godine u hladu stabala uživati u pogledu na spomenike od antičkog do suvremenog doba.

Od rimskih iskopina u njegovom središtu, preko crkve Michaelerkirche i carske palače Hofburg do Looshausa, jedne od najpoznatijih građevina Bečke moderne, bečki trg Michaelerplatz poznat je po svojim arhitektonskim draguljima iz prošlosti, a sada se sprema za budućnost. S devet velikih stabala, nekoliko zelenih površina prilagođenih povijesnom ambijentu i velikom podnom fontanom, dosadašnji sivi trg preobrazit će se u novo mjesto druženja i sastajanja prilagođeno novom vremenu u kojem se sve više osjećaju posljedice klimatskih promjena.

Početak radova planiran je za veljaču 2024.

„Sa svojim brojnim znamenitostima, Michaelerplatz je izuzetno vrijedna lokacija u središtu grada. Obnovom trga njegova povijest će se uz poštovanje svih posebnih uvjeta spomeničke zaštite spojiti s redizajnom za klimatski otporniju budućnost. Devet velikih stabala s već razvijenim krošnjama, više prostora za pješake i velika podna fontana neće samo omogućiti bolju mikroklimu, već i potpuno novu kvalitetu boravka na trgu.“ – kazala je na predstavljanju projekta Ulli Sima, gradska vijećnica zadužena za inovacije, urbanizam i mobilnost.

„Novo popločenje na Michaelerplatzu dovest će do značajnog poboljšanja u smislu korištenja trga bez ikakvih prepreka te će olakšati kretanje svima, uključujući osobe u invalidskim kolicima, roditelje s dječjim kolicima i bicikliste. Također smo uvažili prijedloge brojnih građana koji su tražili više zelenih površina, bolju kvalitetu boravka i očuvanje povijesnih obilježja trga.” – rekao je Markus Figl, načelnik prvog bečkog okruga.

  • Sljieva nadesno: Irene Humenberger, Ulli Sima i Markus Figl © Christian Fürthner

Kompletni facelifting povijesnog trga

Kao središte između trga Heldenplatz (Trg junaka) s druge strane palače Hofburg te ulica Schauflergasse, Herrengasse, Kohlmarkt i Reitschulgasse, Michaelerplatz povezuje središnje lokacije u prvom bečkom okrugu. Spomenici raznih povijesnih arhitektonskih stilova čine okvir kružne površine trga, koja je, s izuzetkom arheoloških iskopina na središnjem otoku, jednostavna i siva. Do sada se Michaelerplatz teško mogao ocijeniti kao ugodno mjesto za opuštanje i boravak, no realizacijom predstavljenog projekta to će se uvelike promijeniti.

Devet stabala i nekoliko zelenih površina osigurat će svjež izgled trga, pružiti hladovinu i rashladiti prostor u toplim ljetnim mjesecima. Osim toga, pet uzdignutih gredica s klupama na početku poznate trgovačke ulice Kohlmarkt povećat će udio zelenih površina i štititi pješačku zonu od neovlaštenog prometa vozila. Dvije velike gredice s klupama rasporedit će se uz sjeverno pročelje Hofburga (Michaelertrakt), a u njima će se posaditi razne trave i šest stabala s manjim krošnjama. Ispred Looshausa će se izgraditi velika podna fontana s 39 mlaznica kojom će se na trgu omogućiti rashlađivanje i ugodnija mikroklimu, a trgom će se rasporediti i pet fontana s besplatnom pitkom vodom.

  • Kohlmarkt zajedno s Grabenom i Koruškom ulicom (Kärntner Straße) tvori takozvani "Zlatni U" zbog velikog broja luksuznih trgovina, draguljarnica i međunarodnih modnih brendova. / Foto: Philipp Lublasser / Usplash

Zaštita spomenika kao središnji izazov

Poseban izazov u redizajniranju povijesnog trga je zaštita spomenika i vrijednih gradskih vizura, a kako bi se ispunili strogi zahtjevi konzervatora projekt je izrađen u uskoj suradnji sa Saveznim uredom za spomenike. Jedan od glavnih zahtjeva bio je očuvati nesmetan pogled na palaču Hofburg, ali i uređenje središnjeg dijela trga kao važno djelo poznatog austrijskog arhitekta Hansa Holleina.

„Projekt Hansa Holleina izveden je 1992. godine s ciljem da se središte Beča učini privlačnijim i živahnijim. Stvaranje kvalitetnog urbanog prostora nastavlja ovu ideju i u skladu je s ciljem trajnog, održivog korištenja spomenika. Sa stajališta očuvanja spomenika, bitno je očuvati visokokvalitetni dizajn trga Hansa Holleina i vizuru od Kohlmarkta do impresivne 54 metara visoke kupole Hofburga Michaelerkuppel, što je posebno važno u urbanističkom smislu.“ – objasnila je Irene Humenberger iz Saveznog ureda za spomenike (Bundesdenkmalamt).

  • © ZOOMVP.at / Mobilitätsagentur Wien

Posebna konstrukcija za sadnju stabala, više prostora za pješake

Slobodne površine unutar arheoloških iskopina u središtu trga, koje pružaju uvid u više od dvije tisuće godina dugu povijest grada, ozelenit će se i dobiti novu rasvjetu. Za novu skupinu stabala u sredini trga koristit će se posebna konstrukcija kako bi antički svodovi ispod njih ostali neoštećeni, a stablima omogućili dobri uvjeti za rast.

Pješaci će obnovom trga dobiti znatno više prostora zahvaljujući proširenju pješačkih površina. Na strani Kohlmarkta, koji je već duže pješačka zona, prostor za pješake proširit će se do središta trga te će se protezati do ulice Reitschulgasse, dok će preostalo područje funkcionirati kao zona susreta. Novo kameno popločenje bez prepreka neće samo poboljšati izgled Michaelerplatza, već će također omogućiti prikupljanje kišnice. Time će se rasteretiti kanalizacijski sustav i omogućiti dodatni učinak hlađenja zbog naknadnog isparavanja.

  • © ZOOMVP.at / Mobilitätsagentur Wien

Osam dugačkih klupa, dvije okrugle i jedna trostruka okrugla klupa povećat će kvalitetu boravka na trgu, a taktilnim sustavom navođenja olakšat će se kretanje slijepim i slabovidnima osobama.

Jednosmjeran promet motornih vozila i fijakera bit će dopušten u zoni susreta koja će se protezati od ulice Herrengasse do Reitschulgasse koja će se betonirati kako bi izdržala dugotrajna opterećenja. Za bicikliste i taksi vozila ovdje neće vrijediti pravilo jednosmjernog prometa. Ubuduće će na Michaelerplatzu biti četiri fijaker stajališta, podijeljena u dva dijela, a dodatnih deset nalazit će se u ulici Schauflergasse. Postojeće taksi stajalište u ulici Reitschulgasse i dalje će ostati na svom mjestu uz Španjolsku školu jahanja (Spanische Hofreitschule).

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Usvojen prvi pariški bioklimatski prostorni plan

Dana 6. lipnja Gradsko vijeće Pariza usvojilo je prvi pariški bioklimatski prostorni plan koji će pružiti učinkovit odgovor na hitnu klimatsku situaciju i unaprijediti životno okruženje stanovnika francuske metropole.

Bečanima ovaj trg nije dovoljno zelen pa će ga u potpunosti redizajnirati

Zelena ofenziva austrijskog glavnog grada nastavlja se punom parom! Na red je došao trg Christian-Broda-Platz u šestom bečkom okrugu Mariahilf na kojem će se posaditi 25 novih stabala, a uklanjanjem asfalta s površine veće od 1 300 m² dobit će se prostor za još više hlada, svježine i zelenila.

Parkiralište pored bečkog Naschmarkta konačno postaje zelena oaza

Parkiralište u neposrednoj blizini najpopularnije bečke tržnice Naschmarkt sa svojih 12 000 četvornih metara postat će atraktivni javni prostor s puno hlada i zelenila. Uklanjanjem asfalta stvorit će se prostrana zelena površina, čime će se riješiti problem jednog od najvećih toplinskih otoka u središtu Beča.

Asfalt: Beč ga uklanja, a Zagreb farba!

Trenutačnih 20 513 hektara ili oko 49 % urbanog područja austrijskog glavnog grada čine zelene i vodene površine. Uz 58 milijuna eura dosad uloženih u ozelenjavanje grada i uklanjanje asfaltiranih površina te dodatnih četrdesetak milijuna eura, koliko se u tu svrhu još namjerava utrošiti, taj udjel će do 2025. godine biti još veći.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER