Ozelenjavanjem obale rijeke Wien osigurat će se protok svježeg zraka iz Bečke šume

Divlja loza uz rijeku Wien, drveće i šarene travnate gredice s lavandom, plavom mačjom metvicom i tulipanima uz Linke Wienzeile

Grad Beč uskoro počinje s provedbom pilot-projekta u Mariahilfu kojim će se ozeleniti gotovo 300 metara zida uz obalu rijeke Wien (Wienfluss). Rijeka teče gradom u dužini od oko 15 km kroz produbljeno korito omeđeno zidovima i vrlo je važna za zaštitu od poplava u središtu grada.

„Rijeka Wien omeđena je strmim zidovima od Kennedyjevog mosta prema središtu gradu, a renaturalizacija njenog toka ovdje nije moguća kao na dijelovima izvan grada. Ipak, želimo osigurati više ozelenjavanja, posebno u užem dijelu grada, kako bismo poboljšali mikroklimu i omogućili rashlađivanje u vrućim ljetnim mjesecima. Ozelenjavanje zida biljkama penjačicama svakako predstavlja i vizualnu nadogradnju obale rijeke“, kazala je Ulli Sima, gradska vijećnica zadužena za inovacije, urbanizam i mobilnost.

  • Ulli Sima i Markus Rumelhart na predstavljanju pilot-projekta © PID / Christian Fürthner

Uz ozelenjavanje zida rijeke Wien listopadnom penjačicom Virginia (Parthenocissus quinquefolia) i drugim biljkama penjačicama, duž ograde na Linke Wienzeile, u dužini od oko 270 m između mostova Wackenroder i Neville, posadit će se drveće i travnate gredice. U skoroj budućnosti planirana je i sadnja plave mačje metvice, lavande i tulipana koji će u prostorima između drveća osigurati lijepe boje i ugodne mirise. Duž obale rijeke posadit će se više od 20 novih listopadnih stabala metličaste kelreuterije (Koelreuteria paniculata). Ova vrsta drveća posebno je otporna na toplinu te je stoga vrlo prikladna za ozelenjavanje gradskih središta.

Načelnik šestog bečkog okruga Mariahilf, Markus Rumelhart, također je zadovoljan nadolazećim pilot-projektom u svom okrugu. Ideja za ozelenjavanje obale rijeke Wien prošle je godine dobila nagradu Mariahilfer Climate Prize, a sada se provodi u praksi. „Zelenilo sprječava zagrijavanje kamenog zida što zrak iz Bečke šume održava svježim i ugodnijim. Uvjeren sam da će se 'koridor svježeg zraka' osjetiti u našem dijelu grada“, kazao je Markus Rumelhart.

  • Budući izgled lijeve obale rijeke Wien u šestom bečkom okrugu Mariahilf © Niklaus Ostermannstadt / Wien Marketing GmbH

Ozelenjavanje u skladu sa zaštitom od poplava

Mjere ozelenjavanja u porječju rijeke Wien moguće su samo u ograničenoj mjeri zbog izgrađenog prostora i moraju biti kompatibilne sa zaštitom od poplava. Zaštita spomenika također igra važnu ulogu, budući da je cijeli sliv rijeke Wien u središtu grada pod strogom zaštitom. Ograde s lijeve i desne strane rijeke Wien također su od povijesnog značaja: dizajnirao ih je čuveni bečki arhitekt Otto Wagner u sklopu izgradnje sustava gradske željeznice (Stadtbahn).

Projekt vodi Magistratski odjel za vode Beča (MA 45), koji provedbom mjera ozelenjavanja popravlja povijesne ograde na ovom području grada.

  • Budući izgled lijeve obale rijeke Wien u šestom bečkom okrugu Mariahilf © Niklaus Ostermannstadt / Wien Marketing GmbH

Od sredina lipnja do početka srpnja ove godine izvršit će se radovi na popravljanju ograda duž Linke Wienzeile, dok će u srpnju i kolovozu uslijediti radovi na iskopavanju i postavljanju konstrukcije sustava za navodnjavanje. Ozelenjavanje zida te sadnja drveća i bilja krenut će krajem listopada i trajat će oko mjesec dana.

Grad Beč pod motom „Manje asfalta i više zelenila“ provodi brojna rješenja za ozelenjavanje javnih površina kako bi se dao doprinos zaštiti okoliša i klime te povećala kvaliteta života svih njegovih građana. Ozelenjene ulične svjetiljke, tramvajska stajališta i dvorišta zgrada, zeleni krovovi te vertikalni vrtovi samo su neke od brojnih aktivnosti koje se provode s ciljem prilagodbe klimatskim promjenama i stvaranja uvjeta za ugodniji život u sve toplijem gradu.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Povijesni bečki trg Michaelerplatz prilagođava se klimatskim promjenama

Krajem prošlog tjedna najavljen je projekt obnove jednog od najpoznatijih trgova u zaštićenoj povijesnoj jezgri Beča. Riječ je o trgu Michaelerplatz na kojem će Bečanke i Bečani, kao i brojni posjetitelji iz cijelog svijeta, sljedeće godine u hladu stabala uživati u pogledu na spomenike od antičkog do suvremenog doba.

Bečanima ovaj trg nije dovoljno zelen pa će ga u potpunosti redizajnirati

Zelena ofenziva austrijskog glavnog grada nastavlja se punom parom! Na red je došao trg Christian-Broda-Platz u šestom bečkom okrugu Mariahilf na kojem će se posaditi 25 novih stabala, a uklanjanjem asfalta s površine veće od 1 300 m² dobit će se prostor za još više hlada, svježine i zelenila.

Nastavlja se zelena ofenziva u bečkoj četvrti Seestadt Aspern

Nakon uspješne prošlogodišnje provedbe prvog dijela projekta ozelenjavanja četvrti Seestadt Aspern, kada je uklanjanjem asfalta na površini od 7.000 m² nastala nova zelena oaza s 25 stabala i 1.000 m² cvjetnih gredica i travnjaka, slijedi ozelenjavanje dodatnih 1.100 m². Ukupno će se posaditi još 12 stabala te urediti devet cvjetnih gredica i četiri vodene površine.

Asfalt: Beč ga uklanja, a Zagreb farba!

Trenutačnih 20 513 hektara ili oko 49 % urbanog područja austrijskog glavnog grada čine zelene i vodene površine. Uz 58 milijuna eura dosad uloženih u ozelenjavanje grada i uklanjanje asfaltiranih površina te dodatnih četrdesetak milijuna eura, koliko se u tu svrhu još namjerava utrošiti, taj udjel će do 2025. godine biti još veći.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER