Parkiralište pored bečkog Naschmarkta konačno postaje zelena oaza

Ozelenjavanjem kultne bečke tržnice Naschmarkt smanjit će se utjecaj jednog od najvećih toplinskih otoka u srcu austrijske metropole

Parkiralište u neposrednoj blizini najpopularnije bečke tržnice Naschmarkt sa svojih 12 000 četvornih metara postat će atraktivni javni prostor s puno hlada i zelenila. Uklanjanjem asfalta stvorit će se prostrana zelena površina, čime će se riješiti problem jednog od najvećih toplinskih otoka u središtu Beča.

Upravo najavljenom redizajnu sadašnjeg parkirališta u blizini bečke tržnice Naschmarkt prethodio je intenzivan proces javnog savjetovanja putem digitalne platforme i društvenih mreža, uz sudjelovanje i prijedloge građana koji stanuju u ovom dijelu Beča. Naposljetku, raspisan je i natječaj na europskoj razini koji se odvijao uz nadzor bečkog magistratskog odjela za arhitekturu i urbanizam (MA 19), s obzirom da se Naschmarkt, kao i samo parkiralište, nalaze pod zaštitom spomenika kulture i prirode.

  • © Stadt Wien | Zwischen den Wienzeilen - Masterpaln

Bečanke i Bečani izabrali zelenilo i prostor za sezonske proizvode iz Beča i okolice

Sudjelovanje stanovnika iz neposrednog okruženja Naschmarkta donijelo je vrlo jasne rezultate: izražena je velika želja za stvaranjem zelenog javnog prostora namijenjenog isključivo za prodaju lokalnih i regionalnih proizvoda te očuvanje postojećeg buvljaka. Nadovezujući se na rezultate brojnih dosad provedenih istraživanja te provedenog natječaja za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog i krajobraznog rješenja, Grad Beč je predstavio pobjednički projekt koji je odabrao neovisni žiri na čelu s poznatim bečkim arhitektom Albertom Wimmerom. Riječ je o zajedničkom projektu obećavajućeg naziva „Blühender Naschmarkt“ („Cvjetajući Naschmarkt“) Ureda za planiranje DnD Landschaftsplanung renomirane krajobrazne arhitektice Sabine Dessovic i austrijskog arhitektonskog ureda Mostlikely Architecture arhitekta Marka Neunera.

Rascvjetana tržnica

Baš kao što sugerira i naziv pobjedničkog projekta, prostrani prostor sadašnjeg parkirališta – zapadno od Lančanog mosta (Kettenbrücke) i secesijske stanice bečke podzemne željeznice Kettenbrückegasse, dijelit će nova zelena površina i buvljak (Flohmarkt). S planiranih 65 novih stabala i bujnim zelenilom stvorit će se novi ozelenjeni i rashlađeni otvoreni javni prostor na mjestu gdje se trenutačno parkiraju automobili i koje u ljetnim mjesecima dodatno zagrijava grad.

Sadnja drveća moguća je samo u rubnom području zbog rijeke Wien koja teče pod tržnicom, a u središtu nove prostrane zelene površine uredit će se travnjaci i cvjetne gredice. Sadašnja pusta asfaltirana površina će se sadnjom drveća i raznobojnih trajnica pretvoriti u rascvjetanu zelenu oazu za sva osjetila. Sveobuhvatne mjere ozelenjavanja ne samo da jamče rashlađivanje svih posjetitelja i prolaznika, već će imati daleko veći učinak stvaranjem koridora svježeg zraka duž rijeke Wien.

  • Slijeva nadesno: arhitekt Mark Neuner, arhitektonski ured Mostlikely, krajobrazna arhitektica Sabine Dessovic, DnD Landschaftsplanung, načelnik okruga Mariahilf Markus Rumelhart, predsjednik žirija arhitekt Albert Wimmer i gradska vijećnica za planiranje Ulli Sima © PID / Christian Fürthner

Buvljak, novi otvoreni prostor i vodene površine

Novi javni prostor zamišljen je kao višenamjenski otvoreni prostor s različitim mogućnostima korištenja tijekom šest dana u tjednu, osim subotom kada se prostor koristi za buvljak. Mogućnosti su razne: od kina na otvorenom, održavanja biciklističkih tečajeva do čitanja, odmaranja i joge na otvorenom. Tema vode provlači se kroz cijeli koncept pa se duž cijelog prostora planira uređenje vodenih površina poput podnih fontana i prskalica s finom maglicom. Središnji dio zauzimat će upravo 250 m² velika vodena površina koja će nuditi osvježenje za sve dobne skupine.

Prodajni prostor i seljačka tržnica

Novi prodajni prostor izgradit će se u dijelu istočno od Kettenbrückengasse, i to u obliku paviljona sa zelenim krovnim vrtom koji se mogu koristiti tijekom cijele godine. Ovim rješenjem stvara se novi atraktivan ulaz Naschmarkta sa zapada te istovremeno upotpunjuje dosadašnji nedefinirani prostor koji će se konačno uskladiti s povijesnim prostorom tržnice koji počinje od trga Karlsplatz.

Zeleni krovni vrt s bujnim trajnicama i cvijećem posebno će naglasiti novi prostor tržnice, a bit će javan i široko dostupan svim građanima i posjetiteljima te će sa svih strana nuditi jedinstven pogled na povijesni Naschmarkt i novu zelenu površinu između Linke Wienzeile i Rechte Wienzeile, dviju ulica koje su nastale regulacijom rijeke Wien između 1899. i 1905. godine. Naravno, posjetitelji će u daleko ugodnijem ambijentu moći uživati i u pogledu na čuvenu Majolikahaus, jednu od najpoznatijih bečkih secesijskih zgrada koju je 1898./1899. godine dizajnirao slavni arhitekt Otto Wagner.

Radovi na sveobuhvatnoj transformaciji uskoro bivšeg bečkog toplinskog otoka trebali bi početi u jesen 2024. godine.

S.F. | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Ljetne vrućine lakše se podnose uz igru vode i hlad stabala

Praterstern, jedno od najfrekventnijih prometnih čvorišta u Beču, u posljednjih godinu dana u potpunosti se transformirao u zeleni otok svježine koji predstavlja još jedan primjer uspješne provedbe mjera kojima se bečka gradska uprava bori protiv učinka urbanih toplinskih otoka.

Parkiralište pored bečkog Naschmarkta postaje zelena oaza

Grad Beč poziva svoje građane da sudjeluju u prenamjeni parkirališta u neposrednoj blizini Naschmarkta. U okviru novog projekta trebao bi se smanjiti utjecaj jednog od najvećih toplinskih otoka u srcu austrijske prijestolnice

Bečanima ovaj trg nije dovoljno zelen pa će ga u potpunosti redizajnirati

Zelena ofenziva austrijskog glavnog grada nastavlja se punom parom! Na red je došao trg Christian-Broda-Platz u šestom bečkom okrugu Mariahilf na kojem će se posaditi 25 novih stabala, a uklanjanjem asfalta s površine veće od 1 300 m² dobit će se prostor za još više hlada, svježine i zelenila.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER