Golema Pistolettova „Venera od krpa“ postavljena na napuljskom trgu Piazza Municipio

Velika umjetnička imena našeg vremena osmišljavaju napuljske muzejske i javne prostore

Ambiciozni projekt Grada Napulja dio je procesa urbane obnove koji uključuje međunarodno priznate suvremene umjetnike različitih generacija. Intervencijama i umjetničkim instalacijama na trgovima i ulicama te u klaustrima i muzejskim prostorima naglašava se predanost ovog velikog talijanskog grada umjetnosti i kulturi te osmišljavaju njegovi javni prostori.

„Venera od krpa“ („Venere degli stracci“) je monumentalna instalacija velikog talijanskog umjetnika i jednog od začetnika tzv. siromašne umjetnosti (arte povera) Michelangela Pistoletta (Biella, 1933.), a izložena je od 28. lipnja na napuljskom trgu Piazza Municipio u sklopu kulturnog projekta „Suvremeni Napulj" („Napoli Contemporanea“).

Riječ je o ambicioznom projektu Grada Napulja koji uključuje brojne izložbe, instalacije i inicijative posebno osmišljene za muzejske i javne prostore kojima se nastoji dati nova namjena te potaknuti njihova obnova u skladu s razvojnim potrebama grada.

Projekt je počeo izlaganjem „Venere od krpa“ Michelangela Pistoletta, koja predstavlja uvećanu, gotovo 10 metara visoku verziju umjetnikove instalacije iz 1967. godine koja se sastoji od reprodukcije kipa „Venere s jabukom“ danskog neoklasičnog kipara Bertela Thorvaldsena, nadahnutom Praksitelovom „Afroditom Knidskom“ (360. pr. n. e.) i okruženom hrpom krpa i odbačene odjeće. Pistoletto ideal klasične ljepote suprotstavlja otpadu suvremenog društva, kritizirajući našu potrošačku kulturu i konzumerizam kojim nepotrebno gomilamo otpad i uništavamo svijet u kojem živimo.

  • „Venera od krpa“ („Venere degli stracci“) Michelangela Pistoletta izložena je od 28. lipnja na napuljskom trgu Piazza Municipio © Comune di Napoli

Umjetniku je ova tema bila aktualna prije više od pedeset godina, a njegovo poticanje na razmišljanje o posljedicama razvoja potrošačkog društva sada je potrebnije nego ikada.

„Danas moramo graditi horizontalno i kružno, što znači gledati okolo, gledati unatrag, gledati globalno“, kazao je Michelangelo Pistoletto, čija „Venera od krpa“ ujedno predstavlja metaforu kontradiktornog identiteta Napulja – njegovih ljepota i ruševina, uzvišenog i nesavršenog, čistoće i nereda.

„Moja veza s Napuljem je jako duga“, prisjetio se Pistoletto. „Već sam nekoliko puta izlagao ovu Veneru u Napulju dok je bila 'manja', sada je narasla i prilično je velika na Piazzi Municipio. Konačno je proglašena ikonom našeg vremena i ovdje je predstavljena u ikoničkim dimenzijama, kako i dolikuje mjestu na kojem se nalazi, u središtu grada. Ove krpe bi bile samo otpad da nema Venere koja dolazi iz povijesti ljepote, sreće, koja ih regenerira i koje odjednom ožive i postaju umjetničko djelo.“

Postavljanje Pistolettove „Venere od krpa“ na Piazza Municipio u Napulju se smatra događajem od velikog kulturnog i društvenog značaja. Djelo postaje vizualna referentna točka i opipljivo svjedočanstvo predanosti grada umjetnosti i kulturi, a ujedno predstavlja otvoreni poziv građanima i posjetiteljima da nedavno obnovljeni središnji gradski trg dožive kao mjesto svakodnevnog dijaloga.

Zanimljiv ljetni program u sklopu projekta „Suvremeni Napulj“, čiji je kustos Vincenzo Trione, povjesničar umjetnosti i likovni kritičar te savjetnik napuljskog gradonačelnika Gaetana Manfredija za suvremenu umjetnost i muzejsku djelatnost, uključuje brojne izložbe i javne umjetničke instalacije. Pored Michelangela Pistoletta, među umjetnicima koji sudjeluju u projektu su Antonio Marras, Gaetano Pesce, Claudio Parmiggiani, Francesco Vezzoli, Daria D'Antonio i Paolo Sorrentino.

  • Michelangelo Pistoletto i Gaetano Manfredi, gradonačelnik Napulja © Comune di Napoli

Krajem lipnja svečano je otvorena i instalacija Antonija Marrasa „Ovi moji duhovi“ („Questi miei fantasmi“), osmišljena za prostore Vicoletto San Pietro a Majella i Rampe del Salvatore te nastala u suradnji sa Sveučilištem Federico II u Napulju, Akademijom likovnih umjetnosti u Napulju, zakladom FOQUS-Fondazione Quartieri Spagnoli i Konzervatorijem San Pietro a Majella.

Ovog ljeta u Napulju se mogu vidjeti i druga izvanredna djela suvremene umjetnosti, poput veličanstvenih plivača i izložbe „Prelazak preko mora“ američke umjetnice Carole A. Feuerman, „Ključa današnjice“ talijansko-albanskog umjetnika Milota na trgu Piazza Mercato i fantastičnog svijeta „Carstva jastoga“ škotskog umjetnika Philipa Colberta, izloženog na trgu ispred muzeja San Martino.

S.F. / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

U Napulju svečano otvoren Park Minopoli s povrtnjacima i voćnjacima

Brežuljkasto zeleno područje napuljske četvrti Vomero, koje se s oko tisuću autohtonih stabala prostire na površini od 14 000 m², uređeno je kao edukacijski park s urbanim povrtnjacima i voćnjacima te nakon više od dvadeset godina predano na korištenje građanima i udrugama.

Pistolettova „Venera od krpa“: Simbol generacije i regeneracije Napulja

Monumentalna instalacija velikog talijanskog umjetnika Michelangela Pistoletta „Venera od krpa“ vraća se na napuljski trg Piazza Municipio. Nakon požara koji ju je u potpunosti uništio 12. srpnja ove godine, nova verzija bit će postavljena 22. siječnja i ostat će izložena tijekom sljedeća četiri mjeseca.

Obnovljeni povijesni vrt više nije najbolje čuvana tajna Napulja

Početkom tjedna svečano je otvoren napuljski Parco Re Ladislao (Park Ladislava Napuljskog), povijesni vrt koji se nalazi iza čuvene crkve San Giovanni a Carbonara u četvrti San Lorenzo. Nakon godina zanemarivanja ova riznica mediteranske bioraznolikosti ponovno se može posjetiti svakog dana od 7 do 18 sati.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER