WWF: Prikupljeno gotovo milijun potpisa i poruka podrške Zakonu o obnovi prirode!

Povodom predstojećeg glasanja o Zakonu o obnovi prirode u Europskom parlamentu

U srijedu 12. srpnja, zastupnici u Europskom parlamentu odlučuju o Zakonu o obnovi prirode. To je posljednja prilika za Europski parlament da se vrati s opasnog puta ignoriranja znanosti i zaustavi zastrašujuće stope propadanja prirode u Europi, ističu u Svjetskom fondu za zaštitu prirode (WWF).

Predloženi zakon Nature Restoration Law (NRL) odgovor je EU-a na rješavanje razornih učinaka klimatskih promjena i smanjenja bioraznolikosti te ključni dio Europskog zelenog dogovora Komisije. Njegovo neusvajanje dovelo bi do tragičnih posljedica za iscrpljene ekosustave, otpornost Europe na klimatske promjene i gospodarstvo koje se oslanja na brojne dobrobiti koje priroda svakodnevno pruža.

  • Prema novom EU propisu restauracija prirode bit će obvezujuća za sve države članice. Foto: Wendy Corniquet / Pixabay

Zakon o obnovi prirode ključan je i za postizanje globalnih ciljeva bioraznolikosti koje je EU dogovorila u Montrealu prošle godine. Neuspjeh u osiguravanju učinkovitih mjera obnove nepopravljivo će naštetiti ugledu EU-a kao globalnog lidera u politici bioraznolikosti. Kampanja #RestoreNature, koju podržava dvjestotinjak ekoloških nevladinih organizacija u EU-u, prikupila je gotovo milijun potpisa koji pozivaju donositelje odluka u EU da usvoje ovaj zakon. Stotine tisuća građana od ožujka šalju osobne poruke svojim zastupnicima u Europskom parlamentu, pozivajući ih na djelovanje protiv gubitka bioraznolikosti i klimatske krize.

Ignorirajući znanstvene dokaze, grupacija Europske pučke stranke (European People's Party - EPP) vodila je kampanju dezinformiranja o predloženom zakonu, koju je osporilo više od 6 000 znanstvenika. EPP i lobiji protiv prirode tvrde da brane sektore poljoprivrede, šumarstva i ribarstva. Međutim, upravo ti sektori najviše će izgubiti zbog uništenih ekosustava i nedostatka prirodnih resursa. Čak su se i čelnici različitih vjeroispovijesti ujedinili i zajednički pozvali zastupnike u Europskom parlamentu da glasuju za Zakon EU-a o obnovi prirode, pozivajući zastupnike „da pokažu jedinstvo, hrabrost i suradnju u podršci Zakonu o obnovi prirode“.

„Posljednjih tjedana bilježimo rastući zbor neviđene podrške propisu o obnovi prirode, uključujući i znanstvenu zajednicu jer ovaj propis nudi rješenje i za krizu klime i za krizu bioraznolikosti. Znanost je jasna: najveće prijetnje sigurnosti hrane i poljoprivrednicima su klimatske promjene i degradacija prirode. Pozivamo članove Europskog parlamenta da se odupru kampanjama dezinformiranja i nastave s konstruktivnim pregovorima u smjeru usvajanja snažnog propisa o obnovi prirode u glavnom odboru i na plenarnoj sjednici bez daljnjeg odgađanja.” – poručio je u lipnju Sergiy Moroz, voditelj politike za vodu i bioraznolikost pri Europskom uredu za okoliš, nakon što je Odbor za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI) Europskog parlamenta u vrlo tijesnom glasanju odbacio pokušaje konzervativnih i desničarskih skupina da sruše predloženi zakonski propis..

Predstavnici koalicije #RestoreNature, koju čine nevladine  organizacije koje se bave okolišem poput WWF, BirdLife Europe, ClientEarth i EEB, četiri godine lobiraju za Zakon o obnovi prirode. Njezini predstavnici kažu kako nikada ne bismo mogli zamisliti da rasprava o nečemu tako pozitivnom kao što je povratak prirodi u EU, može biti toliko zloupotrijebljena i politizirana.

„Napadi protivnika Zakona samo su potaknuli masovnu mobilizaciju i podršku obnovi prirode. Sada su sve oči uprte u Europski parlament gdje će se svaki glas računati. Pozivamo članove Europskog parlamenta da se u raspravi oslone na znanost i istinski zastupaju građane EU-a na glasovanju, te da preuzmu odgovornost i glasaju za, a ne protiv prirode“, ističe Nataša Kalauz, izvršna direktorica WWF Adrije.

WWF Adria / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

WWF: Europski parlament izglasao oslabljeni Zakon o obnovi prirode

Zastupnici u Europskom parlamentu izglasali su Zakon o obnovi prirode koji je jedan od ključnih dijelova Europskog zelenog plana Europske unije. Taj je cilj postignut unatoč kampanji dezinformacija koju su proveli konzervativni i desničarski političari te lobiji za poljoprivredu i ribarstvo s ciljem povlačenja tog zakona.

Dobivena je jedna bitka za prirodu, klimu i Europski zeleni plan, ali borba se nastavlja!

Priroda, ali i sve veći popis dionika koji podržavaju zakonski propis EU-a s obvezujućim ciljevima za obnovu prirode mogu odahnuti jer je Odbor za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI) Europskog parlamenta u vrlo tijesnom glasanju u četvrtak ujutro odbacio pokušaje konzervativnih i desničarskih skupina da sruše predloženi zakonski propis.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER