Parlament usvojio nova pravila za povećanje uštede energije

Države članice EU-a morat će do 2030. zajednički osigurati smanjenje potrošnje energije za najmanje 11,7 %

Europski parlament je na svojoj plenarnoj sjednici 11. srpnja usvojio nova pravila za smanjenje potrošnje energije za najmanje 11,7 % u EU-u do 2030. kroz mjere u različitim sektorima, kao što su javna uprava, zgrade, poduzeća i podatkovni centri. Pravila su usvojena s 471 glasa za, 147 protiv i 17 suzdržanih, a prije stupanja na snagu morat će ga potvrditi i Vijeće ministara, izvijestio je Europski parlament.

Novi ciljevi uštede energije u potrošnji primarne i krajnje energije u EU-u dio su Europskog zelenog plana

Države članice EU-a morat će do 2030. zajednički osigurati smanjenje potrošnje energije od najmanje 11,7 % na razini EU-a (u usporedbi s predviđanjima referentnog scenarija iz 2020.). To će nadgledati snažan mehanizam praćenja i provedbe kako bi se osiguralo da države članice ostvare svoje nacionalne doprinose tom obvezujućem cilju EU-a.

Do 2030. države članice EU-a moraju uštedjeti u prosjeku 1,5 % godišnje. Godišnja ušteda energije započet će s 1,3 % u razdoblju do kraja 2025. i postupno će dosegnuti 1,9 % u posljednjem razdoblju do kraja 2030. godine.

Ciljevi uštede trebali bi se ostvariti lokalnim, regionalnim i nacionalnim mjerama u različitim sektorima, npr. u javnoj upravi, zgradama, poduzećima, podatkovnim centrima itd. Zastupnici Europskog parlamenta su ustrajali na tome da se programom posebno obuhvati javni sektor, koji bi svake godine morao smanjiti krajnju potrošnju energije za 1,9 %. Države članice također bi trebale osigurati da se najmanje tri posto javnih zgrada svake godine obnovi u zgrade s gotovo nultom potrošnjom energije ili zgrade s nultim emisijama. Direktivom se utvrđuju i novi zahtjevi za učinkovite sustave centraliziranoga grijanja.

„Energetska kriza nije gotova. Nema garancije da će sljedeće zime biti blage kao ova posljednja. U sljedećih sedam godina moramo uvesti potrebne strukturne promjene. Vrlo sam sretan što smo uspjeli nagovoriti države članice da prihvate daleko ambicioznije ciljeve energetske učinkovitosti. To je ključno kako u budućnosti više ne bismo ovisili o ruskoj energiji i kako bismo mogli ispuniti naše klimatske ciljeve. Današnje glasanje je velika pobjeda. To nije samo dobro za našu klimu, već i loše za Putina.” - izjavio je Izvjestitelj Niels Fuglsang (S&D, Danska).

Podsjetimo, Europska komisija donijela je 14. srpnja 2021. paket „Spremni za 55 %” kojim se postojeće zakonodavstvo u području klime i energetike prilagođava novom cilju EU-a o smanjenju emisija stakleničkih plinova od najmanje 55 % do 2030. Paket je uključio i preinaku postojeće Direktive o energetskoj učinkovitosti, kojom se njezine odredbe usklađuju s novim ciljem smanjenja emisija stakleničkih plinova od 55 %.

Europski parlament / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Od 2028. godine sve nove zgrade moraju imati nulte emisije

Europski parlament je na svojoj plenarnoj sjednici 14. ožujka usvojio nacrt mjera za povećanje stope energetske obnove i smanjenje potrošnje energije i emisija stakleničkih plinova.

Europski parlament podržao veću upotrebu energije iz obnovljivih izvora

Zastupnici u Europskom parlamentu u utorak su glasali za veću upotrebu energije iz obnovljivih izvora u skladu s Europskim zelenim planom i planom REPowerEU. Ažuriranom Direktivom o energiji iz obnovljivih izvora, o kojoj su zastupnici i Vijeće već postigli dogovor, povećava se udio energije iz obnovljivih izvora u konačnoj potrošnji energije u EU-u na 42,5 % do 2030. Države članice EU-a trebale bi nastojati postići udio od 45 %.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER