Zeleno umjesto sivog | Ozelenjavanje zgrada na bečki način

MUGLI (Mobil-Urban-Grün-Lebendig-Innovativ) je projekt bečke inicijative za ozelenjavanje zgrada GRÜNSTATTGRAU

Mobilni izložbeni prostor za prezentaciju sustava vertikalnog ozelenjavanja MUGLI postavljen je do kraja kolovoza ispred bečkog Glavnog kolodvora, a građani se pozivaju na upoznavanje s inovativnim tehnologijama ozelenjavanja zgrada i mjerama prilagodbe klimatskim promjenama.

Postoje razne mogućnosti kojima se gradovi i njihova središta mogu učiniti klimatski prihvatljivijima. Jedna od njih je ozelenjavanje zgrada i fasada koje nudi više prednosti: poboljšava unutarnju klimu, smanjuje buku, filtrira zagađivače i promiče biološku raznolikost. Osim toga, zelene fasade uljepšavaju gradski krajolik i povećavaju dobrobit ljudi. Riječ je o održivom rješenju koje urbana područja čini zelenijima i pogodnijima za život.

MUGLI je kratica za Mobil-Urban-Grün-Lebendig-Innovativ (mobilno-urbano-zeleno-živahno-inovativno) i projekt je bečke inicijative za ozelenjavanje zgrada GRÜNSTATTGRAU (njem. zeleno umjesto sivog). Ovim se mobilnim izložbenim prostorom široj javnosti prenose potrebne informacije i znanja o ozelenjavanju zgrada te prikazuju različiti sustavi krovnog, fasadnog i unutarnjeg ozelenjavanja, a posjetitelji se informiraju o raznim tehnologijama i sustavima ozelenjavanja samostalno i u pratnji stručne osobe.

 

  • MUGLI ispred bečkog Glavnog kolodvora © Ekovjesnik

GRÜNSTATTGRAU tim savjetuje građane o mogućnostima optimalnog ozelenjavanja zgrada biljkama kako bi se u ljetnim mjesecima spriječilo pregrijavanje unutarnjih prostora i postigle uštede električne energije smanjenim korištenjem klimatizacijskih uređaja. Prezentacijom različitih sustava i njihovim kombiniranjem građani se mogu upoznati s cijelim nizom mogućnosti ozelenjavanja zgrade iznutra i izvana, a posebna se pozornost posvećuje informiranju školske djece, arhitekata i poduzetnika.

 

  • MUGLI ispred bečkog Glavnog kolodvora © Ekovjesnik

MUGLI je stoga u suradnji s Austrijskim saveznim željeznicama (ÖBB) do kraja kolovoza postavljen ispred bečkog Glavnog kolodvora te ima za cilj pokazati koliko raznoliko može biti ozelenjavanje zgrada i kako naše gradove možemo učiniti ugodnijima i zelenijima. Obilasci se organiziraju od ponedjeljka do četvrtka od 9 do 11 i od 15 do 17 sati, dok se petkom prostor može posjetiti od 9 do 11 sati.

S.F. | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Kako se Beč štiti od vrućine?

Grad Beč provodi niz mjera kojima želi sniziti temperature u gradu, kao i pomoći građanima da se lakše nose s vrućinama. Putem posebne telefonske linije građani mogu dobiti savjete kako bi nakon izlaganja vrućini prepoznali simptome dehidracije ili sunčanice i saznali trebaju li se obratiti liječniku.

Građani sudjeluju u ozelenjivanju Beča

Glavni grad Austrije pozvao je građane da do 16. svibnja pošalju svoje kreativne ideje za ozelenjivanje bečkih trgova i ulica. Raspisan je i natječaj u kojem mogu sudjelovati arhitekti, urbanisti, dizajneri i umjetnici iz cijele Europe.

Vertikalnim vrtovima do poboljšanja kvalitete urbanog života

U sklopu EU projekta URBAN GreenUP na robnoj kući El Corte Inglés u španjolskom gradu Valladolidu postavljena je zelena fasada. Tako je Valladolid, glavni grad španjolske autonomne zajednice Kastilja i León, postao prvi španjolski grad s vertikalnim vrtom na jednoj velikoj trgovačkoj zgradi.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER