Dubrovnik: Izrada SECAP-a jedna je od aktivnosti definirana Planom upravljanja povijesnim cjelinama

Gradu Dubrovniku odobrena bespovratna sredstva FZOEU-a za izradu strateškog dokumenta usmjerenog na energetski i klimatski održiv razvoj

Gradu Dubrovniku odobrena su sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU ) u iznosu od 9 000 eura za sufinanciranje izrade Akcijskog plana energetski održivog razvitka i prilagodbe klimatskim promjenama (SECAP). Prema procijenjenoj vrijednosti izrade Akcijskog plana, dodijeljena sredstva iznose 40 posto ukupno prihvatljivog iznosa projekta, izvijestili su iz Grada Dubrovnika.

Akcijski plan održivog energetskog razvoja i prilagodbe klimatskim promjenama ključni je strateški dokument lokalne i regionalne razine koji ocjenjuje utjecaj ranjivosti i rizika na klimatske promjene te kojim se identificiraju prioritetne mjere ublažavanja klimatskih promjena. Njima se omogućuje pokretanje konkretnih projekata te osigurava mogućnost prijave za njihovo financiranje kroz različite EU i nacionalne fondove.

Nakon energetske obnove vrtića i škola, Grad Dubrovnik je kontinuirano posvećen održivom energetskom razvoju osnovanom na načelima zaštite okoliša i korištenju obnovljivih izvora energije. Tako je nedavno provedena cjelovita rekonstrukcija sustava javne rasvjete šireg područja grada, a zastarjele svjetiljke zamijenjene su energetski učinkovitih LED rasvjetnim tijelima. U objektu gradskog bazena počinju radovi ugradnje sustava dizalica topline s morskom vodom, a tom će se investicijom, uz značajne financijske uštede, omogućiti procijenjeno smanjenje emisije ugljikovog dioksida od tisuću tona na godišnjoj razini. U sklopu mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizma) financirat će se uređenje zelene infrastrukture - parka Gradac, kao i rekonstrukcije parka Pile i parka ispod platane na Brsaljama. Gradu Dubrovniku odobreno je i ukupno 552 000 eura bespovratnih sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za projekte dva drvoreda autohtonih sorti stabala u užem gradskom središtu.

Doprinos zelenim ciljevima i prilagodbi klimatskim promjenama sadržan je i u prvom hrvatskom Planu upravljanja povijesnim cjelinama čije se mjere i aktivnosti uvelike primjenjuju, a i sama izrada SECAP-a jedna je od aktivnosti definirana Planom, ističu u Gradu Dubrovniku.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Nova biciklistička staza spašava dvjestogodišnje bečke lipe

U Beču je predstavljen plan uređenja važne prometnice Pötzleinsdorfer Straße u sjeverozapadnom, rubnom dijelu grada, koja predstavlja važan koridor za dotok svježeg i čistog zraka u grad. Preko stotinu povijesnih stabala lipe dobit će veće zelene otoke, a njihovom očuvanju pomoći će i izgradnja nove biciklističke staze.

Budućnost Splita je zelena!

Split je prvi hrvatski grad koji je pristupio programu „Zeleni gradovi“ Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i to u listopadu 2020. godine, a izrada Akcijskog plana Green City Action Plan (GCAP) službeno je započela u travnju 2021. godine. Kroz EBRD-ov program Zeleni gradovi od 2016. godine podržano je više od 40 europskih gradova, a ključni dio programa čini upravo izrada Akcijskog plana za zeleni grad (GCAP).

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER