Karlovac: Projekti obnove zelene infrastrukture uključuju sadnju više od 180 stabala

Od jeseni u Karlovcu počinje edukacija i informiranje javnosti o utjecaju klimatskih promjena pod nazivom Budi klimatski heroj!

Grad Karlovac je u veljači 2023. godine zaključio dva ugovora o neposrednom sudjelovanju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u sufinanciranju provedbe mjera prilagodbe klimatskim promjenama u vrijednosti od 152.063,51 eura.

Grad Karlovac prepoznao je važnost ublažavanja učinka i prilagodbe klimatskim promjenama te je 2020. godine donio Akcijski plan energetski i klimatski održivog razvitka Grada Karlovca – SECAP. Poseban naglasak stavljen je na unapređenje zelene infrastrukture i povećanje udjela zelenih površina, odnosno uređenje novih i očuvanje postojećih zelenih površina. Spremnost i odlučnost Grada Karlovca u prilagodbi na klimatske promjene pokazala se i prijavom na Javni poziv za neposredno sufinanciranje provedbe mjera prilagodbe klimatskim promjenama iz nacionalnih i lokalnih planskih i strateških dokumenata Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, ističu u Gradu Karlovcu.

U veljači 2023. zaključena su dva ugovora o neposrednom sudjelovanju FZOEU-a u sufinanciranju provedbe mjera prilagodbe klimatskim promjenama u vrijednosti od 152.063,51 eura. Vrijednosti pojedinačnih ugovora iznose 96.207,22 eura i 55.856,29 eura, a projekti su sufinancirani u iznosu od 80 % i obuhvaćaju sadnju stabala na više lokacija u gradu te edukaciju građana o primjeni mjera prilagodbe klimatskim promjenama.

Projekti obnove zelene infrastrukture uključuju sadnju više od 180 stabala u gradu, a na šest odabranih lokacija u gradu bit će posađeno 136 stabala. U Ulici Kralja Tomislava posadit će se 17 javora i jedna lipa, na lokaciji Crna promenada - Ruski put 19 lipa, 16 javora, četiri johe i tri hrasta, u Riječkoj ulici 10 breza i 16 crnih borova, u Ulici Donja Švarča devet javora i šest crnih borova, u Ulici Miroslava Krleže 14 javora te na zelenoj površini između Ulica Miroslava Krleže i Ljudevita Šestića 21 javor. U  Vrbanićevom perivoju će biti posađeno 45 stabala (graba, oraha, hrasta, divlje jabuke), kao i nisko raslinje (200 sadnica grmlja i 2 000 sadnica živice).

Pored svakog posađenog stabla ugradit će se perforirane cijevi koje omogućuju dubinsko zalijevanje te postaviti sustav za površinsko natapanje stabala. Sadnja stabala započet će u jesen 2023., ovisno o vremenskim prilikama, te je planirano da budu posađena do kraja godine.

Sadnjom stabala i grmolikih biljaka doprinosi se oplemenjivanju zelenih površina koje osiguravaju sklonište, zaštitu od sunca i toplinskih valova te zasjenjuju šetnice u parku. Na taj se način doprinosi i smanjenju temperature zraka te smanjenju emisija stakleničkog plina CO2. Grad Karlovac će sadnjom stabala doprinijeti ukupnom nacionalnom cilju sadnje 10 milijuna stabala, odnosno europskom cilju sadnje tri milijarde stabala do 2030. godine.

Od jeseni će započeti niz edukacija i informiranja javnosti o utjecaju klimatskih promjena pod nazivom Budi klimatski heroj.

Edukacija će se provoditi u dva dijela. Prvi dio rezerviran je za radionicu o učincima klimatskih promjena za djecu osnovnoškolskog uzrasta, dok je drugi dio rezerviran za projektante i tehničko osoblje. Djeca će kroz prezentacije, multimedijske materijale i rad u grupama imati priliku učiti o klimatskim promjenama, njihovom utjecaju na ljude, prirodu i životinjski svijet te kako svaki pojedinac može doprinijeti ublažavanju istih. Drugi dio edukacije upoznat će projektante sa smjernicama za pripremu infrastrukture na klimatske promjene te načelima DNSH (eng. „Do no significant harm„), tj. „ne nanosi bitnu štetu“, okolišnim ciljevima i njihovom primjenom u projektiranju.

Grad Karlovac / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Dubrovnik: Izrada SECAP-a jedna je od aktivnosti definirana Planom upravljanja povijesnim cjelinama

Gradu Dubrovniku odobrena su sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU ) u iznosu od 9 000 eura za sufinanciranje izrade Akcijskog plana energetski održivog razvitka i prilagodbe klimatskim promjenama (SECAP). Prema procijenjenoj vrijednosti izrade Akcijskog plana, dodijeljena sredstva iznose 40 posto ukupno prihvatljivog iznosa projekta, izvijestili su iz Grada Dubrovnika.

U sklopu projekta „Varaždin pod krošnjama“ posadit će se više od tisuću stabala

Temeljem prijave na Javni poziv za neposredno sufinanciranje provedbe mjera prilagodbe klimatskim promjenama u svrhu jačanja otpornosti urbanih sredina koji je objavio Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU), Gradu Varaždinu su odobrena sredstva za veliki projekt ozelenjavanja pod nazivom „Varaždin pod krošnjama“.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER