Bernardić: „Ovo je potpuni kolaps odvojenog prikupljanja otpada u Gradu Zagrebu“

Socijaldemokrati smatraju da se mora pojačati odvoz reciklabilnog otpada

Saborski zastupnik i predsjednik Socijaldemokrata Grada Zagreba Davor Bernardić održao je u petak konferenciju za medije na kojoj je upozorio na probleme u gospodarenju otpadom u Zagrebu te predstavio prijedloge Socijaldemokrata za njihovo rješenje.

Davor Bernardić naveo je kako je Odlagalištu otpada Jakuševec produljena dozvola za rad za još četiri godine što je suprotno predizbornim obećanjima da se će odlagalište zatvoriti.

„To je još jedna od laži aktualnog gradonačelnika, kao i da će se izgraditi Centar za gospodarenje otpadom. Jasno je kad je u pitanju gospodarenje otpadom u Zagrebu da je navodno zelena politika, a u biti PR politika doživjela svoj poraz.“ - izjavio je Davor Bernardić.

Objasnio je kako su dokaz tome podaci koje je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavilo na svojim stranicama, odnosno Izvještaj o komunalnom otpadu za 2022. po kojem se vidi da je u Zagrebu riječ o potpunom kolapsu odvojenog prikupljanja otpada. U usporedbi s 2020. i 2021. vidljivo je drastično smanjenje prikupljenog stakla, papira i kartona, plastika i tekstil su na istoj razini kao 2020., a količina prikupljenog metala i glomaznog otpada dvostruko se smanjila, kao i biootpad što je posebno porazno.

„Laž je da se više odvaja i da se smanjila količina miješanog komunalnog otpada, ona je ostala praktički na istoj razini. Ključni podatak je da je postotak odvajanja otpada u 2020. bio 36 %, a u 2022. je on 24 %. To je potpuni poraz navodno zelene politike, PR trik ne bi li se pokazalo da se nešto radi.“ – kazao je Bernardić.

Socijaldemokrati predlažu da se posebno stimulira recikliranje, odvojeno prikupljanje otpada posebno plastike, metla, papira i kartona posebnim cjenicima Čistoće kako bi se ta količina povećala. Ujedno mora se pojačati odvoz biootpada na tri puta tjedno, kao i svih materijala koji se odvojeno sakupljaju.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Davor Bernardić: Zagreb se sve više zatrpava u smeću, a građanima se mažu oči plavim vrećicama

Saborski zastupnik i predsjednik zagrebačkih Socijaldemokrata Davor Bernardić održao je danas konferenciju za medije na kojoj je prozvao zagrebačku gradsku vlast zbog nepravednog i diskriminirajućeg sustava gospodarenja otpadom koji ne nudi nikakva sustavna rješenja već je puko mazanje očiju građana. Također je izjavio da će Grad Zagreb iz džepova građana platiti zimsku službu skoro tri i pol puta više nego za prošlu zimu ili, kako je rekao, oko 3,5 milijuna eura više.

Bernardić: „Gradonačelnik Tomašević lagao! Ponovno!“

„Grad Zagreb i gradonačelnik Tomašević lagali su Visokom upravnom sudu u sporu oko Odluke o načinu skupljanja komunalnog otpada. Na temelju lažnih i neistinitih podataka sud je donio odluku kojom se Tomašević slavodobitno pohvalio da je uvođenje plavih vrećica bilo zakonito jer je tako odlučio sud“, rekao je Davor Bernardić u svom obraćanju medijima.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER