Davor Bernardić: Zagreb se sve više zatrpava u smeću, a građanima se mažu oči plavim vrećicama

Tri i pol puta više za zimsku službu u odnosu na prošlu godinu

Saborski zastupnik i predsjednik zagrebačkih Socijaldemokrata Davor Bernardić održao je danas konferenciju za medije na kojoj je prozvao zagrebačku gradsku vlast zbog nepravednog i diskriminirajućeg sustava gospodarenja otpadom koji ne nudi nikakva sustavna rješenja već je puko mazanje očiju građana. Također je izjavio da će Grad Zagreb iz džepova građana platiti zimsku službu skoro tri i pol puta više nego za prošlu zimu ili, kako je rekao, oko 3,5 milijuna eura više.

Bernardić se na konferenciji za medije održanoj na odlagalištu otpada Jakuševec osvrnuo na odluku Ustavnog suda kojom je ukinuta odredba članka 72. st. 4. Zakona o gospodarenju otpadom.

„Odlukom Ustavnog suda ne može se više za nepropisno odlaganje otpada kazniti cijela zgrada, već samo pojedinačni stanar koji je to napravio. Sjetimo se da je Tomašević građanima prijetio kaznama. Gradska vlast kaže da se to ne odnosi na gradsku odluku o zbrinjavanju otpada, no to nije točno, jer je sadržajno ista odredba kakvu je iz zakona ukinuo Ustavni sud propisana u čl. 21 i čl. 23. st. 4. odluke, dakle i Grad će morati izmijeniti svoju odluku. Tvrdnja da se za Grad nije ništa promijenilo je najobičnije guranje glave u pijesak. Kakvu situaciju sad imamo? Kazne ako nemaju plave vrećice, mogu se ispisivati samo obiteljskim kućama, a ne i stanarima zgrada, što će dodatno smanjiti upotrebu plavih vrećica u zgradama, a i ovako je niska. Riječ je o duboko nepravednom i diskriminirajućem sustavu jer će samo dio građana snositi cijeli trošak novog modela zbrinjavanja.“ – kazao je Davor Bernardić.

Naveo je primjer kućanstva koje kompostira sve biorazgradivo u dvorištu, u podrumu odvajaju sav papir i plastiku i sami voze na zeleni otok, a kantu s miješanim komunalnim otpadom iznesu na ulicu jednom u dva tjedna kada napune jednu ZG vrećicu. Dakle, proizvode višestruko manje otpada i onaj reciklabilni sami odvoze do mjesta gdje je to jeftinije prikupiti Čistoći, no sada bi trebali snositi sav trošak prikupljanja miješanog komunalnog otpada od svih građana Zagreba.

„Pozivam gradsku vlast da prestane s glupostima, smanjite fiksni dio usluge, uvedite čipirane kontejnere i mjerite varijabilni dio usluge prema broju odvoza i veličini spremnika. Uvedite manje kante za kuće, a kontejneri u zgradama, ako ih je više, nek se prazne kad se napune, očitavajući čip. Takav sustav je jednostavniji i jeftiniji. Nije ni čudo da je došlo do odrona, jer građani štede na plavim vrećicama pa u vrećice za biootpad i plastiku stavljaju svašta. Taj novi model je samo mazanje očiju i ne rješava sustavno problem otpada. Jakuševec, ne da nije zatvoren, već mu je produžena dozvola, a prije dva tjedna zbog prenatrpanosti se odronio. Ništa se ne poduzima po pitanju izgradnje sortirnice, biokompostane i Centra za obradu otpada. Zagreb se sve više zatrpava u smeću, a količina odvojenog otpada kao što se može vidjeti prema službenim podacima Ministarstva zaštite okoliša se smanjuje. Potpuni promašaj!“ – upozorio je Bernardić.

„Otprilike 3,5 milijuna eura više za zimsku službu“

Osvrnuo se i na „novu aferu gradske vlasti“, vezanu za natječaj za zimsku službu te je rekao kako će rezultat toga biti da će Grad Zagreb iz džepova građana platiti zimsku službu skoro tri i pol puta više nego za prošlu zimu, odnosno otprilike 3,5 milijuna eura više.

„U samom se natječaju proizvoljno mijenjaju uvjeti kako bi se prilagodio onima koji trebaju dobiti posao. Tako se prilagođavaju kapaciteti skladišta/nadstrešnica za posipni materijal, sol, površine za zimske baze i broj vozila na njima, te se smanjuje broj vozila za zimsku službu. Inače u samom natječaju se u dijelovima Grada gdje nema konkurencije, daju i prihvaćaju ponude veće od 50 % preko procijenjene vrijednosti i odustaje se od bilo kakvog dokaza o pružanju usluge čišćenja snijega u prethodnom razdoblju. Znači da ceste može čistit netko tko nikada nije niti vidio ralicu, kamoli njome upravljao u zimskim uvjetima, dakle sigurnost građana može biti ugrožena. Financijski rezultat, trećinu manje zimskih baza i 15 % manje vozila nego prošle zime, a ugovorena cijena više nego dupla.“ – ustvrdio je Bernardić.

Naveo je da su 2022./2023. kooperanti osigurali 238 vozila u 14 baza čime je ostvaren ukupan trošak paušala za sva vozila 2,28 milijuna eura bez PDV-a, dok će se aktualnim ugovorom za 2023./2024. osigurati 205 vozila i 9 baza, što iznosi 3,8 milijuna eura za vozila plus cijena izlaska po radnom satu vozila te procijenio da će to ukupno iznositi oko 6,5 milijuna eura bez PDV-a.

„Grad Zagreb iz džepova građana platit će za ovu zimu skoro tri i pol puta više zimsku službu po vozilu i po bazi.“ - zaključio je Bernardić.

 

VEZANE VIJESTI

Odvajamo li otpad uzalud?

Na fotografijama objavljenim u Facebook grupi „Zakaj volim Špansko“ vidljivo je da se u isti kamion prazni kontejner s papirom i – nesumnjivo, kontejner s miješanim otpadom, javlja Novi list.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER