Predstavljanje rezultata projekta PERSPIRE

Kako poplave djeluju na zdravlje ekosustava tla? Kako nam mikroorganizmi pomažu?

Predstavljanje rezultata projekta PERSPIRE, punog naziva „Potencijal rizosfernog mikrobioma u prilagodbi poljoprivrede klimatskim promjenama“, održat će se u petak 1. rujna 2023. na Institutu Ruđer Bošković (IRB).

Prema podacima Europske agencije za okoliš, Hrvatska je jedna od tri zemlje Europske unije s najvećim udjelom šteta od ekstremnih klimatskih događaja u odnosu na BDP, pri čemu je kao 'ranjiv' definiran upravo poljoprivredni sektor, koji trpi neke od najvećih šteta ovakvih pojava.

„Smatra se da su upravo klimatske promjene uzrokovale promjene u režimu padalina što, između ostaloga, uključuje i sve češću pojavu obilnih kiša koje dovode do bujičnih poplava. Velika količina kiše koja na poljoprivredne površine padne u kratkome roku, često nakon dužih suša, može dovesti do poplava na ovim površinama, koje mogu direktno utjecati na uzgoj hrane, neposredno djelujući na promjene u funkcioniranju i strukturi mikroorganizama u tlu te na promjene u fiziologiji i morfologiji biljke“, navodi se u najavi predstavljanja rezultata projekta PERSPIRE.

U skladu s tim, na projektu PERSPIRE, punog naziva „Potencijal rizosfernog mikrobioma u prilagodbi poljoprivrede klimatskim promjenama“, okupio se multidisciplinarni tim znanstvenika s Instituta Ruđer Bošković (IRB), Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta J. J. Strossmayer iz Osijeka kako bi istražili kako poplave, kao posljedice ekstremnih oborina, djeluje na zdravlje ekosustava tla, odnosno na pozitivnu interakciju koja se evolucijski razvila između mikroorganizama u tlu te biljke domaćina.

Jedan od ciljeva istraživanja bio je detektirati i karakterizirati mikroorganizme koji obavljaju svoje funkcije u tlu unatoč poplavnim okolišnim uvjetima, kako bih ih se potencijalno u budućnosti iskoristilo kao bio-cjepivo za oporavak i pomoć kulturama nakon poplavnih incidenata. Krajnji cilj projekta bila je izrada prijedloga mjera koji bi pomogao poljoprivrednicima u područjima pogođenim klimatskim promjenama, kao konačnim korisnicima mjera, u borbi protiv klimatskih promjena.

Projekt PERSPIRE financira se sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., a unutar poziva „Shema za jačanje primijenjenih istraživanja za mjere prilagodbe klimatskih promjena“. Više informacija o projektu potražite putem sljedeće poveznice.

VEZANE VIJESTI

Mikroorganizmi kao ključni saveznici u prilagodbi klimatskim promjenama u poljoprivredi

Rezultati istraživanje u sklopu projekta PERSPIRE, punog naziva „Potencijal rizosfernog mikrobioma u prilagodbi poljoprivrede klimatskim promjenama“, koje je danas predstavio projektni tim na Institutu Ruđer Bošković (IRB), pokazali su da dugotrajne poplave mijenjaju strukturu i aktivnosti mikrobne zajednice te utječu na rast i prirast biljaka.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER