Završeni radovi na izgradnji fotonaponske elektrane na Klinici za psihijatriju sv. Ivan

Klinika za psihijatriju sv. Ivan na Jankomiru ubuduće će polovicu potrebne energije dobivati iz solarne energije

Sunčana elektrana snage 300 kW, postavljena na zgradi Klinike za psihijatriju sv. Ivan na Jankomiru, godišnje će ostvariti uštede električne energije u iznosu od oko 50 tisuća eura.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i njegovi zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet, zajedno s ministrom regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šimom Erlićem, ravnateljem Klinike za psihijatriju sv. Ivan Vladimirom Grošićem, veleposlanikom Norveške za RH Nj.E. Arneom Sannesom Bjørnstadom i ravnateljem Regionalne energetske agencije sjeverozapadne hrvatske Julijem Domcem, obišli su u petak solarne elektrane na zgradi Klinike za psihijatriju sv. Ivan na Jankomiru.

Sunčana elektrana snage 300 kW ostvarit će godišnje uštede električne energije u iznosu od oko 50 tisuća eura, što je 50 % manje od sadašnjih troškova, a Klinici za psihijatriju sv. Ivan na Jankomiru ubuduće će osiguravati polovicu potrebne energije.

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević istaknuo je kako je ovo je dosad najveća instalirana elektrana na objektima kojima upravlja Grad Zagreb ili su u vlasništvu Grada. „S jedne strane radimo nešto što je dobro za okoliš, s druge strane radimo nešto dobro za lokalnu ekonomiju, s treće strane radimo financijske uštede našim ustanovama“, naglasio je Tomašević. 

Ravnatelj REGEA-e Julije Domac istaknuo je da će Klinika, po sadašnjim cijenama, uštedjeti oko 48 tisuća eura godišnje.

  • Sunčana elektrana snage 300 kW, postavljena na zgradi Klinike za psihijatriju sv. Ivan na Jankomiru © Grad Zagreb

Uime djelatnika i štićenika Klinike za psihijatriju sv. Ivan, ravnatelj Vladimir Grošić zahvalio je gradonačelniku i njegovim suradnicima na odličnoj suradnji u realizaciji ovog, ali i drugih projekata. „Ovo je samo početak naših napora da smanjimo udio štetnih plinova u atmosferi. Grad nam daje veliku podršku našem radu, imaju sluha za inovativne ideje i podupiru nas u nizu projekata koje provodimo u našim dnevnim bolnicama.“

Solarna elektrana instalirana je u sklopu projekta SOLIZAG koji ima za cilj povećanje korištenja obnovljivih izvora energije u ustanovama i  nekretninama kojima je Grad Zagreb osnivač ili vlasnik. Preostali objekti na koje se u sklopu projekta postavljaju sunčane elektrane i  ukupne snage 1,43 MW su krovovi bazena Utrine, Svetice i Jelkovec, Dječji vrtić Trnsko, Domovi za starije Trešnjevka 1 i 2 te objekt podružnice Čistoće - SOC Jakuševac.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Predstavljena aplikacija Energetski info centar Grada Zagreba

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević predstavio je aplikaciju Energetski info centar Grada Zagreba putem koje građani i poduzetnici mogu dobiti podatke o sunčanom potencijalu vlastitog krova te o tome koliko bi bila ušteda i povrat investicije ukoliko postave sunčanu elektranu na krovove svojih kućanstava ili poslovnih prostora.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER