Zagrebačkim „Sunčanim krovovima“ do 50.000 MWh električne energije godišnje

Programom se tijekom tri godine planira realizacija ukupno 50 MW integriranih sunčanih elektrana na području grada Zagreba

Grad Zagreb pokreće Program poticanja izgradnje integriranih sunčanih elektrana pod nazivom „Integrirane sunčane elektrane na zgradama javne namjene, višestambenim zgradama i obiteljskim kućama te poduzetništvu na području Grada Zagreba“ za razdoblje 2022.–2024.

„Na idućoj sjednici Gradske skupštine predstavit ćemo program 'Sunčani krovovi' kojim želimo znatno povećati udio obnovljivih izvora energije u gradu Zagrebu. Cilj programa je ne samo instalacija solarnih elektrana na krovove javnih zgrada, već i savjetovanje i pomoć svim onim zainteresiranim građanima i poslovnim subjektima da naprave isto na zgradama u njihovom vlasništvu.“ – navodi se u objavi na Facebook stranici zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića.

Programom se tijekom tri naredne godine planira realizacija 50 MW integriranih sunčanih elektrana, što će biti velik doprinos postojećem sustavu „s obzirom na to da je u cijeloj Hrvatskoj dosad postavljeno tek 150 MW“, navodi gradonačelnik Tomislav Tomašević.

„Izgradnjom sunčanih elektrana omogućit će se smanjenje režijskih troškova, stvaranje preduvjeta za dekarbonizaciju samih zgrada, ostvarenje energetskih i klimatskih ciljeva, kao i smanjenje emisija stakleničkih plinova“, navodi se u objavi, a provedbom programa očekuje „smanjenje emisija oko 100.000 tona CO2 godišnje, pokretanje privatnih investicija od oko 300 milijuna kuna (bez PDV-a) te godišnja proizvodnja električne energije od oko 50.000 MWh“.

Programom će se omogućiti koordinirana priprema i izgradnja integriranih sunčanih elektrana na krovovima postojećih zgrada, a njegove temeljne aktivnosti uključuju koordiniranu pripremu i pokretanje projekata izgradnje integriranih sunčanih elektrana uz osiguranje nepovratne financijske potpore za troškove pripreme projekata. Kroz provedbu Programa analizirat će se korištenje naprednih modela nabave u svrhu rasterećenja proračuna Grada Zagreba za izdatke izgradnje i održavanja, navodi se.

Program će se sastojati od sljedećih osnovnih sastavnica:

  • Analiza izvodljivosti i provedba izgradnje sunčanih elektrana na krovovima  javnih zgrada (škole, bolnice, domovi zdravlja i dr.) po tzv. HROTE modelu zajamčene otkupne cijene električne energije te tzv. PPA modelu ugovorne prodajeenergije uz uključivanje građana u financiranje elektrana;
  • Savjetovanje i informiranje građana uključujući uspostavu fizičkog solarnog infocentra  (engl. One-stop-shop) u smislu poticanja udruživanja u energetske zajednice, ali i sudjelovanja u realizaciji vlastitih integriranih elektrana građana u svrhu samoopskrbei sudjelovanja na tržištu električne energije kao i korištenja bespovratnih sredstava FZOEU i drugih dostupnih izvora;
  • Savjetovanje i informiranje poduzetnika kroz aktivnosti fizičkog solarnog infocentra u smislu poticanja pripreme projekata, prijave na bespovratne izvore financiranja te savjetovanja oko ugovornih modela realizacije izgradnje integriranih sunčanih elektrana.

Za operativnu provedbu i upravljanje Programom, Grad Zagreb će zadužiti gradsko upravno tijelo nadležno za gospodarski razvoj i Regionalnu energetsku agenciju sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), dok će se u pripremi dijela aktivnosti ovog programa koristiti sredstva projekta PVMax koji REGEA provodi od 1. srpnja 2021. godine. Ostala potrebna sredstva trebala bi se osigurati proračunom Grada Zagreba uz korištenje svih dostupnih EU izvora financiranja.

 „Kao zeleno-lijeva politička opcija, ponosni smo i uzbuđeni što ćemo uskoro pokrenuti ovaj program i provesti ga u suradnji s Regionalnom energetskom agencijom za Sjeverozapadnu Hrvatsku“, napisao je gradonačelnik Tomašević.

Prijedlog programa zasad se može pročitati na sljedećoj poveznici.

  • Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Predstavljena aplikacija Energetski info centar Grada Zagreba

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević predstavio je aplikaciju Energetski info centar Grada Zagreba putem koje građani i poduzetnici mogu dobiti podatke o sunčanom potencijalu vlastitog krova te o tome koliko bi bila ušteda i povrat investicije ukoliko postave sunčanu elektranu na krovove svojih kućanstava ili poslovnih prostora.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER