Ronioci iz mora izvukli limenke, vrše, romobile, motore...

U zadarskim Jazinama održana tradicionalna ekološka akcija „Daj ruku“

Zajednica tehničke kulture Zadarske županije i Ronilački klub „Sveti Roko“ Bibinje i ove su godine organizirali ekološku akciju čišćenja podmorja, predstavljanje udruga tehničke kulture i izložbu podvodnih fotografija.

Ekološka akcija čišćenja podmorja, izložba fotografija i predstavljanje udruga tehničke kulture naziva „Daj ruku za čiste Jazine“ održana je u subotu 2. rujna na, oko i ispod zadarskog gradskog mosta. U događaju s bogatim programom sudjelovali su Astronomska udruga Zadar, Aeroklub Zadar, CB Radioklub „Donat", Radioklub Zadar, Gradsko društvo Crvenog križa Zadar, Međunarodni centar za podvodnu arheologiju, Čistoća d.o.o. Zadar te, prvi puta, udruga za istraživanje i zaštitu maritimne baštine Kanata. Članovi udruge su sa svojim gajetama ušli u Jazine kako bi pomogli očistiti otpad iz podmorja, izvijestio je portal 057info.hr.

„Smeća se ponovno skupilo dosta, bilo je tu puno odbačenih predmeta poput limenki, komada broda, romobila, motora, mreža, cerada... Napunili smo cijeli jedan veliki kontejner Čistoće“, izjavila je tajnica ZTK Zadarske županije Marija Živković.

Zajednica je svake godine akciju priređivala u rujnu, a prošlog proljeća krenulo se i s akcijom na Punti Bajlo, koja je prigodno održana na Dan planeta Zemlje i u sklopu Dana Zadarske županije.

„Naši ronilački klubovi, istaknula bih prije svih RK „Sveti Roko“ iz Bibinja i KPA „Donat“, svake godine provode brojne akcije. Nažalost, prema našim iskustvima, nije toliki problem stranaca u sezoni, koliko naših domaćih ljudi i brodara koji bacaju smeće iz broda u more. To nisu pali, nego odbačeni predmeti poput limenki, komadi broda, motora, mreža, cerada... Želimo građane osvijestiti na ovaj problem i pozvati ih da brinu o našim lukama“, poručila je Marija Živković.

057info.hr / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Ove subote svi na EKO market Zagrebačke županije!

Ako ste u potrazi za povrćem, voćem i prerađevinama proizvedenih na prirodan način bez ikakvih kemijskih zaštitnih sredstava, navratite ove subote 30. rujna u Westgate City i podržite EKO MARKET - prodajni sajam ekološke hrane, certificiranih, necertificiranih i biodinamičkih proizvođača.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER