U zadarskim Jazinama održava se tradicionalna ekološka akcija „Daj ruku“

„Daj ruku za čiste Jazine“

Zajednica tehničke kulture Zadarske županije i Ronilački klub „Sveti Roko“ Bibinje u subotu 2. rujna u zadarskim Jazinama organiziraju ekološku akciju čišćenja podmorja, predstavljanje udruga tehničke kulture i izložbu podvodnih fotografija.

Ekološka akcija čišćenja podmorja, izložba fotografija i predstavljanje udruga tehničke kulture naziva „Daj ruku za čiste Jazine“ održat će se na, oko i ispod zadarskog gradskog mosta. Akcija je pokrenuta kako bi udruge pod okriljem Zajednice tehničke kulture imale priliku široj javnosti prezentirati svoje djelovanje, aktivnosti i buduće projekte, izvijestio je portal 057info.hr.

„Zajednica je svake godine akciju priređivala u rujnu, a prošlog proljeća krenuli smo i s akcijom na Punti Bajlo, gdje smo je održali prigodno na Dan planeta Zemlje i u sklopu Županijskih dana. Naši ronilački klubovi, istaknula bih prije svih RK „Sveti Roko“ iz Bibinja i KPA „Donat“, svake godine provode brojne akcije“, istaknula je tajnica ZTK Zadarske županije Marija Živković.

Ronilački klub „Sveti Roko“ sa svojim predsjednikom Đanijem Iglićem svake godine odradi pedesetak akcija, bilo da se radi o vikend posjetima ili izvanrednim situacijama, kada mogu pomoći oko sanacije ekološkog onečišćenja ili podizanja glomaznog smeća iz podmorja. Ove godine RK „Sveti Roko“ će u Jazinama prirediti malakološku radionicu za velike i male te prirediti izložbu podvodne fotografije u ulici Pod bedemom.

Astronomska udruga Zadar organizira radionicu astronomije za velike i male uz promatranje Sunca solarnim teleskopima, dok Aeroklub „Zadar" prezentira klub uz FPV dron. Ako vrijeme dopusti, Aeroklub će dignuti dron uz mogućnost korištenja VR naočala te će događanje snimiti iz zraka.

CB Radioklub „Donat" priređuje radionicu CB radioamaterizma, a Radioklub Zadar demonstraciju digitalne glasovne komunikacije.

Gradsko društvo Crvenog križa Zadar organizirat će radionicu prve pomoći, predstavit će se Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadaru i Čistoća d.o.o. Zadar, a zanimljiv će biti i program Kanate, udruge za istraživanje i zaštitu maritimne baštine. Ona će svojim gajetama kružiti oko mosta, spustiti jedra i ući u Jazine kako bi pomogli očistiti otpad iz podmorja. Naravno, imat će i svoj stol na kojemu će prezentirati svoje aktivnosti.

„Nažalost, prema našim iskustvima, nije toliki problem stranaca u sezoni, koliko naših domaćih ljudi i brodara koji bacaju smeće iz broda u more. To nisu pali, nego odbačeni predmeti poput limenki, komadi broda, motora, mreža, cerada... Želimo građani osvijestiti na ovaj problem i pozvati ih da brinu o našim lukama“, poručila je Marija Živković.

057info.hr / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Samobor: Na Stražniku otvorena staza „Upoznajmo šumu”

U Park šumi Stražnik otvorena je edukativno rekreativna staza „Upoznajmo šumu“ uređena sredstvima dobivenim iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. Ukupna vrijednost projekta je 830.000,00 kn od čega je 80 % financirano sredstvima Europske unije.

Ronioci iz mora izvukli limenke, vrše, romobile, motore...

Zajednica tehničke kulture Zadarske županije i Ronilački klub „Sveti Roko“ Bibinje i ove su godine organizirali ekološku akciju čišćenja podmorja, predstavljanje udruga tehničke kulture i izložbu podvodnih fotografija.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER