Bečka gradska vijećnica proizvodit će solarnu energiju na vlastitom krovu

Grad Beč kontinuirano instalira fotonaponske sustave na javnim zgradama i površinama

Nova solarna elektrana na krovu zgrade bečke gradske vijećnice trebala bi proizvoditi oko 223 000 kWh struje godišnje. Grad Beč kontinuirano ulaže u postavljanje solarnih panela na javnim zgradama i površinama, a nudi i subvencije za građane i poduzeća.

Krajem rujna ove godine u rad će biti puštena nova solarna elektrana na krovu zgrade bečke gradske vijećnice koja će zauzimati površinu od oko 1 110 kvadratnih metara. S ukupnom snagom od 234,5 kWp i preko 570 solarnih modula postrojenje bi trebalo proizvoditi oko 223 000 kWh struje godišnje. Tolika količina energije potrebna je za godišnju opskrbu oko 110 bečkih kućanstava. Time bi se također emisija CO2 trebala smanjiti za oko 130 tona.

„Fotonaponski sustav na krovu vijećnice važna je komponenta velike bečke inicijative kojom se želi povećati proizvodnja solarne energije, a bečka gradska vijećnica time daje izvrstan primjer“, istaknuo je bečki gradonačelnik Michael Ludwig.

  • Sustav će biti pušten u rad krajem rujna ove godine © PID / Christian Jobst

Grad Beč kontinuirano instalira fotonaponske sustave na javnim zgradama i površinama. Tako se, primjerice, na površinama u vlasništvu grada nalaze 252 fotonaponska sustava ukupne snage od oko 34 MWp. Od toga je, na primjer, oko 60 sustava smješteno na odgojno-obrazovnim ustanovama kao što su škole ili vrtići.

  • Solarna elektrana iz ptičje perspektive © Wien Energie / Johannes Zinner

Osim toga u funkciji je osam solarnih elektrana na zgradama gradske uprave, a trenutačno traju radovi na još četiri zgrade. Kako bi potaknuo i građane i poduzetnike na korištenje solarne energije, glavni grad Austrije nudi subvencije za postavljanje solarnih panela, a u Beču postoji i centar u kojem se besplatno može dobiti više informacija o postupku prelaska na obnovljive izvore energije.

City of Vienna | International Offices – Zagreb / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Bečka tržnica Karmelitermarkt je prva energetski samodostatna tržnica u Europi!

Zahvaljujući suradnji Magistratskog odjela za tržnice Grada Beča (MA 59) i energetskog poduzeća Wien Energie, stara tržnica Karmelitermarkt postala je prva energetski samodostatna tržnica na europskom kontinentu. Na krovu tržnice instaliran je fotonaponski sustav vršne snage 20 kWp, a korištenje sustava skladištenja energije omogućuje autonoman rad tržnice i u slučaju nestanka električne struje.

Beč potiče izgradnju solarnih panela s 1,5 milijuna eura

Bečka poduzeća mogu se prijaviti za subvencije za postavljanje solarnih panela, a Grad Beč je u tu svrhu izdvojio 1,5 milijuna eura. Projekti se mogu prijaviti do sredine listopada ove godine, priopćili su iz Međunarodnog ureda Grada Beča u Zagrebu (City of Vienna | International Offices).

U pogon je pušteno najveće bečko fotonaponsko postrojenje

Solarna elektrana na krovu trgovačkog centra Donauzentrum otvorena krajem listopada 2019. više nije najveća u Beču. Austrijska metropola je od jučer bogatija za novo fotonaponsko postrojenje snage 1,92 MW, a njegovih 6.500 solarnih panela zauzimaju površinu od 28.000 četvornih metara.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER