Beč potiče izgradnju solarnih panela s 1,5 milijuna eura

Na bečkim krovovima i fasadama te javnim površinama trenutačno je više od 5 000 fotonaponskih sustava

Bečka poduzeća mogu se prijaviti za subvencije za postavljanje solarnih panela, a Grad Beč je u tu svrhu izdvojio 1,5 milijuna eura. Projekti se mogu prijaviti do sredine listopada ove godine, priopćili su iz Međunarodnog ureda Grada Beča u Zagrebu (City of Vienna | International Offices).

Grad Beč podržava poduzeća u austrijskom glavnom gradu u ugradnji solarnih panela na krovovima parkirališta, benzinskih pumpi ili skladišta. Osigurano je 1,5 milijuna eura, a poduzeća mogu podnijeti zahtjev već od prvog kWp i to sve do 15. listopada 2023. Pojedinačna subvencija iznosi maksimalno 30 posto ukupnih troškova postavljana panela i isplaćuje se jednokratno.

Solarni paneli snage do 100 kWp financirat će se sa 750 eura po kWp, a paneli sa snagom iznad 100 kWp sa 600 eura po kWp. Maksimalan iznos po solarnom postrojenju je 200.000 eura, a poduzeće može prijaviti najviše dva projekta.

Ovom akcijom Grad Beč želi potaknuti poduzeća da iskoriste prednosti solarne energije te da istovremeno daju svoj doprinos klimatskoj budućnosti grada. Kako je istaknuo član bečkog poglavarstva za klimu Jürgen Czernohorszky, Grad Beč zalaže se za razvoj obnovljivih izvora energije kako bi do 2040. godine ostvario cilj i postao klimatski neutralni grad.

Na bečkim krovovima i fasadama te javnim površinama trenutačno je više od 5 000 fotonaponskih sustava.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Bečka tržnica Karmelitermarkt je prva energetski samodostatna tržnica u Europi!

Zahvaljujući suradnji Magistratskog odjela za tržnice Grada Beča (MA 59) i energetskog poduzeća Wien Energie, stara tržnica Karmelitermarkt postala je prva energetski samodostatna tržnica na europskom kontinentu. Na krovu tržnice instaliran je fotonaponski sustav vršne snage 20 kWp, a korištenje sustava skladištenja energije omogućuje autonoman rad tržnice i u slučaju nestanka električne struje.

Bečka gradska vijećnica proizvodit će solarnu energiju na vlastitom krovu

Nova solarna elektrana na krovu zgrade bečke gradske vijećnice trebala bi proizvoditi oko 223 000 kWh struje godišnje. Grad Beč kontinuirano ulaže u postavljanje solarnih panela na javnim zgradama i površinama, a nudi i subvencije za građane i poduzeća.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER