Može li Hrvatska postati vodeća svjetska destinacija održivog nautičkog turizma?

Organizacija Green Sail okuplja nautičare za razvoj održivog nautičkog turizma u regiji

Organizacija Green Sail, koja već dugi niz godina radi na razvoju održivog nautičkog turizma, objavila je detalje svoje godišnje Green Sail 2023 regate i okupljanja predstavnika partnerskih tvrtki s preko 150 sudionika iz partnerskih čartera i marina, ambasadora, ronioca, volontera i ostalih gostiju.

Regata Green Sail 2023 održava se u Šibeniku 21. i 22. listopada i ima za cilj u opuštenom nautičkom okruženju povezati brojne partnerske tvrtke zainteresirane za zaštitu mora i morskog okoliša te im omogućiti međusobno povezivanje na temu održivog razvoja turizma u Hrvatskoj.

Događaj počinje u subotu 21. listopada u popodnevnim satima u Kući umjetnosti Arsen u Šibeniku s panel raspravom o tome može li Hrvatska biti vodeća svjetska destinacija održivog nautičkog turizma. Očekivani panelisti su predstavnici čartera, ACI i D-marin marina, predstavnici Ministarstva turizma i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te znanstvenici koji se bave relevantnim područjima.

Sljedećeg jutra, u nedjelju 22. listopada, timovi će uživati u jedriličarskoj regati te nakon toga u organiziranom čišćenju podmorja i plaža uvale Čapljena.

Događaj će završiti prigodnom večerom i dodjelom nagrada koja će se održati u klubu Azimut u Šibeniku, gdje će se dodijeliti regatne nagrade i priznanja tvrtkama čiji su zaposlenici završili Green Sail internetske tečajeve održivosti.

Green Sail će ovom prilikom okupiti veliki broj partnera, uključujući tvrtke koje su se dobrovoljno obvezale izračunati ekološki otisak svojih plovila (VEF) kao dio pomaka prema održivoj nautičkoj industriji u Hrvatskoj (Sail Croatia, NCP & Mare, Sunlife, Adriatic Sailing, More Yacht Club, Orvas).

„Okupljanjem partnerskih organizacije, cilj nam je ne samo povezati važne dionike hrvatskog nautičkog sektora, već zajednički stvarati doprinos razvoju i promicanju odgovornog i održivog nautički turizma u regiji.” – izjavio je Grant Seuren, suosnivač Green Saila.

Timsko događanje Green Saila sponzorira Turistička zajednica grada Šibenika, NonCarbon koji neinvazivnim i inovativnim metodama uklanja ugljik iz motora vozila i plovila te MacGlide koji pruža netoksičnu zaštitu boje od obraštanja.

Kako je protekao Green Sail Team Event 2019. godine pogledajte u videu putem sljedeće poveznice.

Green Sail svojim programima i projektima doprinosi razvoju održivog nautičkog turizma u Hrvatskoj i šire. Kroz svoje programe, Green Sail surađuje s čarter tvrtkama, marinama, institucijama i drugim tvrtkama i pojedincima pružajući informativne i edukativne aktivnosti i materijale.

 

  • Green Sail / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Već 1573 vrtlara javnog prostora sudjeluje u ozelenjavanju i uljepšavanju Beča

U sklopu inicijative „Vrtlarstvo iza ugla” Bečanke i Bečani mogu sudjelovati u održavanju stabala te ozelenjavanju i uljepšavanju manjih javnih zelenih površina u svojim četvrtima. Ovom inicijativom Grad Beč potiče građan(k)e da postanu vrtlari javnog prostora i pruža im besplatne informacije i savjetovanje.

Sustav za izračun ekološkog otiska plovila osmišljen u Hrvatskoj

Tim Green Saila nedavno je razvio način na koji vlasnici plovila i tvrtke za iznajmljivanje plovila mogu mjeriti svoj ekološki otisak. Riječ je o prvom takvom sustavu koji plovilima pomaže u određivanju njihovog ekološkog otiska, a također djeluje i kao sustav ocjenjivanja, pokazujući razinu održivosti svakog plovila.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER