Ove jeseni u Berlinu će se posaditi pola milijuna stabala

Šume se nastoje očuvati provedbom učinkovitih mjera zaštite klime

Požari i najezde štetočina ugrožavaju šume, a klimatske promjene dodatno pogoršavaju ovaj problem. Berlin želi obnoviti i zaštititi svoje šume pa će ove jeseni posaditi pola milijuna stabala – daleko više nego proteklih godina.

Ove jeseni u šumama glavnog njemačkog grada planira se posaditi 500 000 mladih listopadnih stabala i to hrasta, bukve, graba, velelisne lipe, brijesta i javora, priopćio je berlinski Senatski odjel za okoliš i zaštitu klime. Sadnja će se odvijati u sklopu programa gospodarenja mješovitim šumama koji je pokrenut 2012. godine. Od tada je, prema podacima Senatskog odjela za okoliš i zaštitu klime, posađeno oko četiri milijuna mladih autohtonih listopadnih vrsta stabala, što odgovara površini od 100 hektara mješovite šume.

Cilj programa je učiniti šume otpornijima na klimatske promjene pa se u tu svrhu borove šume pretvaraju u mješovite listopadne šume, čime se, između ostalog, želi povećati otpornost na požare i poboljšati upravljanje vodama.

Pošumljena je gotovo petina ukupne površine Berlina

Tijekom jeseni 2021. u sklopu programa sadnje mješovitih šuma u berlinskim šumama posađeno je oko 320 000 listopadnih stabala, a prošle godine posađen je otprilike isti broj hrastova, bukvi, grabova, lipa i javora.

Nakon blagog poboljšanja u 2021. godini, stanje berlinskih šuma prošle se godine ponovno pogoršalo. Prema izvještaju o stanju šuma u pokrajini Berlin za 2022. godinu, značajno je oštećeno oko 40 posto šumskih stabala (2021. 34 %), a to se najviše odnosi na stabla bora i hrasta. Prema trenutačno raspoloživim podacima i još uvijek nedovršenoj inventuri berlinskih šuma, udio zdravih stabala nastavio se smanjivati, a s više podataka raspolagat će se u prosincu ove godine.

Svega četiri posto stabala ne pokazuje vidljiva oštećenja što je dosad najmanje zabilježeni udio: 2021. godine takvih je stabala bilo šest, a 2020. sedam posto. Smatra se kako je ubrzano smanjenje udjela zdravih stabala izravna posljedica proteklih sušnih i znatno toplijih godina, ali i nedostatka regeneracije šuma.

„Štete u našim šumama izravna su posljedica klimatske krize – sve izraženijih suša i porasta temperature. Zahvaćene su sve vrste drveća i stoga poduzimamo učinkovite mjere zaštite klime kako bismo smanjili utjecaj na šume“, zaključuju u berlinskom Senatskom odjelu za okoliš i zaštitu klime.

S.F. | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Uz sadnju rekordnih 40 000 stabala, Pariz će ove zime dobiti i dvije urbane šume!

Ove zime u Parizu će se posaditi čak 40 000 stabala ili gotovo dvostruko više nego tijekom prošle jeseni i zime kada je posađen rekordan broj od 25 000 stabala. Pariška gradska uprava na čelu s gradonačelnicom Anne Hidalgo nastavlja sa zelenom transformacijom Pariza, pretvara ga u vrtni grad i omogućuje pristup prirodi svim Parižankama i Parižanima.

Više zaštite za bečko drveće u vrijeme klimatskih promjena

Grad Beč u vrijeme klimatskih promjena dopunom Zakona o zaštiti drveća želi smanjiti rušenje stabala te povećati broj sadnica novog drveća. Zelene površine u gradu imaju velik utjecaj na kvalitetu života, a Beč je jedna od najzelenijih metropola u svijetu.

ForestaMI: Tri milijuna stabala do 2030.

S ciljem zaštite klime i podizanja kvalitete zraka na metropolitanskom području Milana planira se posaditi čak tri milijuna stabala do 2030. godine. Zahvaljujući projektu ForestaMI do sredine studenog ove godine posađeno je već 427.475 stabala.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER