Zdravlje berlinskog šumskog drveća donekle se poboljšalo, ali je još uvijek loše

Objavljen izvještaj o stanju šuma u pokrajini Berlin za 2023. godinu

Nakon blagog poboljšanja u 2021. godini, stanje berlinskih šuma ponovno se pogoršalo 2022. kada je udio značajno oštećenih šumskih stabala, ponajviše borova i hrastova, iznosio oko 40 posto. Prošle godine blago je porastao udjel zdravih stabala, dok je trećina šumskog drveća bila oštećena.

Unatoč nešto većoj količini oborina, zdravlje berlinskog šumskog drveća još uvijek je u kritičnom stanju te je uz blago poboljšanje i 2023. godine bilo na sličnoj razini kao i u razdoblju od 2019. do 2021. godine.

Nadalje, oko 30 posto šumskog drveća u saveznoj pokrajini Berlin, uglavnom borova i hrastova, pokazuje značajna oštećenja (2021. 34 posto, a 2022. 40 posto). Udio zdravih stabala malo je porastao pa šest posto stabala ne pokazuje vidljiva oštećenja, što je blago poboljšanje nakon prošlogodišnje najniže vrijednosti (svega četiri posto).

Glavne vrste drveća različito pogođene

Stanje najbrojnijih borova značajno se poboljšalo te je samo 14 posto njih još uvijek značajno oštećeno (2022. 33 posto). Udio borova bez vidljivih oštećenja krošnji porastao je na šest posto (2022. dva posto). Ovo poboljšanje može predstavljati početak regeneracije berlinskih borova, iako je za to potrebno nekoliko godina, čak i uz povoljnije vremenske uvjete.

Vitalnost stabala hrasta i dalje opada treću godinu zaredom pa čak 60 posto hrastova pokazuje značajnu oštećenost (2022. 49 posto). U ovogodišnjem pregledu stanja šuma nije zabilježeno stablo hrasta bez oštećenja, a prošle godine je takvih bilo pet posto. Pritom posebno zabrinjava znatno pogoršanje stanja hrasta lužnjaka.

Stopa smrtnosti stabala dosegla novi vrhunac

Udio od 1,56 posto (2022. 0,41 posto) premašuje prethodne rekorde iz 2003. i 2020. godine te je rezultat niza godina u kojima je godišnja količina oborine ostala ispod dugogodišnjeg prosjeka. Stopa smrtnosti borova ranijih je godine padala, a 2023. godine porasla je na 0,52 posto (2022. 0,17 posto). Sa hrastovima je situacija još gora jer je stopa naglo porasla na novu rekordnu vrijednost od 3,09 posto (2022. 0,95 posto).

„Vitalnost berlinskog šumskog drveća i dalje je uvelike pogođena posljedicama klimatske krize. Netaknute i stabilne šume neizostavan su element održivog razvoja grada Berlina. Kao vrlo vrijedan element krajolika i naš glavni saveznik u suočavanju s klimatskim promjenama koji posebno pridonosi prirodnom hlađenju i upijanju CO2, šumsko drveće je od iznimne važnosti za kvalitetu zraka, kao i za zadovoljavajuće stanje berlinskih podzemnih voda. To znači da berlinske šume igraju središnju ulogu u prilagodbi klimatskim promjenama, a klimu štitimo štiteći naše šume. Zato radimo na učinkovitim mjerama zaštite klime kako bismo smanjili opterećenje i rizike za šume. Ove godine također sadimo oko pola milijuna mladih listopadnih stabala jer je naša odgovornost sačuvati berlinske šume za nas i našu djecu.” – poručila je berlinska senatorica za mobilnost, promet, zaštitu klime i okoliš dr. Manja Schreiner.

  • Najnoviji izvještaj o stanju šuma u pokrajini Berlin objavljen je u prosincu 2023.

Napori berlinskih šumara polučuju početni uspjeh

U izvještaju o stanju šuma za 2023. godinu navodi se kako se klimatski uvjeti mijenjaju prebrzo da bi im se berlinski šumski ekosustavi mogli prirodno prilagoditi. Berlinski šumari stoga dosljedno razvijaju klimatski stabilne mješovite listopadne šume. Tijekom jeseni i zime 2022. godine na površini od 100 hektara zasađeno je ukupno oko 283 000 mladih listopadnih stabala, dok se tijekom aktualne sezone sadnje planira posaditi oko 500 000 stabala listopadnog drveća i to hrasta, bukve, graba, velelisne lipe, brijesta i javora.

Uz ulaganje napora u poboljšanje gospodarenja i razvoja šuma prema kriterijima Vijeća za nadzor šuma (Forest Stewardship Council - FSC) i udruženja Naturland, ovo je najvažnija mjera za stabilizaciju i očuvanje berlinskih šuma i njihove vodne bilance.

Zahvaljujući naporima berlinskih šumara udio listopadnog drveća i bioraznolikost šuma stalno se povećava, što ukazuje na potrebu njihovog nastavka i intenziviranja rada na očuvanju šuma.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zahvaljujući projektu Forestami posađeno više od 560 000 stabala

Osim sadnje na unaprijed određenim lokacijama diljem metropolitanskog područja Milana, planira se i povećanje broja stabala duž ulica, trgova i dvorišta te na krovovima i pročeljima zgrada. Projekt se provodi s ciljem zaštite klime i podizanja kvalitete zraka, a građani se potiču na zajedničko djelovanje na ublažavanju posljedica klimatskih promjena.

Ove jeseni u Berlinu će se posaditi pola milijuna stabala

Požari i najezde štetočina ugrožavaju šume, a klimatske promjene dodatno pogoršavaju ovaj problem. Berlin želi obnoviti i zaštititi svoje šume pa će ove jeseni posaditi pola milijuna stabala – daleko više nego proteklih godina.

Više zaštite za bečko drveće u vrijeme klimatskih promjena

Grad Beč u vrijeme klimatskih promjena dopunom Zakona o zaštiti drveća želi smanjiti rušenje stabala te povećati broj sadnica novog drveća. Zelene površine u gradu imaju velik utjecaj na kvalitetu života, a Beč je jedna od najzelenijih metropola u svijetu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER