Rijeka: Danas izvanredna Skupština KD Čistoća i sastanak s predstavnicima radnika i sindikata

Radnici riječke Čistoće štrajkaju već treći dan

S obzirom na aktualno stanje u KD Čistoća i obustavu rada radnika, danas će se u Upravi KD Čistoća Rijeka održati izvanredna sjednica Skupštine društva na kojoj će sudjelovati predstavnici svih suvlasnika. Po njenom završetku planiran je sastanak s predstavnicima sindikata i radnika u cilju nastavka pregovora o povećanju materijalnih prava radnika, izvijestili su iz Grada Rijeke.

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović u petak se tijekom ranih jutarnjih sati susreo s više od stotinu radnika KD Čistoća koji se nalaze u obustavi rada. Radnici su mu u razgovoru iznijeli svoje probleme i ponovili već ranije istaknuta stajališta. Dogovoreno je da će radnici tijekom dana poslati dopis s imenima svojih pet predstavnika koji će pregovarati u njihovo ime i, uz sindikalne predstavnike, biti pozvani na današnji sastanak.

Kako se ističe u priopćenju, u Grad Rijeci i KD Čistoća svjesni su niskih primanja radnika u Čistoći te im je upravo zato ponuđeno povećanje plaća, uz čvrsta obećanja da će se nastaviti pregovarati kako bi Čistoća do kraja godine dobila kolektivni ugovor te kako bi se pristupilo rješavanju nezadovoljavajućih problema i uvjeta rada. Također, sljedeće povećanje plaća najavljeno je od siječnja 2024. godine.

Podsjetimo, radnici riječke Čistoće štrajkaju već treći dan, a kako sindikati ističu da nisu koordinirali ovu obustavu rada, ona je samim time nelegalna jer nije organizirana u skladu s propisanom procedurom.

Na jučerašnjem sastanku gradonačelnika Filipovića s predstavnicima sindikata KD Čistoća i radnika ponuđeno je povećanje plaća u iznosu od 15 % neto te povećanje plaća od 7 % neto za radnike na administrativnim poslovima, i to već za plaću za rujan, uz jasnu napomenu da se i dalje nastavi s pregovorima o daljnjem povećanju materijalnih prava i uvjeta rada radnika Čistoće. Po održanom sastanku u Gradu, predstavnici sindikata i radnika o tome su obavijestili radnike Čistoće koji su odbili prihvatiti ponuđeno povećanje plaća. Prema jučerašnjoj izjavi direktora KD Čistoća Bojan Jurdana, plaće za radnike i vozače kamiona kreću se od 690 do 1300 eura, ovisno o radnom mjestu, broju odrađenih sati, broju prekovremenih sati, smjenama, noćnom radu i sl.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER